Există momente în viață când întâlnești acel gen de persoane a căror strângere de mână și privire lasă o impresie memorabilă și care trimit o asemenea energie pe care nu o poți ignora. Așa l-am cunoscut pe Carl Widell, un suedez ce a decis să se stabilească la Cluj. După 10 minute de taifas, ne-am prins într-una dintre cele mai plăcute discuții, care mi-a zdruncinat credințele despre țara și valorile noastre.
Carl a fost de acord să împărtășească cu noi experiența lui în Cluj…
Povestește-ne puțin cum ai ajuns la Cluj
Vin din Suedia și am vizitat România de multe ori înainte de a mă muta aici. Îmi amintesc de primul contact avut cu această țară: s-a întâmplat chiar după anii ‘90, când călătoream prin Europa de Est împreună cu părinții mei în drum spre casă, venind dinspre fosta Iugoslavie. Ce îmi amintesc în mare din acea perioadă sunt cozi mari de mașini care așteptau la graniță.În 2003 am venit aici ca să mă orientez după un mediu potrivit pentru afacerea noastră, iar in 2004 ne-am decis să venim la Cluj.
La acel moment, nu știam nimic despre oraș, nu știam dacă mă voi descurca și dacă voi găsi lucrurile de care aveam nevoie în viața de zi cu zi. În țară, când ne gândeam la România, ne gândeam că este un loc puțin sălbatic și chiar limitat. Însă de cum am pus piciorul aici, a fost mult mai bine decât mă așteptam.M-am simțit bine venit și ajutat de oameni necunoscuți; chiar și când ceream direcții pe stradă, oamenii se opreau și mă ajutau, iar de multe ori legau conversații.
A fost puțin șocant pentru mine, venind dintr-o țară scandinavă unde lumea te ajută, dar apoi țin distanță și își văd de treabă. Am fost fermecat de oamenii deschiși din acest oraș; de vreme (care este mult mai prietenoasă decât în Suedia unde avem ierni mai lungi și veri mai răcoroase. Prefer căldura, așa că ador verile lungi și calde de aici). După 1-2 ani în România, am început să mă simt confortabil și să simt că aparțin locului. După 4-5 ani, mă simțeam pregătit să mă mut și să construiesc ceva nou. Însă ceva s-a întâmplat atunci; și chiar și acum, de aproape 2 ani, nici măcar nu mă mai gândesc la mutat, acum nu mai este o opțiune. Aici este casa mea. Aici mi-am găsit locul. Și pentru mine este un loc foarte bun de trăit.
Cum este mediul business din Cluj?
Aș spune că în general este bun. Lucrurile merg bine, oamenii încearcă și construiesc afaceri pentru a adăuga valoare vieții lor și pentru a-și îmbunătăți stilul de viață. Din punctul meu de vedere, românii sunt antreprenori adevărați. Dar este, desigur, loc de mai bine. Aș aprecia o concentrare mai mare pe păstrarea promisiunilor, precum respectarea termenelor limită și a termenelor de livrare.
Care sunt principalele provocări din punct de vedere al afacerii?
Nu cred că există provocări foarte mari pe care nu le-aș avea și în țara mea. Dar există câteva zone pe care le consider destul de dificile, iar prima care îmi vine în minte este birocrația. Avem nevoie de prea multe hârtii, prea multe ștampile și semnături, trebuie să mergem prea des la notar ca să legalizăm tot felul de documente. Apoi, autoritățile. Este loc de îmbunătățit – atitudinea, abordarea și stilul.
Sunt niște pași importanți, nu atât pentru mine sau alte companii din România, cât și pentru a atrage investitori care să construiască afaceri în țara noastră. Iar un ultim lucru care este o provocare pentru mine este spiritul proactiv din angajații mei. Avem 440 angajați, o echipă foarte bună și loială, de la care mi-aș dori mai multe inițiative. Sunt foarte deschis și dornic să aud ce cereri și nevoi au. Observ o creștere lentă în această direcție, dar este totuși o creștere. Și am răbdare.
Compară Clujul din 2007 cu cel din 2014. Care sunt principalele schimbări și îmbunătățiri pe care le-ai observat; suntem pe drumul cel bun?
Da, cu siguranță. Dacă ar fi să mă uit în urmă la perioada petrecută aici, atunci pot spune că sunt foarte multe îmbunătățiri de calibru. Compar Clujul cu orașul unde m-am născut. În Suedia, toate lucrurile sunt făcute. Avem drumuri, infrastructură, instituții etc. Totul este mai mult sau mai puțin construit. Este puțin plictisitor. În Cluj pe de altă parte, totul este mult mai plin de viață. Vezi că lucrurile se întâmplă; ești martor la fiecare schimbare și apariție a unei clădiri sau a unui drum nou. Acest oraș are așa un puls dinamic, că poți simți și chiar atinge schimbările.
