fbpx
sâmbătă, iulie 13, 2024

Cimitirul Central: Concert de opera si tururi ghidate

Share

De Luminație, Scena Urbană vă invită să descoperiți sau să priviți dintr-o altă perspectivă şi într-o altă lumină Cimitirul Central/Házsongárd din municipiul Cluj-Napoca. În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, aici vor fi organizate tururi ghidate de arhitecți, care au și realizat o hartă inedită, a mormintelor personalităților din cimitir și nu numai.

Suprizele pentru vizitatori se vor ține lanț și vor culmina cu un concert de operă, marți, 1 noiembrie, ora 18.00. Reunite sub numele de ”Ave Maria”, evenimentele sunt cu intrare liberă și își propun să pună în valoare un loc plin de istorie, emoție și identitate culturală.

 

SU_01.11-8.jpg

 

 

”Ziua Morţilor sau Luminaţia este o sărbătoare care implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. Cine suntem și de unde venim, ce am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie măcar puțin mai înțeleaptă sau mai bună, ce calități i-au inspirat pe cei din jur, toate sunt detalii din povestea noastră. Mii de alte povești ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc deseori împreună într-un spațiu care ne este mai puțin cunoscut, încărcat de simbol și emoție. Spectacolul din seara de Luminație va fi punctul de maximă emoție: ne vom aminti cu drag de cei care ne sunt în suflet inspirație, înțelepciune, putere și viață”, spune arhitectul Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiatorul Scenei Urbane, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecților din România- filiala Transilvania.

 

Potrivit acesteia, Requiem, primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Cimitirul Central, anul trecut, a deschis calea către un proiect ambițios. ”Am început, în 2015, conturarea unor hărți cu personalități importante din diferite domenii: scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportiv, care odihnesc în acest loc alături de familiile și prietenii noștri. Am evoluat în acest demers și acum ne propunem să prezentăm hărți ce ne vor ajuta să descoperim multe din valorile pe care acest spațiu le adăpostește”, concluzionează Daniela Maier.

 

Programul complet evenimente ”AVE MARIA” în Cimitirul Central:

 

TURURI GHIDATE

Ghid: șef lucrări dr. arh. Dan-Ionuţ Julean din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism Cluj

  • 29 octombrie – ora 12:00- iconografie şi simbolism în arhitectura funerară clujeană
  • 30 octombrie – ora 12:00 – Cimitirul Central/Házsongárd, identitate culturală

 

Concert AVE MARIA

1 Noiembrie – ora 18:00

 

Orchestra și corulOpera Group Project”

Vlad ENIU – Dirijor, pregătirea muzicală

Ina HUDEA – Regia artistică

 

Repertoriu:

  • Anton Pann | Tatăl nostru – Alexandru Mânzat
  • Giuseppe Verdi | Ave Maria – Cor
  • Wolfgang A. Mozart | Requiem: Kyrie, Lacrimosa
  • Luigi Cherubini | Ave Maria – Adriana Ţidor
  • Franz Schubert | Ave Maria – Alice Bacalu
  • Pietro Mascagni | Cavalleria Rusticana: Intermezzo, Preghiera- Daniela Chisbora

 

Scena Urbană este un grup multidisciplinar în cadrul Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania, coordonat de arhitect Daniela Maier, vicepreşedinte OART, care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii.

Scena Urbană foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

 

Ultimele articole

Alte articole