Traversează cel mai mare ghețar din Europa și strâng fonduri pentru taberele gratuite organizate copiilor bolnavi din Tabăra Yuppi – Aceasta este cea mai nouă inițiativă a lui Zoltán Szénási și Alpár Katona. Tinerii clujeni în vârstă de 37, respectiv 36 de ani fac sport de mulți ani, au în istoric mii de kilometri parcurși și zeci de vârfuri escaladate.
Anul acesta urmează cea de-a treia acțiune din seria campaniilor de strângere de fonduri. Fondatorii proiectului Rupicapra Social au organizat deja în trecut două campanii sociale. În cadrul YuppiRun în 2016, tinerii au parcurs 260 000 de pași – 210 kilometri în Carpații Meridionali: au pornit din Munții Făgăraș, au trecut prin Munții Bucegi și la finalul traseului, au alergat un ultramaraton (https://www.rupicaprasocial.org/yuppirun2016). În 2017 a avut loc YuppiRide, o călătorie de 1800 de kilometri cu bicicleta de la Șăulia, jud. Mureș până la Chamonix, Franța, urmată apoi de escaladarea vârfului Mont Blanc (https://www.rupicaprasocial.org/yuppiride). În cadrul celor două evenimente s-a reușit strângerea a peste 60.000 de lei pentru organizarea taberei unice, de terapie prin experiență.
Proiectul din acest an vizează traversarea ghețarului Vatnajokull din Islanda de la est la vest, respectiv escaladarea vârfului Hvannadalshnjúkur care se află pe ghețar. Unicitatea proiectului constă în faptul că distanța (de aproximativ 250 km) va fi parcursă pe schiuri, fără ajutor exterior, iar bagajele (îmbrăcăminte, cort, mâncare, echipamente) vor fi trase pe sănii speciale (pulka).
Cei doi fondatori ai Rupicapra Social vor pleca din Cluj-Napoca pe 12 mai și vor ajunge pe ghețar în data de 14 mai. Potrivit calculelor, vor termina călătoria până la 25 mai, și se vor întoarce acasă în 26 mai.
„Ne așteaptă o mare aventură. Am primit ca sponsorizare un ceas cu navigație și un dispozitiv GPS, dar nici chiar așa nu putem fi siguri că nu ne vom pierde. Este important să fim complet independenți în astfel de aventuri, așadar facem exerciții de orientare în mod constant, folosind harta și busola. Pe ghețar numai pe alocuri vom avea semnal de telefon și internet, așa că nu vom putea ține legătura în mod constant cu cei de acasă”, a spus Zoltán Szénási.
Alpár și Zoltán au început demararea strângerii de fonduri pentru Taberele Yuppi cu câteva luni în urmă: până acum au reușit să obțină suportul a 6 companii de succes din Cluj-Napoca, iar numărul lor crește constant. În cadrul întâlnirilor cu companiile, discuțiile nu s-au concentrat pe obținerea ajutorului financiar pentru acoperirea costurilor călătoriei. Oamenilor de afaceri li s-au oferit alternative cu care ar putea să sprijine direct Taberele Yuppi sau să promoveze inițiativa de strângere de fonduri în sine. În acest fel, putând atrage atenția mai multor persoane asupra Taberelor Yuppi care să cunoască și să contribuie la gratuitatea taberelor.
„Este o provocare veche să ajungem în Islanda și să traversăm ghețarul pe schiuri. Și deoarece colaborarea noastră cu Yuppi este de la an la an tot mai puternică, am decis să o includem și în această aventură. Prin călătoria noastră dorim să promovăm taberele Yuppi și să încurajăm lumea să doneze. Companiile, de asemenea, pot contribui la organizarea unei tabere, fie prin bani sau prin produsele lor, fie prin organizarea proprie de strângere de fonduri, sau prin simpla promovare a acțiunii în rândul angajaților. Persoanelor fizice le stă la dispoziție o pagină online de donații unde pot oferi ajutor”, a spus Katona Alpár.
Pe link-ul http://yuppicamp.galantom.ro/yuppislide2018 se poate dona, respectiv urmări stadiul în care se află donațiile. În perioada următoare, tinerii își doresc strângerea a 45 000 lei pentru Tabăra Yuppi, sumă din care se va organiza cea de-a patra tabără pentru copiii cu vârsta între 0 și 10 ani care suferă de boli oncologice. Ei, împreună cu familiile lor vor putea beneficia astfel de un șir de programe de terapie prin experiență, pentru a-i ajuta să își redescopere încrederea în sine şi să le ofere resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala.
Puteți urmări aventura celor doi prieteni pe eventul Facebook, creat special pentru această ocazie: https://www.facebook.com/events/204032746875674/
Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, județul Mureș. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. Aceasta este, de altfel, pe scurt, esenţa terapiei prin experienţă. În 2018, taberele vor găzdui aproximativ 150 de copii din toată țara, susţinuţi de 140 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti.