Timidă, puțin plângăcioasă și firavă. O recunoașteți în aceste cuvinte pe cea alintată de tribunele din toată țara „Seno”? Cel mai probabil nu, dar așa o descrie Seno pe Mihaela Ani Senocico de dinainte de intrarea în lumea sportului profesionist. „Handbalul este viața mea și nu am de gând să mă opresc”, spune handbalista care joacă de-o viață la Universitatea Cluj. Sportul a învățat-o cât de important este să trăiești sănătos și echilibrat, a făcut-o mai puternică și i-a servit drept refugiu atunci când fetița ei era grav bolnavă. Acum, pe ultima sută de metri a carierei, Seno are „dublă legitimare”: când nu joacă pentru U, „joacă” acasă, acolo unde creșterea fetiței familiei Ani-Senocico este un sport cu totul aparte, în care lupta se duce împotriva tentațiilor culinare nesănătoase.
__________________________________________________
La masa Interviurilor Sănătoase a ajuns Mihaela Ani Senocico. Ea joacă la Universitatea Cluj și este una dintre cele mai cunoscute handbaliste din România. Cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o la Cluj-Napoca, dar a mai jucat pentru perioade scurte la Cetate Deva, HCM Râmnicu Vâlcea sau în Danemarca, la Randers HK. „Seno” a fost căpitanul naționalei de handbal la Campionatul European din 2004 și a fost în lot pentru Jocurile Olimpice din Beijing în 2008.
Alte interviuri din cadrul campaniei:
- George Florescu, U Cluj: „E important ca părinții și copiii să mănânce împreună și să mănânce sănătos”
- Giordan Watson: „Nu e niciodată prea devreme pentru a începe să mănânci sănătos”
- Emilia Cotul, antrenor personal: „Sportul trebuie să devină o activitate de familie, făcută alături de copii”
__________________________________________________
Ce înseamnă pentru un sportiv un stil de viață sănătos?
Automat, sportul înseamnă să duci o viață cât mai echilibrată, atât în privința alimentației, cât și atunci când vine vorba de odihnă sau de grijă pentru corpul tău. Antrenamentele înseamnă foarte multă muncă și dacă nu duci o viață sănătoasă, poți ajunge la accidentări sau alte lucruri pe care nu ți le dorești ca sportiv de performanță. Când ești mai tânăr, iei totul cu elan și nu te gândești la prea multe, simți că poți să faci foarte multe, dar pe parcursul carierei, când îți dai seama că vrei mai mult și vrei să ai o carieră împlinită, atunci îți dai seama că trebuie să faci sacrificii sportive, pentru a putea câștiga din acest punct de vedere.
Ce crezi că ar trebui să însemne un stil de viață sănătos pentru cineva care nu este sportiv de performanță?
Fiecare dintre noi trebuie să își dea seama ce e bine pentru corpul lui și pentru sănătatea lui. Dacă ești atent, poți să îți dai seama relativ simplu când e prea mult alcool, când e prea multă mâncare nesănătoasă sau când e prea puțin somn. Poți să îți dai seama înainte ca viața să îți devină mai scurtă sau să fie la fel de lungă, dar mult mai proastă calitativ.
Citește și:
După familie, sportul este cel mai important lucru din viața mea. Mi-a plăcut handbalul dintotdeauna. Mă afecta mult când nu puteam să joc. Am trecut prin multe momente grele, dar am o carieră împlinită. Nu știu ce mă fac după ce mă las, sincer. Este dilema mea. Sportul mi-a dăruit o carieră bună și o familie frumoasă.
Ce faci în pauzele competiționale sau în perioadele mai libere, fără antrenamente și meciuri?
În pauza competițională pot sta liniștită cam o săptămână, maximum. După care apare la mine dorința de mișcare și de a face ceva. Nu pot face o pauză totală, pentru că doar făcând mișcare reușesc să mă simt mai bine. Nu prea fac alte sporturi. În urmă cu ceva timp mai mergeam cu soțul meu și jucam tenis de câmp. Îmi place mult să joc fotbal, dar nu prea am cu cine. Fetele din echipă pleacă acasă când sunt pauze și altfel nu prea am de unde să strâng două echipe. În esență, pur și simplu îmi doresc să treacă timpul ca să mă întorc la handbal.
