fbpx
sâmbătă, mai 18, 2024

Copilul tău tocmai a împlinit 18 ani și urmează să devină șofer? Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că este pregătit să iasă în trafic

Share

Una dintre cele mai arzătoare dorințe ale tinerilor care urmează să devină majori este să obțină permisul de conducere și să se bucure de confortul unei mașini. Cei mai mulți părinți se gândesc cu îngrijorare la momentul în care copilul lor va ieși în trafic. Tocmai de aceea, înainte de a îi achiziționa o mașină, aceștia trebuie să se asigure că viitorul șofer cunoaște responsabilitățile care vin la pachet cu acest dar și va fi pregătit totodată, să suporte costurile întreținerii unei mașini. 

Iată cum să îți pregătești copilul să devină un șofer responsabil

Repetă cu el legislația rutieră

Deși tânărul șofer a urmat cursurile de instruire rutieră și a învățat regulile și legile rutiere, asta nu înseamnă că le vă tine minte mult timp. De aceea, tu, ca părinte, trebuie să repeți, împreună cu el, regulile și legile de circulație pentru ca atunci când va conduce singur, să le și aplice.

Fii un bun exemplu

Dacă tu ești un șofer agresiv și conduci cu viteză, cel mai probabil și copilul tău va face la fel. Condu preventiv, explicându-i ce se poate întâmpla din cauza vitezei mari, neatenției la volan și care sunt consecințele condusului agresiv.

Lasă-l să conducă

Lăsându-ți copilul să conducă și călătorind ca pasager lângă el, acesta are ocazia, pe de o parte, să practice șofatul, iar pe de alta parte, tu să îl observi cum conduce, care sunt greșelile pe care le face, atrăgând atenția asupra lor.

Cumpără-i o mașină potrivită

Chiar dacă copilul tău dorește o mașină sport, aceasta nu este cea mai bună alegere pentru un șofer tânăr. Mașina pe care o va conduce un tânăr de 18 ani trebuie să fie o mașină sigură, rezistentă la impact, o mașină cu viteză limitată.

Asigură-te că poate suporta costurile deținerii și întreținerii unui autoturism

După cum știi, prețul de achiziție este doar primul cost ce trebuie acoperit când vine vorba de o mașină. Este recomandat ca însăși utilizatorul mașinii să știe de existența costurilor de întreținere și să fie ajutat să se responsabilizeze. Inspecția tehnică periodică, combustibilul și consumabilele sunt doar câteva dintre costurile uzuale cu care copilul tău va trebui să se confrunte. Totodată, nici obligațiile anuale fixe nu trebuie neglijate: impozitul auto și asigurarea RCA, acestea fiind singurele costuri ce pot fi estimate cu o precizie ridicată. Pentru că în prezent este destul de ușor să afli tariful exact al poliței de asigurare obligatorii, ai calculator rca la tine acasă care te va ajuta să îți calculezi RCA-ul online, foarte simplu și rapid.

Limitează condusul în timpul nopții

Cele mai multe accidente în rândul tinerilor se petrec în timpul nopții, din cauza oboselii sau neatenției. De aceea este indicat să limitezi pe cât este posibil condusul în timpul nopții, pentru a face și el același lucru.

Nu uita să-i spui următoarele sfaturi ori de cate ori pornește la drum:

• Să foloseacă centura de siguranță, pentru că ea salvează vieți

• Să nu vorbească la telefon în timp ce conduce

• Să nu mănânce în timp ce conduce

• Să nu bea cafea sau răcoritoare în timp ce conduce

Așadar, dacă te gândești să îi achiziționezi o mașină copilului tău, îndrumă-l să devină un șofer responsabil și adu-i la cunoștință riscurile și costurile pe care le implică achiziționarea unei mașini.

Sursă foto: Pexels.com

Ultimele articole

Alte articole