fbpx
luni, iulie 15, 2024

11 fete ale orasului si expatii care-l iubesc

Share

Timp de două săptămâni, am avut ocazia să vedem Clujul din perspectiva unor străini ce locuiesc aici de puțină vreme. Pentru unii a fost un șoc cultural, pentru alții prilej de socializare și distractie, iar pentru câțiva a fost… dragoste la prima vedere.

Cei 11 tineri veniți la Cluj din toate colțurile lumii pentru a lucra în echipa Sykes, o companie dinamică și foarte cosmopolită, au ajuns în orașul de pe Someș fără să cunoască prea multe despre locul de destinație. Nu mică le-a fost surpriza să găsească un oraș prietenos, primitor și cu extrem de multe atu-uri.

Am avut bucuria să-i cunoaștem personal, să-i descoasem, și în timpul ședinței foto să le aflăm poveștile. Cele mai amintite avantaje ale Clujului au fost: deschiderea, caracterul prietenos al oamenilor, ușurinta cu care și-au facut prieteni, evenimentele culturale și festivalurile, viața de noapte, moștenirea istorică, etc.

Ce am descoperit? Câteva fețe ale orașului care ne-au surprins chiar dacă îl știm de mici. Am pornit astfel pe urmele Clujului zâmbitor, generos, primitor, petrecăreț, colorat, cu dragoste de natură, pasionat de trecut, ș.a.m.d.

Vă invităm să le revedem pe toate,

#1  Alexandros Papadongona

machetaportrait(picnic)

Alexandros Papadongonas are 24 de ani, este grec și locuiește la Cluj de 4 ani. Îi plac oamenii și natura, priveliștea care i se deschide de la Belvedere, să ia prânzul la Chios pe malul lacului, să alerge pe malul Someșului, plimbările în Parcul central și Grădina Botanică și faptul că ajungi repede în satele dimprejur, cu păduri, lacuri și munți.

 #2 Luis Beja

machetaportrait(friendly)

Luis Beja are 37 de ani, vine din Portugalia și locuiește la Cluj de 1 an jumate. Clujul său este un oraș al contrastelor, “tânăr și bătrân în același timp, cu o mentalitate tinerească dar cu înțelepciunea cuiva trecut prin multe. “ Este plăcut surprins de deschiderea oamenilor și de ușurința cu care a reușit să-și facă prieteni.

#3 Ardiel R Plata

machetaportrait(nostalgic)

Ardiel Plata are 28, vine din Spania și locuiește la Cluj de numai 3 luni. Pasionat de poveștile vechi ale orașului, de amintiri și locuri uitate, Ardiel și-a mai descoperit o pasiune: târgul de sâmbăta din Oser. Obiecte vechi, dar încă funcționale, lucruri ce au văzut alte vremuri îndepărtate, oameni cu povești personale interesante, cărți vechi, obiecte de artă, discuri cu muzică, obiecte artizanale făcute de meșteri pricepuți, toate îl atrag și îl încântă, la fel ca și străduțele vechi și colțurile încarcate de istorie ale Clujului.

#4 Ivona Kolinska

machetaportrait(picnic)

Ivona Kolinska are  27 de ani, vine din Praga, Cehia și locuiește la Cluj de 2 ani. Este încântată de oamenii întâlniți aici, de prietenii noi, de generozitatea străinilor, de disponibilitatea lor de a ajuta și de zămbetele trecătorilor pe stradă. 

#5 Theodorakakos Nikolaos

machetaportrait(friendly)

Theodorakakos Nikolaos are 25 de ani, vine din Grecia și locuiește la Cluj de 4 ani. Adoră tot ce e eveniment cultural, festivalurile, arhitectura și frumusețea centrului orașului, peisajele naturale, satele și locurile frumoase din împrejurimi. Îi place muzica, petrecerile spontane cu prietenii, parcurile orașului și este convins ca cei cărora le povestește desăre Clujul lui ajung să-l iubească de departe, și fără să-l fi văzut vreodată.

 

#6 Paolo Vincis

machetaportrait(woman)

Paolo Vincis este italian, are 45 de ani și locuieste la Cluj de 3 ani. Clujul a fost și primul său contact cu România și i-a lasat o primă impresie formidabilă: legături de transport excelente cu orașele italiene și nu numai, un oraș dinamic și multicultural, transport local la prețuri accesibile, wi-fi peste tot, ATM-uri la îndemână. Adoră evenimentele culturale (nu scapă niciun festival), este un obișnuit la Fabrica de Pensule si apreciază mult faptul că la Cluj găsești multe business-uri deschise 24/24. Totuși, lucrul care-l face cel mai fericit aici este multitudinea de fete frumoase. “Cine n-ar vrea să trăiască aici ?!” exclamă el.

#7 Chatzigeogiadis Nikolaos

machetaportrait(grow)

Chatzigeogiadis Nikolaos are 29 de ani, este grec și locuiește la Cluj de 1 an jumate. Pentru el a fost dragoste la prima vedere și declară că vrea să stea aici până la adânci bătrâneți. Clujul a fost pentru el primul contact cu România, un oraș care l-a suprins cu peisajele, arhitectura, viața culturală și primirea călduroasă a locuitorii săi. Declară că orice european își va schimba părerile preconcepute despre România dacă va avea ocazia să viziteze Clujul.

#8 Murilo Balbuena

machetaportrait(snowy)

Murilo Balbuena are 23 de ani, este brazlian și locuiește la Cluj de 3 luni. Îi place să creadă că orașul „l -a ales, a avut un plan” pentru el încă înainte de a ajunge aici. A părăsit Brazilia fără să știe unde se va opri, având o vagă idee că dorește să vină să lucreze în Europa, ca majoritatea brazilienilor. Pentru el, Clujul a fost mai mult o surpriza, planificată de organizația care l-a ajutat să-și găsească jobul dorit.

Prima impresie l-a cucerit: Clujul i-a oferit chiar din prima dimineață un spectacol cum rara a avut ocazia să vadă la el acasă- o ninsoare ce i-a schimbat complet peisajul. Aerul, atmosfera pașnică și primitoare, ușurința cu care și-a făcut prieteni și bunăvoința oamenilor, l-au cucerit. Susține că prin aceasta, Clujul e superior multor orașe din lume care s-ar putea lăuda cu o arhitectură mai spectaculoasă, peisaje mai surprinzătoare sau mai multe oportunități sociale: clujenii sunt extraordinari.

 

#9 Carlos Guisadas

machetaportrait(welcoming)

Carlos Guisadas are 34 de ani si vine din Portugalia- locuiește la Cluj de 6 luni. A găsit aici un oraș cu de toate- de la distracție la tihnă, de la amuzament la evenimente culturale, un loc fantastic care poate oferi oricărui călător posibilitatea de a se simți ca acasă.

 

#10 Stylianos Vlachos

machetaportrait

Stylianos are 29 de ani, vine din  Grecia si locuieste in Cluj de 3 ani. Iubeste culorile orasului, dinamismul si caracterul contrastant al oamenilor intalniti zi de zi, paleta de schimbari pe care o aduc anotimpurile si privelistea care i se deschide in fiecare zi in oras.Declara ca nu se poate plictisi in Cluj si ca a devenit o parte integranta din oras, la fel cum orasul a devenit si o parte din el.

#11 Pavel Klic

machetaportrait(night)

Pavel Klic are 28 de ani, este ceh, și locuiește la Cluj de 3 luni. Orașul îi pare “divin“, adoră partea istorică a centrului, delicatețea oamenilor și dinamica viață de noapte.

Ultimele articole

Alte articole