fbpx
sâmbătă, iunie 15, 2024

“Condimentul” perfect de weekend? Street FOOD Festival! Un vibe aparte ne binedispune, iar papilele gustative călătoresc pe întreg globul pământesc

Share

Ți-e dor de atmosfera unui festival de altădată? Avem o super propunere pentru tine: o vizită la Street FOOD Festival, la Zazen – cel mai nou spațiu verde din Cluj-Napoca. Nu e doar despre preparate culinare delicioase, ci despre o experiență complexă. Despre magia adusă de vibe-ul special al locului. Despre zâmbete largi și o stare de bine.

Luminițe boeme, mobilier urban din lemn, hamace și flori precum în cele mai spectaculoase grădini. Sunt doar câteva dintre elementele pregătite să ne transpună într-o lume dedicată reconectării cu natura. Până duminică, 18 iulie, Zazen –Verde Urban e gazda festivalului culinar prin care putem face înconjorul lumii. Care e atmosfera? Una de vacanță! În decorul de poveste vei observa doar oameni relaxați – de la grupuri de prieteni, la familii, de la rockeri la pasionați de fashion sau pur și simplu pofticioși veniți în căutarea unei gustări perfecte.

Călătorie gastronomică în jurul lumii

De ce ar trebui să vină orice gurmand la Street FOOD Festival? Am stat de vorbă cu Nely Borza, organizator al festivalului, pentru a afla cum sunt atrași pofticioșii la acest eveniment.

“Gurmanzii, prin definiție, vor să exploreze gusturi și să călătorească prin papilele gustative.  Street FOOD Festival oferă tocmai posibilitatea aceasta – să se răsfețe și să se cufunde într-o varietate extraordinară de arome și mirosuri din toate colțurile lumii”, ne-a dezvăluit Nely. Și ne-a mai împărtășit un secret: îi place să testeze mâncare de la fiecare vendor în parte, însă prima opțiune pe care o caută de fiecare dată în festival rămâne bucătăria mediteraneană.

Nu mai puțin de 35 de food truck-uri și restaurante pop-up pot fi găsite în incinta festivalului de la Zazen. Ce poți gusta? Vedeta e, bineînțeles, burgerul – pe care îl găsim în cele mai diverse sortimente, pentru toate gusturile. Alți bucătari prepară sushi, unii reproduc bucătăria spaniolă, alții pe cea indiană – cu multă savoare și condimente cu o aromă puternică. Și tot așa până călătorim (aproape) pe fiecare continent. Ori poate ești în căutarea unui desert rece și aromat: o înghețată în stil thailandez, pregătită chiar în fața ta din fructe proaspete, poate fi una dintre alegerile ideale.

Lumea “street food” s-a schimbat radical în cei cinci ani de la lansarea primului astfel de eveniment în România, spune Nely. “Pe de-o parte vendorii și bucătarii s-au șlefuit și sunt foarte pasionați de ceea ce fac – călătoresc, se informează, experimentează pe cont propriu pentru a-și perfecționa munca și gusturile pe care le oferă. Iar din partea publicului simt că există mai mult know-how, că oamenii au dobândit informații, că le-am strârnit curiozitatea. Îmi place când cineva îmi povestește că a fost în străinătate și a mâncat ceva foarte bun – spre exemplu, un pulpo, un anumit tip de caracatiță – și apoi o regăsește în festival și zice: wow, ce fain că am regăsit același gust!”

Muzica și activitățile speciale, cele mai bune “ condimente”

Pentru a rămâne în terminologia gastronomică îți mai spun doar atât: fiecare moment din zi e asezonat cu relaxare, muzică bună și diverse activități speciale. Cei mici se pot bucura de baloane uriașe, teatru de păpuși, precum și de un spațiu cool de joacă. Iar pentru cei mari a fost amenajat un târg de design, unde găsești de la pălării chic la cămăși pictate, dar poți viziona și o expoziție inedită care susține ideea de sustenabilitate: de exemplu, poți admira instalații artistice realizate din CD-uri. Seara “vedetă” devina scena din perimetrul festivalului, unde artiști pe care abia aștepți să-i revezi te vor încânta cu momente muzicale. Grasu XXL, Guess Who, Byron, The Mono Jacks, The Kryptonite Sparks și Dimitri’s Bats sunt câțiva dintre artiștii care au anunțat că vor face show în cele 4 zile de festival.

Cum a apărut Zazen?

Organizatorii festivalului s-au îndrăgostit de acest spațiu încă de anul trecut, când locul a găzduit temporar un parc dedicat mâncării tip street food. Între timp, și-au dorit să-l transforme în ceva special – într-o oază de verdeață. S-au pus pe treabă, au reamenajat întreaga zonă și au reușit să contruiască o loc aparte, bazat pe o stare cu totul și cu totul specială. Pe scurt, termenul “zazen” reprezintă o tehnică meditativă care încurajează reconectarea cu sinele și cu natura. Este exact mesajul pe care ei vor să ți-l transmită.

“Conectarea cu natura și deconectarea de la viața noastră grăbită de zi cu zi, un moment de liniște, departe de agitație, un loc în care îți încarci bateriile și pleci cu forțe proaspete. Când am găsit spațiul ăsta am fost foarte surprinși că e ca o pădure în mijlocul orașului și nu înțelegeam cum a scăpat de construcții, dar ne bucurăm foarte tare că l-am găsit. Am vrut să păstrăm locul cât mai verde, am păstrat copacii și am venit și noi cu plante și flori”, ne-a povestit Nely.

Locația superbă poate fi vizitată oricând, însă farmecul adus de festivalul culinar e limitat. Așa că weekend-ul acesta poate fi dedicat pentru o astfel de activitate.

Accesul în festival e condiționat de respectarea prevederilor actuale, astfel că:

 ●  Se permite accesul doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS CoV 2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care prezintă testul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS CoV 2, nu mai vechi de 72 de ore.

●  De asemenea, accesul e permis și persoanelor care, contra cost, vor efectua un test Rapid Antigen NON-INVAZIV, iar rezultatul va fi NEGATIV la punctul de testare special amenajat la intrarea în festival.

Până la ora 16 accesul e gratuit. După aceea ai nevoie de un bilet de acces pe care îl poți achiziționa la intrarea în festival. Îți reamintesc, Street FOOD Festival Cluj-Napoca are loc între 15-18 iulie, la Zazen – Verde Urban, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr 41

Ultimele articole

Alte articole