fbpx
luni, iulie 15, 2024

Casa de vacanta la Tarnita

Share

dg-tektum-2012-09-7210

În vreme ce malurile lacului Tarniţa se densifică cu obiecte construite unul mai anost decât celălalt, dezvoltând o imagine necoerentă şi neconcordantă cu ceea ce ar trebui să semnifice un edificiu cu şedere temporară, ( cele mai multe neadecvate prin proporţie, materiale de finisaj sau pur si simplu prin amplasarea pe teren)  există şi case, care deşi ca număr nu pot domina in anvergura peisajului, lucreză totuşi în armonie cu mediul.

Dintre acestea un proiect reuşit al arhitecţilor Tulogdy Laszlo şi Tothfalusi Gabor,  Casa de vacanţă la Tarniţa.

Volumetric dar şi ca abordare generică construcţia încercă să-şi subtilizeze prezenţa într-un mediu natural echilibrat, lăsându-se dominată de normele acestuia. Casa preia panta terenului, rămânând opacă înspre accesul principal dar deschizându-se  spre partea mai spectaculosă a peisajului, malul lacului.

Spaţiul interior clasat în două dimensiuni, zona de noapte, cu cele două dormitoare de la nivelul superior şi zona de zi, cu  livingul şi bucătăria la nivelul inferior,  se contopeşte  cu cel exterior printr-o terasă amplă, care e probabil nucleul central al întregului ansamblu.

Materiale naturale au fost utilizate pentru  structură şi finisaje (lemnul, piatra) dar şi  tehnologice pentru detalii ( cuprul şi sticla)…. care prin textură şi culoare sau transparenţă dau senzaţia unei  extensii fireşti şi neinvazive a contextului.

IMG_9171
Foto Andrei Neamţu
dg-tektum-2012-09-7200
Foto Dacian Groza

Autorii proiectului  Biroul TEKTUM

Ultimele articole

Alte articole