Chiar dacă nu bănuiai până acum, este important să afli că somnul joacă un rol crucial pentru sănătatea ta fizică, dar și mentală. Odihna este o condiție esențială pentru regenerarea organismului, eliminarea toxinelor și funcționarea normală a organelor în general și a creierului, în mod special.
Privarea de somn poate duce, în timp, la boli grave, la depresie sau alte boli de natură psihică și, în final, chiar la moarte. Mulți oameni antrenați în goana după succes, bani sau carieră elimină necesitatea unui odihne de calitate din lista lor de priorități.
Mulți dintre ei chiar nu au idee despre faptul că un timp de mai puțin de 7 ore de somn pe noapte are drept efect pe termen scurt o atenție mai redusă și este asociat, pe termen mediu și lung, cu obezitate și morbiditate.
Iată cum poți să îți îmbunătățești calitatea somnului pentru a te asigura că eviți eventualele probleme de sănătate pe parcursul vieții
- Nu-ți expune ochii la lumina albastră înainte de somn
Tehnologia a invadat deja toate aspectele vieții omului modern. Tot mai multe device-uri fac tot posibilul pentru a te ține conectat cât mai mult timp la ecranele computerelor, laptopurilor și, în special, ale telefoanelor inteligente.
Rețelele sociale joacă aici un rol important, deoarece o mare parte din timpul pe care îl petreci în fața unui ecran este dedicat derulării feed-urilor de pe Facebook, Instagram, Twitter și altele. Dar fixându-ți ochii pe micile ecrane care, mai ales în întunericul nopții, emit o mare cantitate de lumină albastră, ceea ce faci, de fapt, este să semnalizezi creierului tău că nu este vremea odihnei și că secreția melatoninei, hormonul somnului, mai poate să aștepte.
Astfel, inducerea somnului va apare mult mai târziu în noapte, decalajul ducând iremediabil la scurtarea timpului de somn până la sunetul alarmei de dimineață. Practicând acest obicei zilnic, vei acumula o periculoasă lipsa de odihnă. Remediul este impunerea unei „igiene electronice” care presupune evitarea folosirii telefoanelor, laptopurilor sau televizoarelor cu cel puțin o oră înainte de a adormi.
- Acordă atenție confortului din timpul somnului
Patul este cel mai important element în economia unui somn de calitate. Este foarte greu să ai un somn profund și eficient pe un pat vechi, inconfortabil. Saltelele lipsite de confort, spațiu și suport te vor face să te trezești obosit, cu diverse dureri musculare sau nevralgii.
De aceea, este esențial să alegi un pat trainic pe care să se potrivească o saltea de calitate în funcție de preferințele tale dar și de caracteristicile corpului. Aceasta ar trebui să asigure suport și confort pentru greutatea și construcția corporală pe care le ai și să nu fie nici prea tare dar nici mult prea pufoasă pentru a permite o postură adecvată în timpul somnului. Iar pentru un plus de experiență senzorială ai putea alege o lenjerie de pat de lux pentru a te simți cu adevărat răsfățat.
- Încearcă să creezi un mediu fără prea multe zgomote
Este de la sine înțeles că zgomotele puternice, bruște sau repetitive pot întrerupe somnul. Dacă locuiești într-o zonă cu trafic chiar și noaptea sau nu suporți gălăgia vecinilor din cartier, una dintre cele mai bune modalități de a combate aceste lucruri este de a-ți monta geamuri duble, care sunt un foarte bun izolant fonic.
În cazuri extreme, ai putea folosi dopuri pentru urechi din spumă, care sunt deosebit de eficiente în lunile mai calde, când vrei să lași fereastra deschisă peste noapte. Există, însă, și tipuri de sunete care te pot ajuta să adormi mai repede chiar, cum este cazul celor joase, constante, liniștitoare.
Așadar, nu uita să acorzi somnului importanța cuvenită, pentru a te bucura de energie și vitalitate în fiecare zi și a evita eventualele probleme de sănătate nedorite.
Sursa foto: shutterstock.com