În fiecare an, apar locuri și lucruri noi. Uite cum arată acum centrul orașului. Nu este același cu cel de acum 5 ani. La fel și cu Parcul Central și zona Iulius care nici nu exista acum câțiva ani. De asemenea, pentru mine aeroportul este foarte important; este foarte important să ai un aeroport internațional așa de aproape cum avem noi. Și lista poate continua.
Cred că un factor crucial pentru care Clujul este așa de dinamic sunt studenții care sunt promotorii acestei culturi bogate care reprezintă orașul nostru. Atmosfera din Cluj este incredibilă. Este un oraș foarte activ, cu zeci de festivaluri și evenimente din care să alegi. Timpul nostru liber este prea puțin pentru câte are acest oraș să ne ofere. Am încredere în autoritățile care sunt responsabile cu această dezvoltare; pentru că văd că își dau silința.
Cum ai defini oamenii din Cluj?
Mereu îi voi compara cu stilul scandinav. Despre oamenii din Cluj aș spune că sunt deschiși, de ajutor și foarte ospitalieri. Tinerii vorbesc engleză, ceea ce e un lucru foarte bun, chiar dacă acum mă descurc cu limba română. Oamenii au un fel cald de-a fi și de-a se comporta; te primesc și se împrietenesc foarte ușor.
Cred că asta se datorează stilului latin. Datorită acestor lucruri, viața socială este foarte ușoară aici. Am o rețea foarte mare de prieteni diverși (de la prieteni foarte apropiați la cunoștințe). Clujul este un oraș mare și un oraș mic în același timp. De foarte multe ori se găsește cineva care să îmi facă cu mâna sau care să mă salute. Oamenii sunt parte din viața mea de aici și din sentimentul de aparținere. Și este unul dintre motivele pentru care sunt foarte fericit cu viața pe care o am aici.
Dacă vine un prieten în vizită, unde l-ai duce și de ce?
Până acum am avut mulți vizitatori din familie, prieteni și parteneri de afaceri și cred că tuturor le-a plăcut orașul și împrejurările lui. Da, poate că parte din amintirile frumoase se datorează și alegerilor pe care le-am făcut, dar și orașul în sine și locurile sale speciale. Atunci când am oaspeți, îi duc la o plimbare prin centru și la o cafea pe o terasă în Piața Muzeului dacă este cald sau într-una din cafenelele de la colț (care sunt extrem de simpatice și variate) dacă este frig.
De multe ori merg împreună cu prietenii la o tură cu ATVurile în Făget sau chiar Cheile Turzii și Salina Turda dacă este timp. Astfel, pot vedea natura și împrejurimile sale. Desigur, seara îi scot în oraș la un restaurant bun și le arăt și puțin din viața de noapte specifică dacă își doresc. Mulți prieteni mă vizitează anual, și părinții mei vin aici destul de des – le place Clujul foarte mult.
Călătorești foarte mult. Care ar fi 3 lucruri care diferențiază Clujul de alte orașe și țări.
Dacă ar fi să compar Clujul cu alte țări, să zicem Suedia, atunci Clujul este foarte primitor și dinamic. Comparat cu alte orașe din lume, atunci este în siguranță. Desigur, sunt subiectiv, și mereu voi considera Clujul un oraș unic. Până la urmă, aici sunt acasă.
Ți-ai crește copiii în Cluj? Ți se pare un mediu de încredere, sigur și educat?
Nu am copii. Însă pentru a-ți răspunde la întrebare: da, desigur. Singura școală cu care am avut contact până acum este Școala Internațională. În fabrică, este un cuplu de suedezi care au un copil ce merge la școală în această instituție. Aceștia sunt foarte mulțumiți de educația pe care o primește copilul, și chiar și eu când am vizitat școala, am fost foarte impresionat de profesionalismul și atenția lor.
Cred cu tărie că România are nevoie de tinerii săi în țară. Aud de mulți tineri și familii care pleacă din țară pentru zile mai bune pe alte meleaguri. Și care se gândesc la binele copiilor lor. Nu îi judec, nicidecum. Doar că, țara aceasta are nevoie de tinerii ei și de generațiile puternice și motivate care vin din urmă să continue ce s-a început.
Ce fel de vibrații îți dă Clujul? Gândește-te câteva secunde și numește primele sentimente care îți vin în minte.
Primitor. Cald. Acasă. Prietenos. Distractiv.
Continuă propoziția: „Îmi place Clujul pentru…”
…atmosfera dinamică, oamenii, și calitatea vieții pe care o poți avea aici.
Carl Widell este Director General al fabricii Ecolor din Jucu. După 10 ani petrecuți în Cluj, Carl se consideră Clujean. Carl este una dintre valorile orașului nostru – un spirit excepțional, un suflet cald și cu o atitudine deschisă.
Un interviu realizat de Oana Vlad.