fbpx
joi, noiembrie 7, 2024

Din India la Cluj – Danish Ashraf si dragostea lui fata de oras

Share

Mi-a plăcut dintotdeauna spiritul cosmopolit al Clujului și extraordinara capacitate a oamenilor de aici de a îmbrățișa culturi diferite. Nu am simțit niciodată că la Cluj oamenii sunt priviți diferit pentru că vorbesc o limbă sau alta, pentru că arată într-un fel anume sau pentru că se închină unui Dumnezeu anume.

Danish Ashraf vine din India, cea mai mare democrație din lume, o țară cu un trecut incredibil și cu un viitor ce se anunță mai mult decât strălucit. La început nu mi-a fost foarte clar ce caută el aici, la Cluj. Am înțeles mai apoi că Danish e clujean, mult mai clujean decât mulți dintre cei născuți și crescuți aici. Vorbește românește cu un frumos accent ardelenesc și ajută oamenii. Și face asta din toată inima. Nu pentru faimă sau alte foloase. Ci pentru că așa e el, pentru că așa a învățat acolo, în India, unde Dumnezeu nu are nicio religie, iar oamenii sunt mărinimoși.

 

Danish-Ashraf.jpg

 

 

 

Danish Ashraf: „Omenia nu are religie și arie geografică”.

L-am întrebat cine este el și mi-a răspuns, foarte frumos, ”un suflet care luptă să salveze alte suflete”. Vine din New Delhi, capitala Indiei și a ales Clujul pentru că este un oraș cosmopolit, unde lumea știe să aprecieze lucrurile de suflet, cu sufletul. De fapt, Danish a venit la Cluj să studieze medicina. Însă de-a lungul anilor și-a dat seama că orașul oferă multe alte posibilități și acum e tare mândru că trăiește aici și face ceea ce face: bucură simțurile și vindecă sufletele.

 

Se joacă și râde și mă numește Didi (soră mai mare). Iar apoi îmi spune serios că România este o țară cu multe posibilități, însă unora le lipsește bunul simț. Crede că România poate avea un viitor strălucit dacă lucrăm împreună, indiferent de naționalitate, culoare sau religie, cu mai multă corectitudine și dăruire.

De la medicină, Danish a ajuns la domeniul gastronomic, în prezent fiind proprietarul restaurantului cu specific indian/oriental Da Camel Club. Și, dincolo de afacere, se consideră un altfel de medic. Unul care vindecă sufletele copiilor. ”Restaurantul e doar o completare. E un mijloc prin care îi pot ajuta pe cei în nevoie și prin care pot împărtăși o parte a culturii minunate din care vin”, îmi spune Danish. ”Sunt implicat în mai multe programe caritabile. Pe parcurs mi-am dat seama că oamenii au nevoie mai mult de sprijin moral decât financiar”. Și zâmbește dând ușor din cap, în inconfundabilul stil indian, adică aprobator, întărind astfel afirmația făcută. La Da Camel Club, alături de prieteni și colaboratori, organizează evenimentul numit Camel Sunday. One Meal, One Smile. Încearcă să ofere puțină bucurie copiilor de la Casa de copii Maria Gabriel din Cluj-Napoca și mese delicioase tuturor celor care înțeleg să se implice și, astfel, să ajute. I-au fost alături oameni din domeniul IT, artiști ai Operei Române și Maghiare, actori de la Teatrul de păpuși Puck, vedete de televiziune sau trupe de rock, oameni de cultură sau scriitori. ”Tocmai am avut ediția a șasea și mă bucur că inițiativa noastră este cunoscută chiar și dincolo de granițele Clujului”, mărturisește Danish.

Îl întreb dacă există asemănări între indieni și români. Și asta pentru că știu că ai lui sunt tare mândri de el și de ceea ce face aici. Răspunsul vine repede și la obiect: ”Nu prea. Cei care vor să facă ceva, o fac, indiferent de naționalitate, indiferent unde sunt în lume. Omenia nu are religie și arie geografică. O ai sau nu. E simplu”. Danish crede că fiecare își face propriul destin prin muncă cinstită. Iar în viața lui nu ar schimba nimic. Își dorește doar să poată dezvolta micile gesturi de mărinimie. Și sunt sigură că o va face. Iar peste 10 ani, îl vom găsi tot la Cluj. Pentru că Danish Ashraf iubește Clujul. ”E orașul meu. Prietenii mei sunt aici. Casa mea e aici. I love Cluj, desigur”.

 

Ultimele articole

Alte articole