fbpx
luni, iulie 15, 2024

Campanie gratuită de măsurare a gradului de confort al mediului, la Cluj

Share

Clujenii își pot testa gratuit zilele următoare gradul de confort al mediului ambiental de acasă ori de la serviciu. Campania este inițiată de EvoHouse, ONG și centru de competență pentru clădirile viitorului care a construit prima casă eco-pasivă din România și care are în prezent mai multe astfel de proiecte.

Am remarcat că la noi în țară nu e măsurat în mod real nivelul de confort al locuințelor. Asta în contextul în care subiectul e tot mai prezent pe agenda arhitecților și a constructorilor din Europa și din întreaga lume. Credem că fiecare om merită să știe în ce fel de mediu locuiește/învață/lucrează ca să poată lua cele mai bune decizii privind sănătatea lui și a familiei. Tocmai de aceea dăm start unei campanii de măsurare a nivelului de confort ambiental”, spune Bela Barabas, project managerul EvoHouse și inițiatorul campaniei.

Concret, specialiștii EvoHouse vor măsura calitatea aerului din locuințe, birouri, sedii de instituții, școli și nivelul de CO2 din încăperi, temperatura din diverse locuri din acel spațiu, gradul de umiditate și de etanșeitate a ferestrelor.

Persoanele interesate să afle care e gradul de confort al spațiului lor se pot înscrie gratuit în campanie, iar în funcție de numărul de înscriși se va face o selecție.

Sunt eligibile apartamente, case, birouri, grădinițe, școli, instituții din Cluj-Napoca și din localitățile învecinate precum Florești, Baciu, Apahida. Scopul campaniei este să crească gradul de conștientizare legat de standardele de confort din mediul ambiental.

Practic, îi vom ajuta pe beneficiarii măsurătorilor să vizualizeze și mai bine în ce mediu trăiesc: prin cifre. Și vor înțelege astfel mai bine ce fenomene au loc la ei acasă ori la birou”, afirmă Bela Barabas.

În cadrul campaniei se vor testa următorii indicatori:

–          calitatea aerului din locuințe/case/birouri/instituții: nivel CO2, umiditate, viteza de circulare a aerului;

–          temperatura radiantă a suprafețelor: cât de constantă este;

–          punțile termice și riscul de apariție a mucegaiului.

Toate aceste valori vor fi traduse pe înțelesul tuturor, astfel încât clujenii să poată lua cele mai bune decizii pentru familia lor sau pentru angajații care își desfășoară activitatea în acel loc. La finalul testului fiecare persoană va primi un mic ghid de creștere a confortului pentru locuința sau clădirea în care s-au făcut măsurătorile.

În plus, specialiștii EvoHouse vor redacta un ghid de îmbunătățire a calității aerului din mediul ambiental precum și câteva sfaturi pentru cei care construiesc sau cumpără apartamente – ce să verifice înainte și la ce să fie atenți. Testările se vor face cu echipamente omologate și se bazează pe normative internaționale din domeniu.

 

Cum te poți înscrie în campanie

Testările vor fi făcute gratuit la începutul lunii martie de membrii echipei EvoHouse și de voluntari instruiți să folosească aparatele speciale de măsurare a confortului ambiental.

Sunt eligibile apartamente, case, birouri, sedii de instituții, indiferent de anul construcției sau tipul de material folosit. În cazul în care vor exista multe solicitări, se va face o selecție a spațiilor.

Înscrierile se fac online pe website-ul EvoHouse accesând link-ul: http://evohouse.eu/2019/02/24/tu-stii-cat-de-sanatos-e-mediul-in-care-stai-campanie-evohouse-de-masurare-a-gradului-de-confort-ambiental/

 

Despre EvoHouse

EvoHouse este un ONG și centru de competență pentru clădirile viitorului. Echipa EvoHouse proiectează și implementează proiecte demonstrative eco-pasive și este implicată în transfer de tehnologii de construcții sustenabile și arhitectura clădirilor viitorului.

Până acum EvoHouse a proiectat și construit șase case pasive aflate în diferite faze de execuție: unele certificate, altele în curs de certificare. Patru dintre ele sunt în județul Cluj (Chinteni și Cluj-Napoca), iar două – în județul Mureș (Ernei și Corunca). În anul 2014 EvoHouse a construit prima casă eco-pasivă din România, EvoHouse Luminii.

 

Ultimele articole

Alte articole