Amalia Sterescu nu mai are nevoie de nici o introducere, am văzut-o pe scena la The Woman, Business Days şi alte evenimente de acest nivel din oraşul nostru. Este o femeie de succes care reuşeşte de fiecare dată să umple sălile de conferinţe, devinind sursă de inspiraţie pentru tineri şi nu numai.
Nu sunteți din Cluj și totuși ați devenit foarte cunoscută, mediatizată și iubită de clujeni. Cum s-a întamplat asta? I-ați adoptat sau v-au adoptat?
As putea spune că a fost dragoste … la prima vedere. Am venit prima oară în Cluj în primavara acestui an, răspunzând invitației de a participa ca speaker în cadrul conferinței The Woman organizată de Libero Events. Nu mint când spun că m-am simțit ca în Vestul Europei. Am găsit un oraş frumos, în plină transformare, cu tineri extraordinari, efervescenți și gata să dea piept cu noul și de a dărâma bariere, un oras cu o cumunitate de femei puternice, cu un cluster IT/Outsourcing în plină expansiune, un oraș în care educația se face la standarde internaționale.
Un oraș în care fiecare om întâlnit mi-a vorbit cu mare mândrie de oraș, ceea ce eu nu prea am mai întâlnit în România zilelor noastre. Inspirată de oraș și mai ales de oamenii săi am dăruit pe scena The Woman un mesaj care a rămas în mintea participanților. Că în orice “relație” atunci când dăruiești primești înapoi pe căi nebănuite și Clujul a știut cum să facă asta extraordinar în cazul meu. Revin aproape lunar în Cluj și nu de multe ori mă întreb oare cum ar fi să mă relochez aici cu tot cu soț, 3 copii, 2 peruși și un arici.
Cine e Amalia Sterescu, pentru cei care nu au făcut încă cunoștința cu D-voastră.
În câteva cifre ar însemna: 16 ani de leadership; Experiență în conducerea grupurilor largi, cu peste 200 angajați, echipe locale sau internaționale situate în 3 locații diferite: România, India, China; 8 ani experiență în industria Telecom – Connex, 8 ani în IT & C – insourcing; 5 start-up-uri intraprenoriale din care 2 în afara granițelor țării; consultant de business și Public Speaking Coach; Membră European Professional Women Network, International Association of Outsourcing Professionals, Bucharest Speakers Bureau și speaker permanent Business Days. Inițiatoare a primului portal al comunității de outsourcing din România, outsourcingadvisors.ro și a primei școli de Public Speaking. Inițiatoare a programului de suport “Ready4Life – tot ce nu te învață școala” dedicat studenților și tinerilor absolvenți. Soție și mama a 3 băieți mici 1,3,7 ani.
Sunteți o sursă de inspirație pentru foarte mulți tineri, cu care împărtășiți experiență profesională și experiență de viața, și o faceți cu foarte multă dedicație. Care e secretul?
Fiecare om dăruiește în felul său. Eu am ales să dăruiesc în special tinerilor acestei țări: din poveștile mele de succes sau din greșelile mele, din experiența mea de 16 ani de leadership sau cea în afara sferei corporatiste. Cred cu tărie că ei , tinerii pot schimba aceasta țară însă au nevoie de mentoring, au nevoie de modele și ca leader am ales să mă implic, voluntar în tot felul de procese , evenimente, proiecte a căror finalitate este educația și echiparea tinerilor cu abilități mai bune pentru viața profesionala. Am initiat programul Ready4Life ce ofera suport tinerilor student sau absolventi prin mentoring si consiliere in cariera , sunt mentor in cadrul asociatiei studentesti AIESEC si adeseori public speaker la evenimente studenţesti.
Care sunt domeniile in care tinerii, şi nu numai, vă solicită ajutorul/sprijinul sau îndrumarea?
Tinerii vor de la mine în special consiliere în carieră, vor răspunsuri la întrebări de genul “Către ce să se îndrepte – corporație sau antreprenoriat? Studii locale sau în afara țării? Cum să treacă cu succes un interviu? Cum să devină manageri? De ce competențe au nevoie? Cum pot răzbi mai rapid și mai eficient în jungla corporatistă?”
