Într-o Românie imobiliară care prezintă bordurile și zidurile ca o garanție a confortului și a bunăstării, Colina Nouă crează lângă Cluj Napoca o comunitate care, în esență, crește în jurul unor ferme organice, unde rezidenții vor experimenta independența față de supermarket și de drumurile cu mașina în traficul aglomerat al dimineții.

Cu reguli care încearcă să transforme bunul simț în normalitate, cu tehnologie care să protejeze natura, nu să o simuleze după ce o distruge, si, cum îi place lui Daniel Simionaș să spună, cu oameni care au decis că e momentul să trăiască altfel.

La 30 de minute de centrul agitatului Cluj-Napoca, pe o suprafață de 140 de hectare in comuna Vultureni, se apropie de finalul primei etape construirea unei comunități centrate în jurul agriculturii eco, a locuirii sustenabile și a simbiozei aproape ideale dintre om și natură. Proiectul Colina Nouă a început în 2006 și, spune CEO-ul Daniel Simionaș, mai are încă cel puțin 10 de ani până să ajungă la o finalitate care va însemna 3000 de oameni fericiți ce locuiesc în case verzi, ultra-tehnologizate și perfect integrate într-o comunitate în care confortul familiei, mâncarea sănătoasă obținută din surse bio și educația continuă sunt principalele obiective. 

Daniel Simionaș – CEO Colina Nouă

O curte de 60 de hectare

Partea bună a proiectul Colina Nouă e că promite o zonă de locuințe cu totul diferită față de orice alt proiect imobiliar ați văzut în România. Partea și mai bună e că primii pași ai proiectului sunt făcuți deja, iar primele chei vor fi predate în luna martie a anului 2021, moment în care Colina Nouă va fi deja funcțională la capacitate maximă, așa cum explică Daniel Simionaș.

„Construim totul în același timp, nu pe măsură ce se vând casele. Astfel, atunci când se muta primii oameni, totul va fi funcțional, de la utilități, la străzi și de la centrul educațional, la zonele destinate evenimentelor pentru comunitate. Ținem la ideea ca atunci când te muți, casele din jur să fie și ele terminate, chiar dacă încă nu sunt locuite tocmai pentru că ținem la peisajul pe care omul îl vede din casă și, practic, atunci când cumperi o casă aici, „cumperi” și casa vecinului și ce oferă ea la exterior”.

De altfel, Daniel Simionaș explică faptul că la Colina Nouă nu se poate vorbi despre un proiect imobiliar, pentru că scopul este să se creeze o comunitate în care familiile să găsească bunăstare.

„Vrem să redefinim felul în care se locuiește în România, dar asta nu puteam face într-un cartier al Clujului pentru că, în cel mai fericit caz, am fi făcut o stradă. Așa că, pentru a implementa concepte și standarde noi, am căutat un loc liber. Ne-am dorit să oferim  elementele de care ai nevoie pentru a trăi bine. Studiile pe care le-am consultat noi arată că ai nevoie de mâncare sănătoasă și de un cadru social și fizic care să îți dea o stare de bine”, spune Daniel Simionaș.

Limita de construire este și ea deja setată. Colina Nouă nu va trece de 600 de case, deoarece ideea a fost clară de la început: 70% din parcela totală de 140 de hectare trebuie să rămână verde.

„Vrem să creăm o comunitate cu oameni care vin pentru că sunt atrași de valori, concept și viziune, iar pentru asta plătești nu prețul unei case, ci prețul de a fi parte a acestui concept unic. Nu am început acest proiect gândindu-ne la Cluj-Napoca, ci la România. Dar aveam nevoie de un oraș vibrant, un oraș care atrage și Clujul este de departe cel mai atractiv oraș din România. Așadar ne ajută poziționarea, dar nu ne adresăm doar clujenilor. Selectăm ceea ce ne dorim aici și îi atragem cu ceea ce noi oferim”, mai spune CEO-ul Colina Nouă.

Case inteligente „conectate” cu natura

Cei care decid că e momentul să se mute „la casă”, găsesc la Colina Nouă mai multe tipuri de locuințe, fiecare gândită astfel încât să satisfacă chiar și cele mai pretențioase gusturi în materie de design dar, mai ales, să se integreze perfect în ideea de peisaj de la care proiectul a început. 

În primul rând, casele disponibile pentru achiziție sunt case verzi, construite cu materiale prietenoase atât cu sănătatea omului, dar și cu mediul. În al doilea rând, aceste locuințe sunt smart, fiind dotate cu sisteme inteligente care, pe piață, ajung să coste chiar și 100.000 de euro, dacă sunt achiziționate individual. Tocmai datorită tehnologiei din fiecare casă, fiecare clădire este eficientă din punct de vedere energetic datorită unor funcționalități precum pompa de căldură, panourile fotovoltaice, sistemul de ventilare cu aport de aer proaspăt și recuperare de energie, răcirea cu panouri radiante montate în tavan sau încălzire în pardoseală.

„Nu ne-am dorit să facem urbanizare, pentru că asta înseamnă praf, poluare și consum de energie. Am vrut să creăm energie, nu să o consumăm, iar aici ne ajută faptul că tot mai mulți oameni înțeleg că resursele planetei sunt pe sfârșite. Așa că proiectul nostru nu arde resurse  folosim exclusiv energie electrică, dar și pe aceasta o folosim cât de eficient putem. Așa am ajuns la casele eficiente energetic. Pe viitor ne dorim să avem exclusiv case pasive, care să nu aibă nevoie de energie. Asta ar costa însă peste 2.000 de euro/metru pătrat, iar societatea încă nu este dispusă să facă o astfel de investiție. Încă”, mai spune Daniel Simionaș.

Colaborarea cu furnizorul de energie electrică înseamnă și 3 KWh/casă de panouri fotovoltaice care, în condiții normale, pot să asigure necesarul de încălzire și răcire al casei, surplusul de energie urmând să intre înapoi în rețea. De altfel, acesta este unul dintre planurile de viitor pentru comunitatea de la Colina: acest hub inteligent de locuințe să constituite prima comunitate din România care produce mai multă energie decât consumă.

„Asta se întâmplă pentru că avem multe clădiri cu acoperișuri mari, pe care putem instala panouri fotovoltaice. Vrem să dăm energie la alții și vrem de asemenea să fim Zero-Waste Community. Aici este vorba de infrastructură și educație, pentru că prin reciclare și compostare se poate face”.

Reguli pentru o viață mai bună

Într-o comunitate, un set clar de reguli logice asigură în primul rând predictibilitate. Știi că ceea vezi și ulterior cumperi e ceea ce vei vedea și vei lăsa moștenire și peste 30 de ani. Doar că acest lucru pare o utopie în orice alt ansamblu rezidențial în care îți alegi casa în funcție de o anumită panoramă pe care o vezi atunci când proiectul este la început, iar cinci ani mai târziu te trezești zilnic având în față trei blocuri turn și o macara. Tocmai pentru astfel de situații există cele aproximativ 30 de pagini de regulament de la Colina Nouă.

„Casele nu pot fi personalizate la exterior, iar atunci când cumperi, semnezi un regulament de funcționare care se transmite și următorului proprietar. În plus, orice schimbare la casă trebuie votată într-o comisie de urbanism . Același regulament îți oferă siguranța că vecinul nu repară mașini în garaj și nici nu te vei confrunta cu situații în care, de exemplu, vecinul își împodobește casa cu trei luni înainte de sărbători. La Colina Nouă nu ai dilema cu „oare ce o să mai facă azi vecinul” pentru că noi oferim și predictibilitate”, explică CEO-ul.

La Colina nu trebuie să îți faci griji nici pentru weekend-urile în care vecinii fac grătare gălăgioase în curte sau serile în care din curtea vecină apare un fum gros de vinete coapte. Daniel spune că astfel de restricții trebuie privite mai degrabă ca o invitație, locatarii având zone speciale și evenimente care să facă din „pusul murăturilor” niște oportunități de socializare și distracție alături de restul vecinilor și mai ales de copii. Întregul concept de la Colina încearcă să ajute cât mai mult părinții care vor să îi crească pe cei mici într-un mediu armonios, prietenos și mai ales sigur.

„Prin tot ceea ce facem noi, focalizarea este pe educație și pe felul în care noi, adulții, învățăm alături de copii. Tot ceea ce noi am construit aici, am încercat și am reușit să construim pentru copii. Copiii au prioritate. Aleile sunt toate ale lor și ei sunt stăpânii spațiilor. Am construit pentru copii care nu vor avea nicio opreliște în a se juca și a învăța.

Adulții cu mașini au multe obstacole în acest design, pentru că noi nu am construit pentru mașini. Se va circula foarte încet, pe străzi pe care nu se va putea accelera, astfel încât copiii să aibă prioritate și să poată merge cu bicicleta sau pe jos oriunde”.

Mulțumită culoarelor verzi identificate, marcate și păstrate special pentru a proteja fauna din zonă, locatarii vor putea observa animale sălbatice fără ca ei sau necuvântătoarele să se afle în vreun moment în pericol.

„Animalele din jur vor putea trece prin comunitate pe culoarele lor naturale. Nimeni nu va fi în pericol. Noi am identificat aceste culoarele și avantajul e că oamenii vor și putea vedea aceste animale pentru care spațiul  a fost regândit. Pârâul, de exemplu, a fost terasat, așa încât copiii să nu fie în pericol, dar totuși să se bucure de natură. Avem o simbioză foarte bună între ideea de siguranță și natură”, mai spune Daniel Simionaș.

În continuare, vă invităm să urmăriți interviul video pe care l-am realizat cu Daniel Simionaș, unde puteți afla mai multe informații interesante despre comunitatea Colina Nouă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.