fbpx
sâmbătă, mai 18, 2024

Despre radaacinile dansului, sarbaatoarea de Saanziene si Ecstatic Dance Cluj-Napoca

Share

Mișcarea și respirația marchează începutul vieții și sunt anterioare limbajului și gândirii. Gesturile au fost înca de la început un mediu de exprimare a necesităților umane de comunicare. În comunitățile tribale antice, dansul se considera a fi un mediu de a înțelege și orienta ritmul universului, atât pentru a marca diferite manifestări ale naturii cât și pentru propia afirmare a dansatorului și a locului său în lume.

Dansurile ploii și de mulțumire pentru o recoltă bogată exemplifică această concepție a dansului ca mediu de comunicare cu zeii. Aceste ritualuri au luat forme diferite în fiecare cultură, contribuind la formarea de comunități cooperatiste. Dansul permitea ca toți să se simtă parte din propriul trib și a dat naștere la ritualuri legate de naștere, pubertate, căsătorie și moarte.

 

Putem recunoaște diferite grupuri culturale prin intermediul mișcărilor și a dansurilor specifice pe care le-au creat în funcție de zona geografică și stilul de viață.

În extremul orient, dansul a făcut tot timpul parte din viața religioasă și spirituală. Prin antrenament, dansatorilor le este permis să învețe mișcările, istoria, miturile și simbolurile specifice culturii lor.

În Grecia Antică, toate manisfestările artistice erau dedicate divinităților.

În tradiția românească, găsim dansul popular folcloric hora, în care dansatorii se țin unul pe altul de mână și se învârt în cerc, de obicei în sens invers acelor de ceasornic, în timp ce fiecare participant urmează o secvență de trei pași în față și unul înapoi. Dansul este de obicei acompaniat de instrumente muzicale precum acordeonul, vioara, viola, saxofonul, trompeta sau fluierele. Hora este foarte populară în timpul nunților și a sărbătorilor festive și era parte importantă în divertismentul social în zonele rurale.

Vineri, 24 iunie 2016, te așteptăm să sărbătorim împreună Sânzienele printr-o seară de dans liber și  exprimare prin mișcare la Ecstatic Dance Cluj-Napoca, Blooming, ediția a 2-a.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă dansul, cum a apărut și ce implicații are el în noaptea de Sânziene, vom face o scurtă incursiune în trecut. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, fete foarte frumoase care trăiescprin păduri și câmpii. Ele se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, fac să rodească holdele, înmulțesc păsările și animalele, vindecă bolnavii și apără semănăturile de grindină.

Se spune că noaptea de Sânziene este una dintre marile nopţi de peste an, când cerurile se deschid iar cele două lumi comunică între ele. Se crede că ielele apar mai ales la lumina lunii, în hore, în locuri retrase, dansând goale, cu veșmânt de zale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare. Fostul lor ring de dans rămâne ars ca de foc. Ele se arată uneori cu trup aparent, alteori sunt doar năluci imateriale, cu aspect iluzoriu de femei vesele.

Ecstatic Dance Cluj-Napoca este un spațiu deschis infinitelor posibilități, o practică de meditație prin mișcare, un loc de explorare prin joacă. Ecstatic Dance înseamnă câteva ore lipsite de obiective și așteptări, în care ai posibilitatea de a fi tu însuți în fiecare clipă, acceptându-te așa cum ești.

Lăsându-ne purtați doar de muzică, fără presiunea de a dansa estetic sau a demonstra ceva către lumea exterioară, vom lăsa mișcările să vină de la sine pentru a ne înțelege astfel mai bine corprurile, emoțiile și stările prin care trecem.

Pentru mai multe detalii te invităm pe pagina de Facebook Ecstatic Dance Cluj-Napoca:

Înscrierile la evenimentul de vineri se pot face prin acest formular: http://goo.gl/forms/xFyhJzeT28mIYghh2

Ultimele articole

Alte articole