Dacă sunt deja manageri atunci problematica e diversă: ține în general de nevoia de strategie, de gestionare a managementului schimbării sau a resurselor umane iar uneori de dezvoltare a brandului personal. Iar dacă sunt antreprenori uneori au nevoie de suportul meu în zona strategiei de business: cum să treacă la noul nivel și cum să-și gestioneze business-ul la o altă scară, mai mare? Cum să fie leaderi mai buni sau public speakeri mai buni?
Ce credeți că lipsește sistemului de învățământ sau sistemului în general sau cum se explică faptul că tinerii nu sunt deloc formați pentru viața și cariera când finalizează studiile?
Fără exagerare există toate șansele ca sistemul educațional românesc să clacheze în câțiva ani întrucât există o discrepanță majoră între ceea ce trăiesc tinerii în realitatea de zi cu zi și ceea ce îi educă școala actuală. Avem un sistem învechit de învățământ necorelat cu nevoile mediului de business și prețul începem să-l plătim deja. Ne pleacă copiii la studii în străinătate nu dupa liceu ci chiar din clasa a 9a din dorința de a fi competitivi – câți dintre ei se mai întorc? Iar cei care finalizează totuși o facultate în România sunt total neajutorați atunci când întră de exemplu într-o multinațională ca angajați – școala nu i-a pregătit pentru multe din compețentele ce se cer azi în mediul de business.
Pe termen lung, privind prin prisma așteptărilor investitorilor străini, existența unui pool de resurse proaspăt iețite de pe băncile școlii nu va mai fi de folos dacă trebuie să investești enorm în instruirea și adaptarea lor la noile realități așadar vor prefera alte destinații mai .. adaptate la realitățile de business curente.
Pregătiți continuu lucruri cu care vă surprindeți audiență. Ce mai pregătiți pentru finalul acesta de an?
Mă bucur că îmi puneți această întrebare căci finalul meu de an se leagă tot de .. Cluj. Împreună cu echipa mea (și va spun un secret, o parte din echipa mea este clujeană) vom organiza la Cluj în luna Decembrie un eveniment în premieră destinat audienței feminine și sper să transformăm acest eveniment într-o tradiție.
Cum arată viața Amaliei Sterescu peste 5 ani?
Vă așteptați să vă spun că ma văd pe o plajă, cu un cocktail în mână într-un “early retirement”? Recunosc că ma intreb uneori cum ar fi însă știu că pasiunile mele nu-mi vor da pace și mă vor face sa-mi ambalez motoarele constant pentru a putea lăsa o moștenire de leadership durabilă. Cu siguranța mă văd făcând ceea ce îmi place mai mult:
Ajutând antreprenorii prin consultanță să-și poată gândi strategia de business pentru nivelul urmator; Ajutându-i să-și cultive brandul de firmă sau personal prin Public Speaking;
Lucrând intens cu tinerii în cadrul proiectului meu “Ready 4 life- tot ce nu te învață școala” prin workshop-uri, mentoring și consiliere în carieră;
Împlicându-mă în lobby pentru susținerea României ca destinație de top pe harta outsourcing-ului European, continuând să susțin intern comunitatea de outsourcing românească prin programe de instruire și dezvoltare personala.
Ce impresie v-a lăsat mediul de afaceri din Cluj?
În periplul meu ca Public Speaker am colindat principalele orașe din Romania și pot să vă spun că străluciți pe harta României.
Există aici un potențial uriaș atât în zona de outsourcing/ dezvoltare centre suport servicii și atragere investiții cât și prin prisma potențialului acestui oraș de a deveni exportator de Educație prin prezența unor școli de stat și private puternice. Mediul de afaceri Clujean este unul dominat de antreprenori și menționez asta doar pe baza unor observații personale și nu a unor statistici – ceea ce îi da un soi de unicitate în peisajul de business românesc.
De ce iubiţi Clujul?
Iubesc Clujul pentru că are capacitatea de a se transforma continuu într-un oraș European veritabil și face asta sistematic, zi de zi!
Iubesc Clujul pentru oamenii de valoare pe care i-am descoperit aici și care mi-au devenit într-un scurt timp prieteni!
Iubesc Clujul pentru că respiră Frumosul și Arta – din cele mai neașteptate colțuri!
Iubesc Clujul pentru tinerii săi extraordinari, creativi și competitivi!
foto by Laura Balc