fbpx
marți, iulie 16, 2024

Ce mai poți face în Cluj dacă nu pleci imediat după Untold

Share

Cluj-Napoca înseamnă mult mai mult decât festivaluri de muzică electronică, iar dacă sejurul prilejuit de Untold nu se termină imediat după ultimul concert din cadrul evenimentului, cel puțin o zi în plus în orașul de sub Feleac poate reprezenta o experiență interesantă. Plus că vei merge acasă și cu alte realizări, dincolo de faptul că ai supraviețuit curei cu alcool sau că ai rezistat până la 8 dimineața la concertul lui Armin van Buuren (ambele fiind reușite demne de a fi respectate). Așadar, cinci (later edit: șase recomandări, pentru că muzica lui John Newman ne-a făcut să uităm de elixirul vieții- cafeaua) recomandări în cazul în care mai rămâi o zi-două la Cluj-Napoca.

1. De mâncare

În dimineața de după ultimul concert este foarte posibil să îți fie foame imediat după ce te trezești. Centrul orașului este cel mai potrivit pentru o masă copioasă. Dacă vrei ceva „de-al locului”, Zama s-ar putea să fie cea mai înțeleaptă alegere, în condițiile în care aici îți poți începe ziua cu „ptită-n ou”, ratută și zacuscă sau dacă nu ai fost atât de matinal, poți încerca o zamă de șelată verde cu zăr ou hiert sau faimoasa „varză ca la Cluj”.

Foto: Transilvania Reporter

2. De vizitat

La doi pași de Zama se află Piața Unirii cu statuia regelui maghiar cu origini românești, Matia Corvin, dar și Biserica Sfântul Mihail, unul dintre cele mai reprezentative monumente pentru curentul arhitectural gotic din Transilvania. La mică distanță, în Piața Muzeului, se află Casa Memorială Matei Corvin, în care fostul rege maghiar s-a și născut și care astăzi este folosită de către Universitatea de arte și Design, după ce a trecut prin mai multe procese de restaurare. Pentru prima dată după foarte mult timp, clădirea poate fi vizitată și dincolo de hol, aici fiind în prezent deschisă o expoziţie de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, în timp ce la etajul I poate fi vizitată o expoziție dedicată fotografiilor realizate de Constantin Brâncuși. Puțină cultură după patru zile grele în care o altă artă, muzica, a fost stăpână.

Foto: Transilvania Reporter

3. Niște poze bune

Unul dintre cele mai căutate locuri de promenadă din Cluj-Napoca (după Parcul Central care va avea nevoie de câteva zile pentru a reveni la normal) este Parcul Cetățuia, o zonă cu puternică însemnătate istorică, dar care, în absența unor lucrări de restaurare, este momentan „doar” unul dintre cele mai bune locuri din care poți face poze memorabile cu orașul pe fundal. Cetățuia este de fapt o fortificație realizată în perioada Habsburgică (atunci când s-a construit cam fiecare loc și clădire de care Clujul este astăzi mândru), însă cum clădirile, teminițele și depozitele nu au mai fost îngrijite, acestea au ajuns semi-ruine în care fie nu prea ai ce să vezi, fie nu are cine să îți spună prea multe despre istoria lor. În zonă există și Hotelul Belvedere.

Foto: Béla Photography

4. Liniște și natură

Revenind în centrul orașului, pe strada Republicii, găsiți o adevărat oază de liniște a orașului: Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Este una dintre cele mai frumoase obiective de acest fel din Transilvania, fiind un refugiu perfect aflat tocmai în mijlocul unui oraș atât de aglomerat. Te așteaptă acolo palmieri, o grădină japoneză, un nufăr uriaș și alte peste 10.000 de plante care compun un cadru perfect pentru puțină relaxare înainte de a pleca la drum.

Foto: Jurnal de Navetist

5. Doza de energie

După atâta plimbare și cu un drum lung în față, o cafea într-un loc cu poveste e tot ce aveți nevoie. Roots poate fi locul unde, dincolo de o cafea bună, puteți să vă faceți și prieteni noi. Localul este un soi de „fiu” al locului și încearcă să adune în jurul ei o comunitate de oameni dispuși să lucreze împreună. Tocmai de aceea, Roots se aprovizionează de la producători locali, sprijină artiștii din zonă și organizează evenimente dedicate comunității. Dar, evident, face și cafea bună, doar că adaugă la ea și o poveste care să vă facă să simțiți că sunteți parte din ceva ce e mai mult decât un business obișnuit.

Foto: ROOTS

6. La mare adâncime

Dacă drumul este spre București, merită o pauză la Salina Turda. Chiar dacă s-ar putea dovedi destul de complicat să vă orientați prin Turda, vizita merită din plin, mai ales dacă afară continuă să fie temperaturi ridicate. Peste 600.000 de oameni au vizitat acest obiectiv în 2016, iar dacă asta nu v-a convins, poate că reportajele CNN de aici ar putea ajuta. Pot fi vizitate trei mine, numeroase utilaje folosite în trecut în mină sunt acum obiecte de muzeu, există un lifta panoramic din care răsar majoritatea pozelor care aduc sute de like-uri în social media, iar în zonă există și un restaurant cu specific, unde puteți servi masa înainte de a pleca spre casă.

Foto: Scorilor Turism

Și pentru drum o ultimă recomandare: rezervați bilete și cazare pentru celelalte evenimente ale anului. Eurobasket, care începe în 1 septembrie, este cel mai important și cel mai apropiat ca timp.

Ultimele articole

Alte articole