fbpx
sâmbătă, octombrie 5, 2024

Clujenii sunt chemați să contribuie cu ideile lor privind viitorul Europei

Share

O nouă generație de peste 420 de centre EUROPE DIRECT își începe activitatea, sub coordonarea Comisiei Europene, în întreaga UE. Cu un mandat care începe în mai 2021 și va dura până la sfârșitul anului 2025, aceste centre aduc Uniunea Europeană, politicile și valorile acesteia în toate colțurile Europei. Centrele stabilesc o legătură importantă între instituțiile UE și cetățeni, contribuind la explicarea modului în care Europa combate pandemia de COVID-19, stimulând redresarea economică prin intermediul programului NextGenerationEU și abordând tranziția verde și tranziția digitală. Suma totală estimată alocată pentru cele 24 de centre din România în anul 2021 (mai-decembrie) este de 563.208 Euro. Pentru perioada 2022-2025, grantul anual dedicat fiecărui centru EUROPE DIRECT va fi de 30.400 Euro.

EUROPE DIRECT Cluj și-a deschis oficial porțile chiar de ziua Europei, 9 Mai, în centrul orașului, pe str. Virgil Fulicea nr. 1, din apropierea Casei Matia Corvin. Noul birou local al UE funcționează în parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN), una din cele mai vechi și de impact organizații neguvernamentale din oraș. Mai multe personalități au transmis mesaje prilejuite de ziua Europei și deschiderea EUROPE DIRECT Cluj, printre care rectorul UBB Daniel David și președintele Asociației Profesioniștilor în Presă Cluj, Remus Florescu. Au rostit alocuțiuni dna Lia Valendorfean, managerul EUROPE DIRECT Cluj, dna Nicoleta Chiș-Racolța, director executiv Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, dna Cristina Nistor, conf.dr.univ. la Departamentul de Jurnalism si Media Digitala, UBB Cluj, dna Roxana Oroian, autoarea Poveștii lui Împreună și dl. Remus Florescu, președintele APPC și a fost prezentat sediul EUROPE DIRECT Cluj.

EUROPE DIRECT Cluj este un centru de informare unde fiecare cetățean interesat poate să apeleze pentru a întâlni un expert pe probleme europene, pentru a pune întrebări despre UE, pentru a discuta despre viitorul UE cu alți cetățeni europeni și pentru a găsi referințe pentru alte surse de informații și rețele. Pe scurt, scopul EUROPE DIRECT Cluj este de a face Europa mai accesibilă clujenilor. 

De asemenea, EUROPE DIRECT Cluj susține instituțiile europene și evenimentele organizate de acestea, pentru o mai bună înțelegere a  specificităților, preocupărilor și opiniei publice din Cluj. Pentru aceasta, rolul și mandatul centrelor EUROPE DIRECT au fost modernizate în mod semnificativ față de generațiile anterioare. Noua generație:

1. implică publicul în evenimente, dialoguri cu cetățenii și în diferite forme de interacțiune offline și online, în special în ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei;

2. pune la dispoziția mass-mediei și a multiplicatorilor de opinie locali conținut relevant privind politicile și prioritățile UE și îi va implica în activitățile centrelor;

3. ajută Comisia Europeană să obțină o imagine de ansamblu a sensibilităților locale legate de politicile UE;

4. promovează cetățenia europeană activă în școli;

5. promovează coordonarea cu alte rețele UE prezente în regiuni, asigurându-le cetățenilor, organizațiilor sau companiilor accesul cu mai multă ușurință la destinațiile adecvate.

Intre mai-decembrie 2021, EUROPE DIRECT Cluj își propune o serie de activități precum:

  • construirea prezenței online a centrului și distribuirea zilnică de informații dinspre instituțiile europene spre cetățeni, cu scopul creșterii gradului de informare și participare a clujenilor la proiectele și inițiativele (dezbaterile) UE; 
  • realizarea unui serial lunar tip podcast, intitulat #Europacufolos , care să surprindă prioritățile cetățeanului pentru dezvoltarea comunității din care face parte și a Europei;
  • promovarea unei platforme regionale de rețele prin cooperare între centrele EUROPE DIRECT și alte rețele de informare și comunicare ale UE reprezentate în Regiune.

De asemenea, un număr de patru evenimente este prevăzut pentru 2021: 

  • sărbătorirea Zilei Europei și deschiderea oficială a centrului la Cluj; 
  • un atelier de competențe pentru jurnaliști, axat pe media digitală; 
  • un workshop pentru elevi, axat pe Europa verde și Europa digitală; 
  • o replică locală a Conferinței privind viitorul Europei intitulată Conferința privind viitorul Transilvaniei, prin care să dezbatem, să colectăm și să postăm idei/ inițiative/evenimente locale pe platforma interactivă europeană care adună propunerile cetățenilor privind Europa în care își doresc să trăiască https://futureu.europa.eu/?locale=ro 

În această perioadă Europe Direct Cluj, ca de altfel toate centrele Europe Direct din UE, este preocupat de Conferința privind viitorul Europei, un exercițiu democratic paneuropean major, lansat la 19 aprilie 2021 de cele trei instituții ale UE – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri! Pe https://futureu.europa.eu/  platforma digitală multilingvă interactivă, cetățenii și părțile interesate pot să își prezinte ideile lor privind viitorul Europei. Conferința își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în elaborarea politicilor UE.

Posibilele teme sunt menționate în declarația comună și includ: sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Cetățenii participanți vor decide, în cele din urmă, ce subiecte se vor discuta în cadrul conferinței.

Ultimele articole

Alte articole