Top 4 lucruri sustenabile și smart din Cluj

0

Cluj Napoca este unul dintre orașele care s-au dezvoltat cel mai mult în ultimii ani. Tendințele orașului sunt de aliniere la normele Europene, sau chiar de a le depăși în ceea ce privește sustenabilitatea. Digitalizarea anumitor proceduri face tot parte din campania de a transforma orașul în unul cât mai sustenabil, prin reducerea nevoii de a traversa orașul pentru diverse documente. 

Iată 4 lucruri smart din orașul Cluj 

  • Străzi smart

Prima stradă smart din România, se află în Cluj. Ea reprezintă un spațiu public și este adaptată la noile tendințe tehnologice. Fiind considerată un spațiu smart, strada Molnar Piuariu este dotată cu facilități moderne, dar corespunde și cerințelor de a fi un spațiu verde. 

Ea are 550 mp de suprafață verde, formați din arbori vechi și noi plantați, pentru un aer mai curat. 

Dispune de asemenea de 4 locuri pentru încărcarea mașinilor electrice și de 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor sau trotinetelor electrice. 

Iluminarea străzii și irigarea spațiului verde este efectuată automat, prin sisteme cu senzori, pentru a reduce risipa de resurse consumate. 

  • Magazine Zero Waste 

Conceptul de magazin care nu produce deșeuri este unul des întâlnit în țările din Europa de Vest. În România, Clujul este printre puținele orașe care încurajează și susține acest tip de afacere. Chiar dacă reciclarea pare a fi soluția în ceea ce privește deșeurile, producerea lor în primă fază este cea care ar putea ajuta în reducerea lor și a procedeului de reciclare. De exemplu, la aceste magazine clienții sunt încurajați să își aducă propria cană de cafea de acasă. Mai mult, aceste magazine au o politică anti plastic, de aceea ambalează și împachetează toate produsele în ambalaje din materiale reciclabile, precum sticla sau hârtia. 

Poți să alegi produse de la aceste magazine fără să te întrebi dacă sunt prietenoase cu mediul sau netestate pe animale, deoarece aceste două principii sunt de bază în magazinele zero waste. 

  • Aplicații smart 

Clujul oferă locuitorilor, dar și turiștilor aplicații smart pentru a digitaliza diverse acțiuni. Dacă dorești să semnalezi anumite lucruri, nu mai este nevoie să te deplasezi până cel mai apropiat oficiu public, ci poți semnala direct de pe smartphone-ul tău. 

De asemenea, există o aplicație pentru parcările din Cluj, care îți transmite în timp real câte locuri există într-o parcare în acel moment sau care este cea mai apropiată parcare de tine. Pentru a accesa aceste servicii ai nevoie doar de un smartphone și conexiune la internet. De exemplu, poți alege din gama de telefoane smart de la Altex un telefon pentru nevoile tale. Poți economisi timp și bani utilizând aplicații de acest tip. Mai mult, vei fi prietenos cu mediul deoarece vei reduce din timpul petrecut în trafic. 

  •  Birocrație fără hârtie 

În Cluj există peste 300 de operațiuni administrative pe care le poți efectua online. Trecerea de la fizic la online este una avantajoasă pentru ambele părți. Pentru a efectua diverse operațiuni, nu e nevoie să te deplasezi la primăria orașului. Poți de exemplu face plăți sau alte operațiuni administrative fără asistența unui funcționar public.

Conform reprezentanților administrației publice, acest proiect este unul care te poate ajuta ca cetățean să nu pierzi timpul pe drumuri și să îți fie eliberate online diverse certificate de care ai nevoie. Verifică dacă documentele de care ai nevoie se pot obține online și profită de acest nou concept. 

Așadar, Clujul oferă oportunități pentru a trăi smart, atât din punct de vedere al timpului petrecut în trafic sau la instituțiile publice, cât și al protejării mediului. Prin simpla conectare de pe un smartphone la o rețea Wi-Fi, poți să ai acces la operațiuni digitalizate și sustenabile, profitând astfel de noile tehnologii ce îți pot face viața mai simplă. 

Sursa foto: unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.