Începem seria de Interviuri Sănătoase cu fostul mijlocaș al naționalei de fotbal a României, clujeanul George Florescu. Ajuns la aproape 34 de ani, George a trecut în cariera sa pe la echipe din România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Danemarca sau Cipru, însă inima i-a rămas tot la Universitatea Cluj, acolo unde a început și unde este legitimat și în prezent. Când îl întrebi pe George de retragere, sportivul reacționează imediat: „Nici vorbă. Atât de bine nu m-am simțit nici la 30 de ani. Simt că întineresc”. Care este secretul? Deja de mai bine de trei ani, George Florescu este vegan, iar noul stil de viață mult mai sănătos, cu preparate bine alese și abuzuri alimentare eliminate complet l-a ajutat să devină un om nou. După o viață culinară trăită în degringoladă, George s-a transformat educându-se din punct de vedere culinar, lucru pe care acum are ocazia să îl încerce și cu cei trei copii ai lui.
George, este destul de evident faptul că un sportiv profesionist și un om obișnuit au idei diferite cu privire la definirea unui stil de viață sănătos. Ce înseamnă un stil de viață sănătos din punctul tău de vedere?
Chiar și la sportivi diferă foarte mult definiția aceasta de stil de viață sănătos. Eu, de aproape 2 ani, sunt vegan și pentru mine cam asta înseamnă un stil de viață sănătos. După ce am citit câteva cărți sunt de părere că am aflat adevărul în această privință, așa că nu mă consider extremist din acest punct de vedere. Chiar cred că extremiști sunt cei care nu sunt vegani. Pe lângă alimentație, cred că orice om ar trebui să facă și mișcare. Nu mă refer la niște exerciții anume, ci la plimbări ușoare în natură sau mersul cu bicicleta. Sunt exerciții benefice atât pentru fizic, cât și pentru psihicul oricui. Sunt utile și câteva exerciții ușoare de gimnastică după ce ne trezim. Un stil de viață sănătos este strâns legat și de alegerea alimentelor pe care le consumi. Sunt oameni care nu pot renunța la proteinele de origine animală, iar în acest caz poți totuși să reduci și să alegi produse de calitate fără aditivi sau produsele neprocesate. De asemenea, pentru un stil de viață sănătos trebuie oprit consumul de băuturilor carbogazoase, care pe termen lung pot fi chiar mai nocive decât fumatul. Este necesar să fii cumpătat și să elimini orice soi de abuz.
Cum ți-a schimbat această decizie viața de sportiv, cu atât mai mult cu cât este foarte răspândit mitul potrivit căruia un regim vegan te „slăbește”?

Este un mit extrem de fals. Am mult mai multă energie. Împlinesc în curând 34 de ani și atât de bine din punct de vedere fizic nu m-am simțit nici măcar la 30. Am început parcă să întineresc. Din punct de vedere fizic sunt la un nivel mult mai ridicat decât în perioada în care nu știam despre veganism. Înainte, mereu aveam probleme cu kilograme în plus. Din punctul meu de vedere este un mit că anumite persoane au o predispoziție la îngrășare și cred că felul în care te-ai hrănit până la o anumită vârstă te face să te îngrași mai repede sau nu. Este vorba despre baza pe care ți-o formezi de mic, este vorba despre educația primită de la părinții, iar aceste lucruri te pot ajuta la maturitate.
În cazul tău cine a „pus bazele”?
Am avut noroc cu părinții și bunicii mei. Chiar și-așa, după ce am început să câștig bani și să fac ce vreau eu, am descoperit efectele globalizării și neavând o cultură adecvată am început să cumpăr de toate, de peste tot. La un moment dat m-am obișnuit greșit cu stilul acesta și mi-am stricat corpul atât de tare încât a început să răspundă.
De-a lungul carierei tale ai jucat în foarte multe țări și ai experimentat multe culturi. Cât de mult au contat aceste experiențe în formarea ta?
Când eram tânăr nu eram foarte atent la diversele culturi cu care intram în contact. De exemplu, mâncam ce mâncau ei acolo, duceam același stil de viață cu al oamenilor de acolo, dar indiferent de țară și de „meniuri”, stilul de viață îmi era foarte nesănătos. În Danemarca erau cârnații lor, în Moldova e cam ca la noi, în Cipru oamenii sunt foarte îndrăgostiți de frigărui. În timp nu m-a ajutat, pentru că peste tot se mănâncă în general foarte mult.
La începutul carierei tale, în adolescență, ai simțit cumva că meseria de sportiv profesionist îți impune un anumit stil de viață sau ți-a venit natural?
Până la vârsta de 7 ani și în vacanțele de vară stăteam la țară și acolo mâncam totul bio și țineam și posturile, pentru că mâncam ce mâncau și bunicii mei. A fost o bază incredibil de bună și am realizat care sunt beneficiile mult mai târziu.
Foarte mulți tineri care fac sport nu au șansa să ajungă la un nivel profesionist, însă este cunoscut faptul că sportul, la aproape orice nivel, îți dezvoltă anumite laturi ale personalității și anumite calități. Care au fost acestea în cazul tău?
Una dintre calitățile pe care mi le-am însușit a fost capacitatea de a fi un om care nu renunță niciodată. Majoritatea calităților pe care le-am deprins din sport au fost mai mult din punct din punct de vedere psihologic. Am dobândit ambiția de a fi primul și de a da mai mult decât am. Spre bătrânețe, acum, am observat că sunt calități utile în viața de zi cu zi. Atâta timp cât dai 1% peste zona de confort și îți depășești limitele, cu siguranță vei avea succes în ce faci. Acestea sunt lucruri pe care le înțeleg acum, pentru că atunci când eram copil știam că trebuie să ajung mare pentru a scăpa de sărăcie și asta îmi era motivația numărul 1. Pe parcurs, sportul m-a educat și mi-a oferit familia pe care nu o aveam acasă, pentru că părinții mei munceau și nu aveau atât de mult timp să se ocupe.
Știi din proprie experiență cât de greu este să le insufli copiilor ideea de necesitate a unui stil de viață sănătos. Ce sfaturi le dai părinților în acest sens?
Cu toți, când am fost mici, am avut idoli, anumite exemple după care ne-am ghidat până când ne-am pierdut inocența. Ar fi util să ne păstrăm acești idoli, pentru a ne putea motiva. Copiii se motivează în acest fel. Le-aș recomanda părinților să încerce să îi „păcălească” pe copii spunându-le că idolii lor mănâncă sănătos. Până la urmă nici nu ar fi o păcăleală, pentru că e clar că Messi sau Batman nu mănâncă fast-food. Cel puțin la mine funcționează. Antonio, care are 5 ani și jumătate, i-a refuzat soției un ursuleț de ciocolată, întrebând „Mami, dar e sănătos?”. A spus că nu îl vrea. Până la o anumită vârstă e dificil, dar e important ca părinții și copiii să mănânce împreună și să mănânce sănătos. Este la fel de important să nu ne lăsăm păcăliți de către copii și să negociem totul. Suntem abuzați fără oprire de mâncărurile nesănătoase.
__________________________________________________________
Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.