fbpx
marți, iunie 25, 2024

ALOYS, cel mai bun film de la Berlinală în viziunea criticii internaționale FIPRESCI, din 14 iulie pe marile ecrane din țară.

Share

Coproducție Franța – Elveția,  “Aloys” este primul lungmetraj al elvețianului Tobias Nölle, “un debut fascinant despre dezechilibru și speranță.” (Little White Lies magazine), “o fabulă extrem de inventivă” (Variety, SUA). Distribuit în România de Clorofilm, filmul surprinde frânturi din viața lui Aloys Adorn, un detectiv singuratic, care a ales să se izoleze de lumea exterioară. O noapte de exces și prezența unei femei misterioase îl propulsează în mijlocul unui joc mental numit “telephone walking”, capabil să-i deschidă un alt univers și să-l determine pe Aloys să iasă din existența lui protejată.

 

 

Aflat la primul lungmetraj cu “Aloys” (2016), regizorul Tobias Nölle s-a remarcat în 2008 cu scurtmetrajul René (2008), marele câștigător al competiției la Festivalul de Film de la Locarno (The Golden Leopard).

Clasat inițial ca gen în rândul filmelor de tip dramă, fantasy & SF, criticul de film Philip Kemp de la publicația Total Film (UK) percepe filmul “Aloys” mai degrabă ca pe un thriller, „extrem de controversat și original în crearea de suspans„.

“Un film ciudat, elegant, care amintește de Eternal Sunshine of the Spotless Mindscrie criticul de film Alan Hunter pentru Daily Express UK.

 

 

Filmul urmărește povestea lui Aloys Adorn, un detectiv privat de vârstă mijlocie care trăiește în solitudine. El experimentează viața de la o distanță sigură, printr-o cameră video cu care înregistrează 24 de ore pe zi, iar colecția lui masivă de casete e organizată și vizionată obsesiv acasă. După noapte de băut, lucrurile încep să scape de sub control și existența lui începe să se dezintergreze. Dispariția casetelor și a camerei sale de filmat, alături de prezența unei femei misterioase duc la crearea unui joc mental numit “telephone walking” în care imaginația devine conexiunea lor principală. Femeia deschide un nou univers care îi permite lui Aloys să iasă din existența lui protejată.

“Aloys” va rula în cinematografele din următoarele orașe: Baia-Mare, Bârlad, Botoșani, București, Brăila, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Iași, Sf. Gheorghe, Pitești și Timișoara.

Ultimele articole

Alte articole