O atitudine schimbată. Spre pozitiv. De asta are nevoie România. (Matthew Haines)
În momentul în care am intrat în sediul Yardi din Cluj, am avut un sentiment pozitiv, bazat pe încredere. Clădirea impozantă vorbește de la sine. Corpul A etajul 3 – acolo l-am găsit pe Matthew Haines, fondatorul Property Shark. Știam despre Matthew că este omul de cluj, care nu este, de fapt, din Cluj. M-a bucurat atitudinea pe care a avut-o față de Cluj și mi-a confirmat că este locul cu o multiudine de posibilități.
Legătura lui Matthew cu România a început acum 9 ani – Am venit acum 9 ani pentru că am avut nevoie de programatori – în acel timp erau doar 3, 4 oameni. Am colaborat prin intermediul internetului în toată lumea, cu diferite proiecte. Am început să colaborez cu români. După un timp, am realizat că unele proiecte au mers foarte bine. A contat foarte mult cultura omului. M-am înțeles bine cu românii, spre diferență de oamenii din alte țări cu care am lucrat. Consultându-mă cu echipa din spatele Property Shark, am realizat că proiectele merg atât de bine cu românii, astfel încât o să fac proiecte doar cu românii. Așa am aflat de Cluj Napoca, orașul din care erau oamenii cu care colaboram atât de bine. – spune Matthew.
Astfel, 75 de zile mai târziu a și avut un birou cu 8 angajați în Cluj. Matthew spune că decizia a fost rapidă, nu a avut nevoie de viză din America spre România. După primul gând, a fost și prima zi de muncă. După 9 ani, azi, mai sunt 2 oameni de atunci. Foarte repede, a angajat 8 și încă 8 oameni – Acum 5 ani, Yardi a cumpărat firma mea. Inițial, Yardi avea deja un birou mare în India și nu au fost foarte încântați la ideea deschiderii unui sediu aici. Venind în vizită în Cluj, au realizat că avem oameni foarte competenți, astfel că, după ce Yardi a vazut calitatea oamenilor din Cluj, am primit acordul să angajăm cât mai repede. Încă de atunci, Yardi a avut posturi deschise spre angajare. În prezent, Yardi are aproximativ 50 de posturi deschise și angajează în continuare. Și nu angajează doar programatori. Dimpotrivă – Matthew ne asigură că 85 % din angajații Yardi nu sunt progamatori, ci fac altceva. Cerința de bază este să vorbească limba engleză bine. Spre exemplu, Yardi a avut nevoie de o echipă de jurnaliști. I-a angajat de aici din Cluj și ei scriu pentru un ziar din New York. Yardi are echipe de cercetare, editori de poze și o mare nevoie de oameni care știu baze de date, contabilitate și engleză.
Matthew vorbește cu entuziasm despre începuturile firmei în Cluj, dar și despre viitor. Își amintește de anii în care era în America. Mai mult, acum 3 ani, s-a reîntors în America, crezând că rolul său s-a terminat în Cluj. A aflat că s-a înșelat – Acum 3 ani mi-am dat demisia și am plecat de la Yardi – în sfârșit mă pot întoarce în țara mea, am zis eu. Foarte repede am realizat că toți prietenii mei sunt aici, la Cluj. Sunt foarte conștient că zi de zi leg noi prietenii și îmi adâncesc relațiile cu cei din jur – ceea ce înseamnă că îmi va fi din ce în ce mai greu să plec înapoi în State. Vreau să stau unde sunt prietenii mei. Anul trecut, după 9 ani, mi-am cumpărat propria mea mașină. Și acum mă gândesc să cumpăr un apartament.
Zâmbind, îmi spune că toți americanii educați știu de România, dar foarte puțini știu că Transilvania există în realitate. Cu toate astea, crede că New Yorkul e mult mai pericols decât Clujul – De fiecare dată când m-am întors în New York, am avut o senzație de neliniște, oricând ai posibilitatea să fii jefuit.
Îi place mult în Cluj, îi place competența și calitatea oamenilor de aici, dar sunt și lucruri care se pot îmbunătăți. Și nu vorbește despre compentența oamenilor din echipă, ci despre viața de zi cu zi în România. Crede că birocrația României o ține în spate – În America pot începe afacerea fără apropbări prealabile, doar cu evidența mea proprie. Există chiar un website, oricine poate înființa o firmă în 20 de minute. Apoi, ține de tine. În România, e poveste mai lungă. Este extraordinar cât de multe impedimente pune țara în calea celor care doresc să facă ceva. Facturile din România sunt mult mai mari, deoarce un contabil de aici are de făcut mult mai multe proceduri și hârtii, care irosesc timp și energie. Mai mult, cred că acestea nu aduc fericirea nimănui. Sunt multe locuri unde poți găsi iroseala de timp în România – transcriere sau verificare de mașini, anagajare… Ai nevoie de o multitudine de formalități – inutile – care, la fel, irosesc timp, înainte de a începe să lucrezi. România pierde timpul celor care se ocupă de toate actele, pentru că actele nu produc nimic. Prioritatea este pe oameni.
Vede Clujul plin de oportunități, cu afaceri care nu au existat anul trecut sau când a ajuns aici. Este de părere că e foarte greu să faci ceva nou în America. Există totul. E mult mai greu acolo.
Matthew îi îndeamnă pe clujeni la experiențe, să plece, să vadă, să lucreze, dar să revină unde le e locul – Este foarte bine ca oamenii să plece în altă țară. Am fost în Japonia în liceu, iar în timpul facultății am fost în Moscowa. Am văzut comunismul cu ochii mei. Au fost experiențe importante pentru mine, Cred că acei clujeni care au talent și sunt competenți, trebuie să meargă, să vadă, apoi să se întoarcă cu idei noi, să le prolifice aici, în Cluj.
Cu un astfel de îndemn înțeleg că fiecare dintre noi, clujean sau nu, trebuie să ne urmăm calea. Pentru a o înțelege și pentru a ne educa continuu. Reușita lui Matthew mi-a reconfirmat importanța muncii în echipă și a dorinței de creștere, de dezvoltare. Îi mulțumim pentru răbdarea cu care își desfășoară viața de zi cu zi în Cluj și pentru că ne arată că se poate. Dacă se vrea. Cum? Cu atitudine schimbată. Spre pozitiv.
Photo: Yardi