În cartierul Mărăsti din Cluj, într-un apartament studențesc, Anuța coase cu ață pe niște perne albe visele lui Vincent Van Gogh. Lasă o clipă visele deoparte și pregateste un pachet care trebuie pus la poștă. În aceeași încăpere, la câteva vise distanță, Camelia se căznește să termine de tradus o carte al cărei termen limită trecuse deja de mai bine de o săptămână.
Peștii desenați de Luis pe stâlpul albastru din mijlocul livingului plutesc într-o apă de metal. Pe un perete stau agățate 14 cartoane, toate la fel – gri. Peste ele, iscălit cu negru, îndemnul: BeYoung! – pe toate paisprezece cartoanele.
Una din fete, obsedată de alb-negru, cealaltă cu viața plină de culori si peripeții. ”Știi tu, o zi din viața petrecută în ultimul an de facultate” explică râzând Camelia, după care continuă: ”Pernele aveau să fie așezate cu grijă fiecare în cutia ei de lemn alb, comandată special.La Cluj era cald iar săptămâna se anunța a fi una nebună. Ziua începea la Centrul Cultural Francez, unde se făcea aprovizionarea cu reviste de artă și DVD-uri cu filme în limba franceză. Știam exact ce aveam de făcut.”
Doisprezece ani mai târziu, în Paris, în toiul evenimentelor petrecute la Charlie Hebdo, cele două fete stau la cafea. ”La vară, la Cluj facem împreună atelierele Papa, Maman, je suis Auteur! Tată, mamă, sunt autor! – așa ne-am gândit să traducem. E frumos titlul, așa-i? E chiar ceea ce ne dorim. Simplu dar pe undeva măreț.” (Camelia Popa)
Așa a luat naștere proiectul.
Camelia învață copiii nu cum să deseneze, cât cum să iubească liniile și frumusețea lor, cum să înțeleagă simplitatea dintr-un desen frumos, cum să se relaxeze creând și să transpună pe hârtie tot ceea ce înregistrează ziua și visează noaptea. Nu am văzut-o vreodată să minimizeze desenul vreunui copil, să îl pună sub semnul îndoielii sau să facă vreun copil, chiar și pentru o secundă, să simtă că nu e îndeajuns de talentat.
Orice transpare din interiorul unui copilaș este preluat și construit împreună, adaugând tehnica necesară, ne-știrbind din creativitatea originală a copilului.
Camelia și Anuța s-au găsit, pierdut și regăsit de câteva ori de-a lungul anilor. Oamenii cu suflet frumos par însă a avea tendința de a se regăsi la nesfârșit. Așa se-adună pur și simplu oamenii de genul ăsta. Ca-n povestea de mai sus. De data asta se adună în Cluj și nu putem decât să ne bucurăm că părinții clujeni vor avea șansa să ofere copiilor aceste ateliere și bucuria de a crea ceva semnificativ.
Atelierele sunt organizate în Cluj, în perioada 22 iunie – 3 iulie 2015 și se adresează copiilor între 7 și 15 ani. Fiecare atelier durează o oră și jumătate și se desfășoară cu cel mult zece participanți, un numar ideal pentru a încuraja colaborarea și atenția individuală pe care coordonatoarele o vor acorda fiecarui copil.
Pe durata atelierelor, copilul este încurajat să își exploreze imaginarul, indiferent de formă sa de expresie: desen, text, poezie, rețete de bucătărie, totodată învățând să folosească diferite tehnici de concepere și ilustrare necesare în realizarea unei cărți. Finalul atelierelor va fi marcat de publicarea unei cărți al cărei autor va fi chiar copilul creator.
Vă invităm cu drag să găsiți mai multe detalii pe site: http://www.enfantauteur.com/romana/#unde