fbpx
miercuri, februarie 28, 2024

JCI Cluj: 95% din deseurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

Share

JCI Cluj dă startul unei noi inițiative, de data aceasta în domeniul sustenabilității. Proiectul ReClothing își propune crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme cu care societatea se confruntă – modul în care “consumăm” haine – și, în același timp, oferirea unor soluții pentru a o reduce.

Industria textilă se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume: folosește cantități enorme de produse naturale, în timp ce generează emisii de carbon care amplifică schimbările climatice. Anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Însă 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

Statisticile ne indică faptul că o persoană cu venituri medii cumpără cu până la 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani. Mai mult, în acea vreme hainele erau păstrate pentru o perioadă de timp de două ori mai lungă decât în prezent. 

“Statisticile ne arată faptul că este absolut necesară o schimbare. Pe noi ne unește dorința de implicare și vrem să venim cu idei creative și eficiente de fiecare dată când identificăm o necesitate în jurul nostru. De aceea am ales să educăm comunitatea și să mobilizăm oamenii să acorde o importanță mai mare alegerilor vestimentare: vrem să îi încurajăm să cumpere mai puțin și de calitate, să recondiționeze hainele de care s-au plictisit și să vândă sau să doneze produsele de care nu mai au nevoie”, spune Ovidiu Lădar, membru JCI.

Inițiativa ReClothing include 3 componente: o campanie de awareness, acțiuni de colectare haine, care ulterior sunt donate către comunitățile cu posibilități materiale reduse sau sunt reciclate, dar și evenimente punctuale precum târguri. Prima acțiune are loc în 20 și 21 iulie, în parcul care aparține de centrul comercial din Gheorgheni (Iulius Parc), unde pregătim un târg (tip yard sale) prin care ne propunem să demonstrăm întregii comunități că hainele care au avut înainte un alt proprietar merită o a doua șansă. 

***

Iată câteva informații despre noi:  Pe lângă ReClothing facem și alte lucruri frumoase: avem în derulare Tech It Out – prin care aducem tehnologia mai aproape de copiii din mediul rural, o campanie de advocacy – prin care căutăm soluții pentru integrarea mai facilă pe piață a persoanelor defavorizate, Tu ce respiri – plantăm arbori în oraș pentru un medium ai sănătos și prietenos, Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea, respectiv TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili.

Între proiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

Cum vă puteți implica? Donați:

  • prin Revolut sau BT Pay la 0723476830‬
  • sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania
  • pentru device-uri, vă rugăm să ne lăsați un mesaj privat pe Facebook sau la adresa office@jcicluj.ro

Ultimele articole

Alte articole