fbpx
duminică, iulie 14, 2024

Clujenii sunt invitați la o plimbare împreună, în cadrul programului „Promenada Inimii”. 

Share

Mersul pe jos nu aduce doar beneficii mediului, ci și inimii. Acest tip de mișcare, nu doar că este la îndemâna oricui, dar are beneficii dovedite în prevenția bolilor cardiovasculare. 

Cluburile Rotary, Rotaract și Interact din Cluj-Napoca, Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie și Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, continuă programul ,,Promenada Inimilor”, ajuns în acest an la a X – a ediție. Programul marchează Săptămâna Mondială a Inimii. 

Să avem grijă de inimile noastre, împreună!

«Din păcate, România ocupă locul 1 în Europa, ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în țara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. La fiecare 30 de minute un român moare de infarct. Alături de o dietă sănătoasă, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și evitarea fumatului, sportul reprezintă principalul mijloc de prevenție a acestor afecțiuni deosebit de grave. Un efort moderat zilnic, de cel puțin 30 de minute, 5 zile pe săptămână, este recomandat beneficiilei reale la nivelul aparatului cardiovascular. „Promenada Inimilor” reprezintă un moment de meditație în mișcare pentru sănătatea noastră.» Prof. Dr. Adrian Molnar, director medical, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Cluj-Napoca. image1.jpg

Cluburile Rotary, Rotaract și Interact continuă și în 2022 programul „Promenada Inimilor”, proiect de amenajare a unui traseu accesibil pentru plimbare, ce îşi propune întreținerea unei rutine a mersului pe jos, rutină profund afectată în perioada pandemiei, din cauza regulilor care restrângeau semnificativ activitățile fizice exterioare.

Invităm toți clujenii la plimbare, cu mic cu mare. Traseul albastru de pe malul râului SOMEȘ are o lungime de aproximativ 2.5 km și începe în Parcul Rozelor, pe malul drept al Someşului, pe lângă Parcul Babeş, iar returul este tot în Parcul Rozelor, circuitul fiind integral în aer liber. Traseul roșu, din jurul Parcului Rozelor, cu o lungime de aproximativ 1 km, este recomandat persoanelor cardiace. 

Lansarea traseului va avea loc în 1 octombrie 2022, ora 11:00, prin organizarea unei plimbări în grup, la care sunt invitați să participe locuitorii oraşului Cluj-Napoca. Punctul de întâlnire este Winners Sport Cluj Parcul Rozelor, Cluj-Napoca. Estimăm participarea a cel puțin 70 de persoane, simultan pe circuit. Evenimentul se încheie în jurul orei 13:00. 

Program inţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, „Promenada Inimilor”, a avut mare succes şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare. Rotary Internațional este o organizație de servicii umanitare care reunește lideri de afaceri și profesioniști pentru a oferi servicii comunitare, a promova integritatea și a promova bunăvoința, pacea și înțelegerea în lume. Este o organizație apolitică și non-religioasă.

Ultimele articole

Alte articole