fbpx
luni, iulie 15, 2024

„Canoanele” lunii decembrie

Share

Picasso zice că arta ne spală sufletul de praful zilei.  Astfel, se poate înţelege că perindarea la evenimente de artă şi cultură e un canon de lustruire lăuntrică. De înseninare, dacă vreţi. Aşa că pentru toţi cei dornici de înseninare recomandăm un canon alcătuit din muzică bună, poezie cu braţe feline, tango, teatru şi călătorii vizuale, după cum urmează.

Vienna Classic Christmas

Concert în paşi de vals

Teatrul Naţional, 13 Decembrie 2013, ora 19:00
foto credit: Sapte Seri
foto credit: Sapte Seri

Incursiunile vieneze din preajma Crăciunului au devenit un soi de tradiţie românească. Adevărul fie spus, arealul vienez, fie că e vorba de pârtii înzăpezite sau de arii muzicale acoperă întinderi însemnate, atât după măsurători geografice, cât şi după spaţiul pe care îl ocupă în inimile melomanilor. De cinci ani încoace regii valsului vienez de la Strauss Festival Orchestra Vienna se preumblă cu ale lor concerte şi în ţara noastră, împărtăşindu-ne bucăţi celebre din arta lor. Şi dacă veţi participa la această sărbătoare muzicală vienezo-românească de la Cluj veţi fi întâmpinaţi de nume sonore din lumea muzicală ce vor urca pe scenă alături de orchestră. Este vorba de un dirijor desăvârşit şi fondator SFO, Peter Guth, dirijorul şi violnistul Günter Seifert care dirijează cu vioara în mână, continuând tradiţia lui Johann Strauss şi ivitatul special Robert Nagy, tenorul ce a cucerit Europa cu vocea sa. Evenimentul face parte din cadrul proiectului naţional cultural Artă contra drog – 2013.

 

Noaptea porţilor deschise

Cum iese din om personaj si mai apoi personajul din om

Teatrul Naţional, 14 Decembrie 2013, între orele 19:00 – 01:00
foto credit: Vin si eu
foto credit: vinsieu.ro

Lumea de dincolo de cortină, la care ne-am cam limitat singuri accesul, e cel puţin la fel de grandioasă ca şi spectacolul scenic. Acolo se fac şi se desfac fraze, retuşuri emoţionale, machiaje şi repetiţii până iese din om personaj, şi apoi personajul din om. Însa, în noaptea de 14 Decembrie cortina se dă în lături. Publicul primeşte dezlegare la degustare de momente de culise. Seara va începe cu fragmente dintr-o “DECLARAŢIE” de Tudor Muşatescu în interpretarea Elenei Ivanca, cu un workshop de machiaj teatral cu Melania Ursu şi o sesiune de întrebări cu actorii: Miriam Cuibus, Elena Ivanca, Ionuţ Caraş şi Cristian Grosu şi cu încă un one-man-show-moment numit “Votaţi partidul nehaliţilor”, interpretat de Ruslan Bârlea. Apoi periplul va continua cu patru momente muzicale. Este vorba de un concert de colinde cu Ioan Bocşa şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească “Icoane”, de un recital susţinut de Q QUARTET, de un concert susţinut de Anda Iosip (voce), Cătălin Pop (chitară) şi Oana Pop (efecte) şi de cunoscutul spectacol-concert de Ada Milea, “Cântece de iarnă pentru toate anotimpurile”. Seara se va încheia cu un moment de stand-up comedy oferit de Dragoş Pop. Se dă dezlegare şi la degustare de lucrări ale studenţilor şi absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design, la caricaturi la cerere, la Doamna T, la Librăria Humanitas şi Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca, precum şi la decoraţiuni de Crăciun şi bijuterii hand-made. Intrarea este liberă.

