fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024

Ce cărți să citim în 2019. Recomandările clujeanului care a pornit o campanie de promovare a lecturii

Share

„Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acționat la fel de greșit pe cât ești acum pe cale să o faci!“, este o idee care i-a rămas în minte lui Victor Miron, antreprenor din Cluj, din lecturile anului 2018.  Victor e clujeanul cunoscut în România ca inițiatorul unei campanii inedite de a-i convinge pe oameni să citească. Campania lui tocmai a intrat în al șaselea an. Impactul avut, de neprețuit.

Căsuțe cu cărți în parc, mici biblioteci în scara blocului, cluburi de lectură și multe, multe book-selfie-uri pe Facebook sunt doar câteva dintre rezultalele vizibile al campaniei „Cărțile pe față“ ale lui Victor Miron, un tânăr din Cluj devenit cunoscut în țară. Un prim pas a fost să-și dea „Cărțile pe față“, adică să pună o poză de profil pe Facebook cu el având faţa parțial acoperită de o carte. A plecat de la ideea că o carte ne recomandă şi ne reprezintă mai mult decât o haină, culoarea ochilor sau coafura.

Povestea campaniei sale e știută: la sfârșitul lui 2013, Victor voia să citească mai mult, să mănânce mai sănătos și multe altele. Toate astea le-a prins și lista cu „lucruri de făcut anul viitor“.  A făcut echipă bună cu alți patru tineri Adela Mureşan, Ioana Marian, Ruxandra Bărbat, Petruţa Grijincu. Iar azi, la 6 ani de la începerea campaniei, se pot bucura că au reușit să facă mii de oameni să pună mâna pe o carte.

La rugămintea I Love Cluj, Victor ne-a spus cinci dintre cărțile pe care le-a citit anul trecut. La fiecare a argumentat și de ce:

„«Purgatoriul îngerilor» de Camelia Cavadia, e despre un copil răpit și forțat să cerșească. O carte care înduioșează și indignează și care, cred, poate fi o primă cărămidă pentru a crea o casă pentru copiii străzii. Nu mai poți rămâne indiferent la acești copii după lecturarea cărții. «Prieten e acela care te desenează fidel, cu calitățile și defectele tale, iar la final îți întinde foaia de hârtie fericit».

«Reset» de Mihai Păduraru, e o carte despre depresie inspirată din fapte reale. Se spune că această boală e secretul de familie pe care toți îl împărtășim, așa că sunt convins că va fi relevantă pentru majoritatea oamenilor. «Singurul lucru care m-a ținut în viață a fost simțul umorului. De la tata îl am cu siguranță. Mereu glumește prin casă și mama nu se prinde. El râde singur. Mă sinucid pentru că nu mai pot să râd. Nu mai cunosc oameni cu care să râd și m-am plictisit de mine până peste cap».

«Un bărbat pe nume Ove» de Fredrik Backman, s-ar putea numi la fel de bine Un bărbat pe nume Love, având în vedere este foarte mult despre iubire, atât față de partener cât și față de aproape, fie el și un bătrân vecin morocănos. «Oamenii ziceau că Ove vede lumea în alb și negru. Iar ea era culoare. Toată culoarea lui».

«Laur» de Evgheni Vodolazkin, este pe rând vraci, nebun sfânt, pelerin și călugăr, astfel încât sunt foarte mari șanse să te fascineze, să te enerveze, dar cu siguranță nu o să te lase indiferent. «Plângi și roagă-te, Arseni. Și nu te teme de moarte, fiindcă moartea nu e numai durerea despărțirii. Ea este și bucurie eliberării».

«Omul în căutarea sensului vieții» de Viktor Frankl, e foarte potrivită de lecturat la început de an, când suntem sub umbrela unui nou început și avem cu atât mai mult încredere că ne putem lua încă o dată viața de la capăt. «Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acționat la fel de greșit pe cât ești acum pe cale să o faci!»“.

Ce intenționează să citească în acest an:

„21 de lectii pentru secolul XXI“, de Yuval Noah Harari, plus cele ale oamenilor care vor vorbi la TEDxCluj 2019. Așa că va reciti „Jurnalul“ Oanei Pellea și „Remedii Lente“ de Carl Honore.

„Pentru 2019 sper să reușesc să mă apropii de 100 de cărți citite“, e provocarea pe care și-o lansează singur clujeanul.

 

Ultimele articole

Alte articole