fbpx

Giordan Watson: „Nu e niciodată prea devreme pentru a începe să mănânci sănătos”

În cele mai multe meciuri din cariera lui de sportiv, românul cu origini americane Giordan Watson a alergat aproape 40 de minute fără oprire, ducând pe umeri presiunea venită de la fani, dar și dorința de a fi cel mai bun. „Sportul m-a modelat din punct de vedere psihologic”, spune Giordan, care după o viață petrecută în baschet știe foarte bine că pentru a face performanță trebuie să fii sănătos. Iar pentru a fi sănătos trebuie să mănânci sănătos. „Este și mai gustos”, spune el, atrăgând atenția asupra faptului că orice copil, indiferent de vârstă, trebuie să învețe cât mai repede cu putință care sunt beneficiile unui stil de viață sănătos.

FOTO: www.fiba.basketball

_____________________________________________________

Continuăm seria de Interviuri Sănătoase cu o discuție despre sport și alimentație cu Giordan Watson, conducătorul de joc al echipei U BT Cluj-Napoca, dar și al naționalei României. Giordan s-a născut în Detroit, Michigan și începând din vara anului trecut este cetățean român. La 32 de ani, „Uatsonescu” așa cum îl alintă fani, a jucat în Islanda, Finlanda, Turcia, Germania, Franța și România.

_____________________________________________________

Din postura de sportiv profesionist, ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos?

Atunci când vrei să fii la un nivel foarte înalt în fiecare meci sau la fiecare antrenament, cred că este foarte important să te simți bine și să ai o stare bună, iar asta este valabil și în viața de zi cu zi. Este util să încerci să monitorizezi și să ai grijă ce mănânci, să ai grijă de programul de odihnă și pe cât de mult posibil să ai grijă ce bei, pentru că toate aceste lucruri au un impact asupra felului în care te vei simți atunci când alergi pe teren sau practici sportul pe care tu îl practici.

Cu cât ești mai activ, cu atât corpul tău se va obișnui cu asta și vei fi mai sănătos

Cum se aplică filozofia stilului de viață activ celor care nu practică sportul la acest nivel?

Fiecare suntem diferiți în felul nostru. Sunt persoane care pentru a fi în formă, trebuie să se antreneze foarte mult și să depună efort. Pentru alții însă nu este necesar acest lucru. Este important să îți dai seama ce fel de metabolism ai și cum funcționează el, pentru a putea acționa în consecință. Cred că foarte important este să îți creezi o rutină. Să îți dai seama când e cea mai bună perioadă din zi pentru a face sport, când e cel mai bine să mănânci și ce anume și apoi să te ții de acest program.

Citește și:

Ai fost tot timpul setat pe ideea că trebuie să faci mișcare și să trăiești sănătos sau a fost ceva ce ai învățat pe parcurs?

Cel puțin în materie de alimentație, tot timpul am încercat să mănânc sănătos și am făcut asta pur și simplu pentru că mâncarea sănătoasă are un gust mai bun. Așa mi s-a părut mie și de asta tot timpul mi-a plăcut de exemplu să mănânc salate. Sigur, obișnuiesc să îmi acord și momente „de libertate” culinară. În zilele libere sau după un meci am momente în care mănânc și lucruri pe care în general nu le-aș mânca. Fac asta pentru a fi relaxat. De obicei este vorba de un desert sau un pui prăjit, dar fac asta fără să depun efort și fără să fac abuzuri. Viața de sportiv îți impune să ai un altfel de regim și să nu exagerezi cu alcoolul, de exemplu, dar dacă bei un pahar de bere sau un vin este ok, atâta timp cât nu este vorba despre cantități mari. Când treci de un anumit punct, performanța sportivă este în pericol, așa că este bine să ai grijă la balanță. Nu am nutriționist personal, dar avem la club oameni de specialitate care se ocupă de ceea ce mâncăm. Sunt multe locuri în care poți să găsești informații bune, sunt multe programe care te pot ajuta din acest punct de vedere.

