Clujul a fost unul dintre cele 22 orașe europene de top care a găzduit evenimentul Light(s) on Tour, seria de evenimente ce a adus la un loc cei mai mari distribuitori, parteneri, specialiști în iluminat, proiectanți și arhitecți din Transilvania pentru a discuta asupra viitorului aplicațiilor și soluțiilor de iluminat dezvoltate în tendințele cerute de societate și de vremurile în care trăim.
Domeniul iluminatului este unul dintre sectoarele cu cele mai mari dezvoltări tehnologice din ultimii ani. Lumina, chiar dacă nu-i acordăm atenție, influențează modul în care vedem lumea și relațiile noastre cu ceilalți oameni.
Aceasta ne permite să creăm mediul de funcționare adecvat și să creăm realitatea. Poate stimula imaginația, poate influența emoțiile și poate scoate în evidență tot ce este mai bun din obiectele și spațiile arhitecturale. Nu numai că oferă un sentiment de siguranță, dar, de asemenea, dacă ține cont de ritmul diurn al unei persoane, crește productivitatea și stimulează în mod natural creierul și activitatea.

Beneficiile și domeniile variate acoperite de soluțiile de iluminat au fost evidențiate pe larg în cadrul evenimentului organizat de Zumtobel Group, Light(s) on Tour, ediția 2022. Evenimentul este un tur interactiv care prezintă 12 aplicații de iluminat în 14 țări. Turul trece prin 22 de orașe europene, dintre care amintim Londra, Paris, Lyon, Strasbourg, Barcelona, Madrid, Hamburg, Leipzig, Berna, Dornbirn, Viena, Graz, Brno, Varșovia, Zagreb, Ljublijana, Belgrad și, desigur, Cluj-Napoca.

Light(s) on Tour este mai mult decât un eveniment dedicat iluminatului, este o poveste ghidată a faptului că iluminatul nu mai este ceea ce a fost odată. După o pauză cauzată de pandemie, a doua ediție a evenimentului grupului Zumtobel are loc din nou la Cluj-Napoca, unde ajung cele mai noi tehnologii sub brandurile de top ale grupului, Zumtobel și THORN.
Noile produse și tehnologii dezvoltate contribuie direct la îmbunătățirea mediilor de lucru, la protejarea ecosistemele, la transformarea drumurilor în căi de transport mult mai sigure și contribuie la dezvoltarea capacității oamenilor de a învăța.
În cadrul evenimentului din Cluj-Napoca, invitat special a fost arhitectul Șerban Țigănaș, fondatorul Dico și Țigănaș, cu numeroase proiecte notabile din România (amintim aici Cluj Arena, Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca, stadionul Ion Oblemenco din Craiova, stadionul din Târgu-Jiu), dar și proiecte la nivel internațional.
Zumtobel a pus întotdeauna oamenii și nevoile lor pe primul loc și, prin urmare, proiectează iluminatul pentru a fi cât mai aproape posibil de condițiile naturale. La urma urmei, scopul existenței Zumtobel este de a îmbunătăți calitatea și confortul vieții oamenilor pe termen lung.
Cel mai bun exemplu care arată că o economie în circuit închis este foarte importantă pentru Zumtobel este faptul că este primul producător de iluminat profesional care a obținut declarații de mediu pentru toate soluțiile sale.
În plus, compania ia o serie întreagă de măsuri pentru a organiza producția astfel încât să fie cât mai ecologică. În prezent, majoritatea unităților de producție ale Grupului Zumtobel utilizează deja electricitate produsă din surse de energie regenerabilă.
Numai în ultimul an, Grupul a reușit să își reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon, ceea ce reprezintă un pas important în direcția atingerii obiectivului de neutralitate climatică pentru 2025 pentru toate unitățile sale de producție.

Zumtobel Group România este prezent în România din anul 2003, iar de-a lungul acestor ani a implementat cu succes mii de proiecte de iluminat în diverse domenii și industrii, precum spații de retail, spații industriale, de birouri, învățământ sau sănătate.
Specialiștii din echipa locală din România au implementat cu succes proiecte precum iluminatul Parcului Unirii din Alba Iulia, stadionul Cluj Arena, reconversia clădirii fabricii Flacăra, Vivo Shopping Center sau, cel mai recent, Turnul Pompierilor, aflat în curs de implementare.
Echipa din România a adunat profesioniști ai iluminatului din toată țara, iar în prezent ei sunt specialiștii din spatele unora dintre cele mai frumoase, renumite și iubite proiecte din țară: Daniel Mușat, Dan Grosuleac, Diana Megheșan, Eduard Amuza, Roxana Mitarca, Marcel Crișan, Marius Cinca, Adriana Udatu, Florin Cretan și Roland Sandor.
În 2023 compania parte din grupul austriac aniversează 20 de ani de activitate în România și își continuă misiunea de a investi, dezvolta și implementa soluții de iluminat eficiente, la cele mai înalte standarde, dedicate întocmai oamenilor care le utilizează și care beneficiază de acestea.