 

Crăciun Vienez

Concert extraordinar de Crăciun Johan Strauss Ensemble&Russell McGregor

Casa de Cultura a studenţilor din Cluj, 15 Decembrie 2013, ora 19:00

facebook

Fulgii de zăpada nu vin doar din cer ci şi din instrumentul virtuozului Russel McGregor, după cum o dovedeşte afişul ce anunţă cel de-al nouălea concert al orchestrei vieneze în România. Şi nu curg doar afară ci şi sub acoperişuri, unduind hipnotic în ritmuri de vals, polcă şi mazurcă, ghidaţi de orchestra Johan Strauss Ensemble şi de priceperea dirijorului Russel McGregor. Mai cu seamă, pe 15 decembrie, se anunţă la Cluj o ninsoare indoor cu “surprize muzicale magice” pe arii de Strauss, Bethoven, Mozart, Shubert ori Lehar dar şi cu vechi colinde româneşti, cântate în premieră alături de violoncelistul român Adrian Naidin. Prognoza indică o feerie acaparatoare, pigmentată pe alocuri cu accente de umor marca Strauss. Şi poate că e bine să fii acolo, să te minunezi live cum reprezentaţia de la Cluj se va aşterne într-un palmares ce numără zeci de concerte, cu casa închisă, purtate de Johan Strauss Ensemble pe hărţi geografice cu cele mai ciudate forme. Înainte de a vă porni către concert vă avertizăm că în ţările unde fulgii de zăpadă nu cad niciodată i-au ridicat ei din viori şi violoncele. Şi că, dincolo de a fi colaborat cu nume grele ale muzicii precum, Jose Carreras, Placido Domingo sau Luciano Pavarotti, dirijorul Russel McGregor şi orchestra pe care o ghidează se numară printre cei puţini ce au primit aprobarea de a cânta în capela familiei Strauss.

page1image33984

Nichita&Tango

Versuri de Nichita Stănescu, coregrafia Mario Dance Atelier, momente de body percution realizate de dansatori ce au colaborat cu Cirque de Soleil

Teatrul Naţional din Cluj, 19 Decembrie, ora 19:00.

poza2

Zilele alunecă până se face decembrie.19 decembrie. Mâna alunecă până se face tango. Cuvintele alunecă până se-adună-n versuri. Alunecă toate în imaginaţia coregrafului Mario Grosu şi de acolo pe scenă, într-un spectacol de mare fineţe coregrafică şi teatrală, intitulat Nichita&Tango.

Şi ce se poate asorta mai bine cu o seară geroasă de decembrie decât “o leoaică arămie cu mişcările viclene” – dacă ar fi să personificăm tangoul -, peste care se suprapun fragmente din poezia de dragoste a lui Nichita Stănescu, recitate de actori, şi momente de body percution realizate de doi dansatori ce au colaborat cu Cirque de Soleil? Nu multe lucruri, probabil. Mario surprinde la Nichita Stanescu exact vorbele alea “ce te cuprind cu braţe feline” şi pune doar peste peste ele coregrafie. Iar felul în care, în sala de spectacol, “minutele alunecă pe fereastră, împinse de nişte mâini subţiri desprinse dintr-o îmbrăţişare” aduce ritm de poezie în coregrafia sa. Rămâne doar sa fii acolo, să-ţi desfeţi simţurile.

 

Manifest pentru România

Recital de pian de Bogdan Vaida şi expoziţie de fotografie “România în Culori”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei,  19 Decembrie, între 19:00 – 21:00 

poza3

După ce în primăvară a cucerit publicul în cadrul Photo România Festival, evenimentul Manifest pentru România revine la Cluj. Pe scurt, e vorba de o călătorie muzicală şi vizuală ce stimulează o reîndrăgostire de valorile româneşti. Spun, o călătorie muzicală pentru că propune un recital de pian de excepţie, susţinut de pianistul Bogdan Vaida, un clujean, stabilit în Germania, ce de 11 ani îl plimbă pe Enescu peste graniţe. Şi pentru că ne va plimba pe clape în ritmul compoziţiilor imaginate de George Enescu dar şi de Johannes Brahms şi Shubert, care sunt cumva înrudiţi, la nivel muzical cu Enescu. Spun, o călătorie vizuală pentru că în pauza, ochii spectatorilor pot urca şi coborî plaiurile mioritice, ce se întind de la un capăt de sală la altul, în tablourile ce alcătuiesc primul proiect de folclor fotografic din ţară, intitulat „România în Culori”. Evenimentul de la Cluj încheie un turneu naţional, doar pentru a începe unul peste hotare în anul ce urmează spun organizatorii de la Fapte.

Ultimele articole

Alte articole