FOTO: www.fiba.basketball

Ai jucat în multe țări și ai avut ocazia să experimentezi multe bucătării. Cu ce ai rămas și cum ți se pare mâncarea conaționalilor tăi, românii?

Când am fost în Finlanda și în Islanda mâncam foarte mult pește și în general foarte multe fructe de mare. Mi-a convenit, pentru că sunt în general preparatele mele. Mă simțeam foarte bine și corpul meu lucra foarte bine, chiar dacă se spune că fructele de mare sunt o mâncare mai „grea”, dar la mine a funcționat. În România nu am găsit multe fructe de mare, dar m-am adaptat. Mi-am găsit acea rutină de care spuneam și m-am descurcat.

Citește și:

FOTO: www.fiba.basketball

 

 

Astăzi, de pe urma alimentației proaste și a sedentarismului, cel mai mult au de suferit copiii. Cum vezi această problemă, cum ai rezolvat-o tu și ce îi sfătuiești pe părinți?

Tatăl meu este sportiv și iubește foarte mult baschetul, așa că la mine a fost o chestie de familie. Merge foarte des la sală, joacă diverse sporturi, iar în timpul liber ne uitam sau mergeam la meciuri, așa că pasiunea pentru sport mi-a venit în mod natural, dintr-o familie în care toată lumea face sport de performanță. Nu e niciodată prea devreme pentru a începe să mănânci sănătos.  Nu e niciodată prea devreme pentru sport sau pentru un stil de viață sănătos. Sigur, niciodată nu este nici prea târziu. Copiii sunt acum foarte atrași de jocuri video și de tot ceea ce le oferă tehnologia și nu mai sunt atât de activi, dar cred că este o problemă de conștientizare. Cu cât ești mai activ, cu atât corpul tău se va obișnui cu asta și vei fi mai sănătos. Iar asta ajută foarte mult. O viață sănătoasă trebuie să fie un obicei ca oricare altul. Poate câteodată „ratezi” și mănânci ceva nesănătos într-o zi. Nu e nicio problemă, nu este ceva grav, atâta timp cât înțelegi că este necesar să continui procesul și să trăiești sănătos. E important să nu renunți, ci să o iei de la capăt.

Dincolo de trofee și de succese, cu ce lucruri rămâi din sportul de performanță, lucruri care îți sunt utile și în viața de zi cu zi?

Sportul te modelează și te ajută să înveți lucruri care îți folosesc și în viața de zi cu zi. Este foarte util să știi să lucrezi în echipă, pentru că înveți de mic să interacționezi și să vorbești cu oamenii. Sportul te învață cum să gestionezi momentele dificile de viață, momentele în care poate că lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori. Când pierzi, înveți că există ziua de mâine în care trebuie să lupți pentru a deveni mai puternic și pentru ca, într-un final, să câștigi. Poți învăța multe practicând orice sport, la orice nivel și multe dintre ele sunt lucruri pe care altfel nu ai avea cum să ți le însușești. Eu de exemplu nu știu dacă aș fi fost același om dacă nu eram sportiv. Am învățat lucruri foarte importante făcând sport de performanță și dacă aș lucra de exemplu în IT, tot ar trebui să interacționez cu oamenii, să lucrez în

FOTO: www.fiba.basketball

Dincolo de sezonul de baschet, cum te menții în formă?

Îmi place foarte mult să practic yoga. De obicei fac yoga în condiții de saună. Transpir mult, crește ritmul bătăilor inimi și reușesc prin această tehnică să îmi întăresc anumite grupe musculare, ceea ce pentru mine este foarte util, deoarece încerc să fiu cât mai flexibil dar și relaxat în același timp. Este o variantă bună de antrenament pentru că nu implică baschetul. Uneori, în timpul sezonului, ceea ce fac devine foarte stresant. Este multă presiune la mijloc și practicând yoga reușesc să mă relaxez.

 

 

Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite