fbpx
sâmbătă, mai 18, 2024

Ádám Hanga, căpitanul Ungariei: „Când am aflat că grupa se joacă la Cluj, am întrebat de ce nu în Ungaria”

Share

Căpitanul naționalei de baschet a Ungariei și-ar fi dorit ca Grupa C a Eurobasket 2017 să se joace în țara lui, dar spune că este foarte încântat de prezența fanilor maghiari la meciurile echipei sale și crede că această experiență îl poate ajuta să își dezvolte anumite laturi ale jocului său și, în cele din urmă, să contribuie la realizarea unui mare vis de-al său: pasul spre NBA.

 

Articolele despre FIBA Eurobasket 2017 sunt susținute de

 

Adam Hanga este liderul echipei Ungariei și unul dintre cei mai buni jucători defensivi de pe continent (FOTO: FIBA)

 

Adam, cum ți se pare această grupă în care veți avea meciuri cu Spania, Muntenegru, Croația, Cehia și România?

Pentru noi, orice grupă ar fi fost grea. Nu știu dacă am fost noi mai ghinioniști decât alții, dar mă bucur că suntem aici după atât de mult timp în care nu am ajuns la europene. Vrem să mergem la Istanbul.

Vei juca într-o grupă foarte „fierbinte” din punctul de vedere al duelurilor, cu Croația-Muntenegru și Ungaria-România fiind mari derby-uri pentru fani.

Avem o istorie împreună, știu asta. Știu dar nu mă gândesc la meciul cu România din punctul acesta de vedere. Știm că Spania este favorita grupei și poate chiar a turneului, așa că nu am venit aici cu gândul că pe ei trebuie să îi batem. Vrem să fim pregătiți pentru că avem nevoie de două victorii pentru a merge la Istanbul și cred că acestea pot să vină din meciurile cu Cehia și România.

Cum ți se pare ideea de extindere a Eurobasket?

Cred că ideea vine în ajutorul țărilor care ajung să organizeze grupe. Mai multă lume are șansa de a lua parte la spectacol și de a fi implicată în fenomen. Este și un lucru bun din punct de vedere financiar, dar în special ai ocazia să arăți unor oameni din țări și orașe diferite cât de frumos este baschetul la acest nivel. Eu când am aflat că se joacă la Cluj, evident am întrebat de ce nu avem grupa în Ungaria.

Ai câștigat în acest sezon de Euroligă titlul de Best Defender și ești de asemenea cel mai important jucător al echipei Ungariei. Reprezintă asta o presiune suplimentară pentru tine?

Știu că în majoritatea meciurilor, adversarii sunt concentrați pe mine. Baschetul este însă un joc de echipă și sunt aici să ajut pentru a împărtăși experiența mea de joc și de viață. Încercă să fac orice pot și având acest titlu de cel mai bun apărător al Euroligii, știu că trebuie și pot ajuta defensiva. Sunt zile în care poți avea o zi proastă în atac și să nu intre aruncările, dar poți încerca să te aperi pentru a compensa. Avem jucători buni în echipă, am câștigat 6 meciuri din 6 în calificări

În multe situații din primele două meciuri, ai coordonat atacurile îndeplinind și rolul de conducător de joc. Cum te simți în această postură, în condițiile în care tu joci de obicei pe o altă poziție?

Evident, este puțin ciudat pentru mine pentru că în restul anului am jucat pe poziția trei, care presupunea în principal să aștept mingea în diferite zone ale terenului. Este diferit, dar încerc să mă adaptez și să fiu un bun conducător de joc chiar dacă nu îmi vine natural uneori. Avem doar un singur conducător de joc autentic și trebuie să ne descurcăm. Este mai dificil, dar pentru cariera mea, ce se întâmplă acum este un avantaj deoarece am ocazia să îmi dezvolt și această latură a jocului meu

Care este abordarea ta în defensivă în condițiile în care vei avea de apărat jucători ca Bojan Bogdanovic sau Dario Saric?

E simplu. Încerc să nu îi las să marcheze (râde). Cam asta e ideea și vom vedea ce se va întâmpla.

Cum te poate ajuta în cariera ta un astfel de eveniment cum este Eurobasket?

Sincer să fiu, nu cred că ar putea schimba multe. Sunt la Barcelona acum și în Europa nu cred că aș putea ajunge undeva mai sus. Din punct de vedere personal însă, este o experiență importantă și Eurobasket este până la urmă un turneu la care ajung în premieră. Sunt entuziasmat pentru că nu credeam că voi mai avea această șansă după atâta timp. Fiecare meci mă ajută să devin mai bun.

În această vară, până să semnezi cu FC Barcelona, s-a vorbit despre plecarea ta în NBA. Care este situația și cum te raportezi la ea?

În acest moment s-a încheiat discuția. Am semnat cu Barcelona. Vreau să devin tot mai bun astfel încât să ajung la un moment dat să joc în NBA, pentru că acesta este obiectivul meu final. Adevărul este că niciodată nu știi la ce să te aștepți. În această vară, în fiecare zi parcă eram ba mai aproape de Baskonia, ba eram la Barcelona. Eu trebuie să muncesc și cred că dacă fac asta pot să ajung în NBA.

Aveți la Cluj o galerie foarte mare, care face atmosferă frumoasă la fiecare meci al vostru. Ce le transmiți?

Ne ajută foarte multă și este un sentiment extraordinar să vezi atât de multă lume. Știu că aici trăiesc mulți maghiari și știu că mulți au venit din Ungaria și le mulțumesc. Sper să le oferim cât mai multe motive de bucurie.

Maghiarii au o galerie care numără peste 2500 de fani (FOTO: FIBA)

 

Ultimele articole

Alte articole