fbpx
joi, martie 13, 2025

10 picanterii despre ardeiul iute

Share

1. O plantă străveche din Lumea Nouă

Ardeiul iute, pe numele său științific Capsicuum annuum, vine în mii de forme și tipuri, deoarece reușește să se adapteze la mediu foarte repede, însă toate tipurile de ardei iute își au originile în America de Nord și nordul Americii de Sud. Doar în Mexic vom găsi azi 140 de tipuri diferite. Se consideră că ardeiul iute este printre primele plante domesticite în urmă cu 6.000 de ani în Mexic și Peru.

2. Ceea ce îi dă iuțeala este capsaicina

Această substanță specifică ardeiului apare pentru ca planta să se protejeze de insectele dăunătoare. Există chiar și o scară a iuțelii care e foarte clar stabilită – se numește scara Scoville, după numele farmacistului Wilbur Scoville care a definit-o. Dacă numărul este mic, atunci ardeiul este dulce, iar dacă este mare, înseamnă că e iute. 

3. Cel mai iute ardei iute din lume este Carolina Reaper

Acest tip de ardei are o iuțeală de 2,2 milioane de SHU (Scoville Heat Units – Unități de Iuțeală Scoville) conform Cărții Recordurilor Guinness. Pentru comparație, un ardei nu prea iute are sub 1000 de unități. Există însă multe alte tipuri de ardei cel puțin la fel de picanți – de exemplu, Trinidad Moruga Scorpion, Pepper X sau Dragon’s Breath. Nerecomandat celor cu inima slabă.

4. Ardeiul iute poate fi folosit ca armă

Substanțele lacrimogene folosite de poliție sunt făcute din extract de ardei iute și au milioane de SHU. Efectul lor este foarte iritant și provoacă pierderea vederii, suficient cât forțele de ordine să imobilizeze persoanele vizate. Acest efect este bine cunoscut și printre clienții supermarketurilor din Mexic, unde zonele cu Habanero, un tip faimos de ardei iute extrem de picant, sunt evitate pentru a nu lăcrima, iar ardeii sunt luați cu mănuși de protecție.

5. Te-ai iuțit? Nu bea apă! 

Uleiul și apa nu se pot amesteca. Capsaicina este un tip de ulei, așa că dacă vei bea apă după ce ai mâncat prea mult ardei iute vei simți iuțeala și mai tare – pentru că o vei răspândi prin toată gura. Soluția? Caseina. Aceasta este o proteină care se găsește în laptele de vacă (de fapt, în orice lapte de proveniență mamiferă, într-o oarecare măsură) și care se atașează de compuși ai capsaicinei și îi spală. Încearcă – vei fi uimit de cât de eficient e.

6. Faimoasa paprika are origini turcești

Ardeii iuți au ajuns în Europa prin secolul al 16-lea, fiind crescuți la început mai mult ca o curiozitate sau decorativ. Ardeiul iute din care se face paprika a fost cultivat de otomani în Buda prin 1570, cu scop medicinal, pentru a trata holera și tifusul. În română, paprika se numește boia – cuvânt care vine din turcă: boya (vopsea).

7. Mexicanii au jalapenos, noi avem Dracula, Decebal și Pintea

Dacă v-ați întrebat vreodată ce nume poartă ardeii iuți românești, să știți că există soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante din România. Aceste soiuri sunt cele mai bune pentru creșterea în condițiile din România și poartă nume interesante precum: Dracula, Iancu, Pintea, Roundel, Decebal, Jovial, Vladimir și VP Dzinka. Dacă vă bate gândul să creșteți ardei iuți în aer liber – acum știți ce semințe să luați!

8. Ardeii iuți sunt cel mai probabil sănătoși pentru tine

Conțin vitamine, betacaroten, calciu și potasiu, iar în ceea ce privește vitamina C, ardeiul iute o are chiar mai mult decât portocala. Problema este însă că nu putem consuma prea mult ardei iute, așa că și cantitatea de vitamine ingerată va fi mică. Ceea ce face ardeiul iute bine, însă, este să ne binedispună și să amelioreze durerile – sosurile iuți eliberează endorfine și influențează activitatea receptorilor de durere. 

9. Numeroase substanțele din ardei aduc beneficii majore pentru sănătate

Capsantina din ardei are un puternic efect antioxidant și unele studii arată că ajută în lupta împotriva cancerului, luteina din ardeii proaspeți sau tineri ajută la sănătatea ochilor, în timp ce multe alte substanțe din ardei au efect antioxidant. Ardeiul iute ajută la scăderea în greutate dacă este combinat cu o dietă sănătoasă și poate ameliora durerile cauzate de refluxul gastric. 

10. Ardei iute murat, ardei cu brânză sau… dulceață de ardei iute?

În România, ardeii iuți sunt puși la murat și consumați cu mare poftă tot anul, de sine stătător sau adăugați în ciorbe și alte mâncăruri. Tot mai populară este și pasta de ardei iute, iar pentru adevărații pasionați de bucătăreală, recomandăm o specialitate pe cât de surprinzătoare, pe atât de gustoasă: dulceața de ardei iute

Însă acesta nu este singurul mod în care putem savura un ardei iute altfel decât ca un condiment. În foarte multe restaurante și supermarketurile din România vom găsi ardei umplut cu brânză proaspătă, un deliciu senzațional pe care ar trebui să-l gustați măcar o dată în viață. De exemplu, foarte des veți găsi ardei iute umplut cu brânză în catalogul de la Kaufland, unde acest fel de mâncare pare a fi de bază. De altfel, nu are rost să vă limitați doar la Kaufland – pe Kimbino, site specializat în cataloage online, este suficient să dați căutare după termenul „ardei iute” pentru a găsi toate ofertele de la toate magazinele pentru ardei iute și produse derivate.

Poftă bună și nu uitați: dacă e să gustați un ardei iute foarte iute, asigurați-vă că aveți la îndemână un pahar cu lapte.

Ultimele articole

Alte articole