Specialiști din lumea tehnologiei ca Vlad Mihalcea, Sven Radde, Michael Theis și Max Streifeneder au vorbit la TechIT, o conferință organizată la Cluj, despre soluții inovatoare în fața unui public foarte curios. Speakerii spun că s-au simțit extraordinar și datorită mulțimii din sală, cu care au rezonat. Unii chiar au mărturisit că au fost puțin intimidați de profesionalismul colegilor speakeri. Evenimentul a fost unul țintit: pasionații de SAP, Java, Cloud și noi tehnologii.
”Cred că fiecare are ceva important de spus, fiecare încearcă să se autodepășeașcă”, apreciază Vlad Mihalcea, Java Champion, autorul unei cărți despre tehnologia Java devenită best-seller pe Amazon.
Conferința TechIT, desfășurată pe 4 octombrie la Grand Hotel Italia, l-a făcut să se simtă foarte bine. ”E a doua oară când vin la conferință organizată de către .msg Romania. Am fost și acum doi ani. Și cred că a evoluat substanțial pentru că atunci erau 50-100 de oameni, iar acum sunt cel puțin de două ori pe atât. În plus, calitatea discuțiilor. Mi-au făcut plăcere unele discuții, au fost chiar inspirante. Per ansamblu, m-am simțit extraordinar”, mărturisește Vlad, care în timpul liber dezvoltă diverse proiecte și răspunde la întrebări adresate pe StackOverflow. La Cluj a avut o prelegere despre ”Transactions and Concurrency Control Patterns”.
Organizatorii evenimentului, o mână de tineri entuziaști de la compania .msg România, povestesc că în ultimii 7 ani au organizat conferințe în special pentru comunitatea Java și SAP. Pentru ei, TechIT ”a venit ca un pas natural”: ”Trebuia să găsim forma în care să folosim tehnologia ca să construim software care să-i entuziasmeze pe clienții noștri. Aici, de fapt, vrem să ajungem prin TechIT. Vrem să aducem împreună oameni care sunt experți în domeniul tehnologiei, dar care au și experiență în ce privește partea de management al produsului, inovație și metodologie când vine vorba de software development”.
TechIT, un ”laborator” de idei și viitoare afaceri. Impresii
Iar impresiile speaker-ilor și curioșilor din public vorbesc de la sine. Max Streifeneder, unul din invitații speciali dintre speakeri, Developer Evangelist pe SAP, mărturisește că a avut așteptări mari în ce privește publicul românesc. Știa de la anumite evenimente, conferințe că românii sunt foarte pasionați de IT și nu ezită să pună întrebări. ”Am observat că publicul e foarte curios, activ și așteptările erau mari. Îmi place publicul românesc”, spune acesta, dar și că abia așteaptă să revină la ediția următoare.
Un alt specialist participant la TechIT, consultant IT principal la .msg group, a fost Michael Theis, developer software în varii domenii ca cel bancar, al asigurărilor, turismului, aviației, auto, dar și lector part-time la Universitatea de Științe Aplicate în Munchen, Germania. ”Voința de a învăța lucruri noi. Și asta îmi place la mulțimile tinere din Cluj, în special, pentru că uneori e foarte greu să interacționezi cu publicul și aici e foarte ușor. Sunt anumite diferențe culturale între Germania și România, dar dacă poți depăși acest zid e foarte ușor, foarte revigorant să interacționezi cu publicul”, afirmă acesta.
Crede că mesajul din prezentarea sa a fost înțeles și mărturisește că s-a simțit chiar intimidat de profesioniștii care au fost invitați la TechIT 2019. ”E a două oară când vin ca speaker la o conferință de o asemenea talie, foarte bine organizată, foarte bun public. De fapt, am fost un pic intimidat pentru că am concurat cu mulți profesioniști, dar cred că m-am descurcat”, spune acesta râzând.
De ce ai reveni la TechIT
Vlad Mihalcea îi sfătuiește pe oameni să nu rateze acest gen de conferințe, mai ales dacă sunt foarte pasionați. ”Poate fi o experiență complete, indiferent dacă ești developer, sau dacă lucrezi în management, sau în vânzări, sau în alte zone ale acestei afaceri (n. r. din domeniul tehnologiei). Ce cred că este cel mai important, pe lângă noi idei, este că întâlnești oameni noi, experți, ai ocazia să-i vezi în carne și oase, să le adresezi întrebări, ceea ce în alt context poate fi dificil, să faci networking și, de ce nu, să te inspire să faci la fel. Dacă mergi, îți face plăcere, de ce să nu fii și de partea cealaltă a scenei”, îi încurajează expertul pe pasionați.
În opinia sa, pregătirea unei prezentări la o astfel de conferință ar fi bine să fie privită ca o experiență care te îmbogățește ca om și creează – sau dezvoltă, după caz – abilități de vorbit în public, de exprimare clară și concisă a ideilor. Iar concluziile sale sunt întărite și de reacțiile unora dintre participanți. ”Vlad Mihalcea este mentorul meu în materie de IT. Țelul meu principal este să-l ajung din urmă în următorii 25 de ani”, mărturisea un pasionat de IT.