Mulți ne întrebăm de unde are Seno atâta energie după atâta timp de când tot joacă. Pe teren ești în continuare o forță, la antrenament ai mai multă energie decât toată lumea. De unde vine motivația? Are legătură și cu faptul că, în sinea ta, știi că nu mai ai mulți ani rămași în sportul profesionist?
Da, este și asta. Când ai o vârstă mai înaintată ca sportiv îți dai seama că, de exemplu, ai nevoie de mai mult antrenament ca să ții nivelul. Adevărul este că mie tot mi-a plăcut să muncesc. Nu am fost menajată de nimeni, dar mi-a și plăcut să trag de mine. Am avut pregătire bună la junioare, acolo unde antrenorii de atunci mi-au pus niște baze foarte solide și asta m-a ajutat.
Simți că sportul ți-a oferit din punct de vedere psihologic sau al caracterului ceva ce altfel poate nu ai fi obținut din altă parte?
Sportul m-a întărit fizic, dar mai ales psihic. Eram o fire mai sensibilă, chiar dacă nimeni nu crede asta acum, când mă vede cum sunt. Eram plângăcioasă, mă supăram foarte repede, dar sportul m-a făcut tot mai puternică. Ceea ce mi-am propus în sport m-a ajutat și să ajung să fiu o persoană mai bună și mai puternică.
Am avut un moment foarte greu în viața personală, când Alexa s-a îmbolnăvit. Viața te duce în multe direcții și dacă reușești să fii tare mai ales psihic, poți trece peste multe. Pentru mine, în acele momente, handbalul a fost un fel de refugiu. Erau probleme, erau zile petrecute în spitale, dar când veneam la sală eram liniștită.
E greu să crești un copil într-o lume cu atâtea tentații culinare, cele mai multe dintre ele nesănătoase?
De când avem și copilul încercăm și noi să avem o dietă cât mai sănătoasă. Când în ecuație apare un copil, partea asta e mai complicată. Pe măsură ce crește, vede mai multe și vrea tot felul de chestii nesănătoase. Încercăm să le limităm și mai facem compromisuri cu porția. Mâncarea este tot timpul prima și apoi mici prostioare. E destul de greu să stai cu ochii pe copil și să ai grijă la tentații și e ca și cum ar fi un alt sport pe care îl practici acasă. La noi, copilul mănâncă ce mâncăm și noi. Cu toții trebuie să mâncăm sănătos pentru noi și să impunem un astfel de stil de viață și pentru copil. Trebuie să trecem peste lacrimile înduioșătoare și să facem ce trebuie. Alexa nu a mâncat niciodată fast-food. Am mare noroc cu soțul meu care e parte din echipă și mă ajută foarte mult. El e cu mâncarea și chestiile serioase, eu mai mult cu dragostea.
Sportul este viața mea și poate de asta trag acum de mine pentru că știu că pot și nu am de gând să mă opresc. Sper să trecem peste pasul acesta mai prost, pentru că mă îngrozește ideea de a juca în a doua ligă. Nu merităm așa ceva.
Faceți sport și în familie, toți trei?
Am ajuns la punctul în care facem toți trei sport. Am încercat să o ducem și la alte sporturi, dar ea vrea să fie handbalistă ca mami. De când era mică, în cărucior, o aduceam la meciuri și era în tribună. Ea are o relație mai bună cu adulții decât cu copiii și i-a intrat în minte ideea că asta vrea să facă. Eu mă bucur că face mișcare, pentru că e lucru rar asta. Noi suntem norocoși din acest punct de vedere, pentru că fiind sportiv am timp pentru copil, dar toată lumea trebuie să încerce să îndrepte copiii spre mișcare. Sportul înseamnă în primul rând sănătate și în timp își dă și el seama de asta. Poate nu ajunge sportiv de performanță, dar va fi un om sănătos.
Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.