Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Cluj a organizat în premieră semifinala județeană ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național omonim adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.
În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj Napoca, Consiliul Județean Cluj și Universitatea Babes Bolyai (UBB), au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 8 echipe formate din 37 de liceeni de la 4 licee: Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” și Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”. Anul acesta programul se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București.
Anul acesta, cca 700 de liceeni de la 4 licee clujene au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de antreprenori voluntari, în cadrul „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.
Marele premiu al semifinalei a fost adjudecat de elevii Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” care au avut ca profesor coordonator pe Florentina Rusa, cu proiectul ”TransiTech”. Proiectul presupune crearea unei aplicații care permite digitalizarea biletelor și abonamentelor pentru transportul în comun.
Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”Volunteer Now”, creat de elevii Colegiului Național „Emil Racoviță”, care l-au avut ca profesor coordonator pe Rareș Damian. Proiectul constă în crearea unei aplicații intuitive care facilitează participarea tinerilor în activitățile de voluntariat și ajută atât organizațiile non-guvernamentale, cât și firmele să își găsească voluntari.
Locul al treilea a revenit proiectului „Mak Performance Tunning”, care presupune înființarea unui service auto, care are o aplicație dedicată pentru a permite clienților să-și vadă mașina în timp real în service. Proiectul este realizat de echipa Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” împreună cu profesor coordonator Florentina Rusa.
Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.
În cea de-a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 15.000 de elevi. Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, București pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie. Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Constanța, Gorj, Dolj, Giurgiu, Iași, Sibiu. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.
”Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Cluj ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni.
Temelia acestui proiect este VOCAȚIA și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă.
Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Cluj au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural” , a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.
Participanții liceeni la eveniment au avut privilegiul de a se bucura de prezența inspirațională a lui Virgil IANȚU, care le-a oferit o perspectivă valoroasă și un model de succes demn de urmat.
Evenimentul a fost moderat de Călin IEPURE, CEO Bizz Club România, expert în public speaking, arta influenței, improvizație, negociere și creșterea vânzărilor. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF – Cristina CHIRIAC, Președinta CONAF Sucursala Cluj – Sigina LUCA, Rectorul Universității Babes Bolyai – Prof. Univ. Dr. DANIEL DAVID, Inspectorul Școlar Judetean Cluj – Marinela MARC. Proiectele au fost jurizate de: vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business – Nicoleta MUNTEANU, membru al board-ului CONAF și directorul UNITH2B Architects – Hildegard BRANDL, membru al board-ului CONAF și antreprenorul – Tatian DIACONU, evaluator și consultant de investiții – Sorin POPA, directorul zonal Auchan – Constantin BUZNEA.
Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.
Programul este susținut de Auchan România (Gold partner) și Vodafone Business (Brave partner).
Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără susținerea sponsorilor locali: Banca Transilvania, Tenrom, Kesz Constructii, Radisson Blu, The Club, CS Invest, Flower Hub, Eventos, FSP Global, Stegaroiu si Asociatii, MedicALO, Elron, Terrax, Zaiafet pe Luna, RAL Making, OptGrup, Luna Cleaning, Partners in Prime, Krem Atelier, Paul Sandor Photography, Artify Media, Top Drinks, ClujHub, CopyLand.