fbpx
luni, aprilie 22, 2024

Cum a devenit un belgian „cioban de găini în Ardeal”

Share

Viața la țară, o afacere cu găini fericite și trai sănătos

El este din Belgia, ea din Argeș, s-au cunoscut la Pitești și s-au mutat într-un sat din Bihor, la numai câțiva kilometri de Oradea, unde au pus pe picioare, în urmă cu aproape patru ani, o fermă de găini. Viața la țară le-a creat celor doi tineri o perspectivă inedită, aceea de a construi  un  business  care  avea  să  le  aducă  mai  târziu  multe  satisfacții.  Claudia  și  Tim Verhaegen au construit împreună, una dintre cele mai apreciate ferme de păsări din zonă, pe care au numit-o Gospodăria lui Timpuleț. Ideea afacerii a venit din dorința celor doi de a trăi sănătos și de a pune pe masă bucate naturale, care să aibă gustul de odinioară.

Pasiune transformată în afacere de succes cu pui crescuți liber și hrăniți natural

Dacă vă e dor de gustul puiului crescut la curte cu grâu și porumb, care zburdă liber și a cărui carne este fragedă și gustoasă, de ouăle proaspete, provenite de la găini crescute pe iarbă, la  țară, atunci,  fără îndoială, veți găsi ceea  ce  căutați la  Gospodăria  lui Timpuleț din satul Alparea. 

La ferma  Claudiei și a lui Tim  se  răsfață  cu iarbă și cereale  naturale  400  de găini ouătoare, din cele mai apreciate rase, 800 de păsări de carne, curcani și rațe. Din toamnă, cei doi tineri antreprenori vor  să prepare și cârnați din carne de  curcan și rață, pastramă de curcan  și  rață.  Acum  însă  se  pregătesc  să  deschidă  porțile  fermei  pentru  cei  care  sunt interesați să vadă cum sunt crescute păsările și să deguste bunătăți preparate în gospodăria lor.

Cum s-a născut Gospodăria lui Timpuleț

Cei doi antreprenori au știut de la început ce vor. Să trăiască și să se hrănească sănătos, cât mai aproape de natură, cu produse din propria gospodărie, fără aditivi și chimicale, pe care să le poată produce chiar ei. La început au cumpărat câteva găini, iar apoi, când au văzut că există interes pe piață pentru astfel de produse, și-au dat seama că ar putea să dezvolte o afacere din asta, construind o fermă chiar în curtea casei unde locuiesc.

„Am găsit satul ăsta din Bihor și acum soția mea nu mai vrea să plecăm de aici. Noi credem că e cel mai frumos loc din România în care să trăiești. Aici am găsit o casă care ne-a plăcut foarte mult, este la 7 kilometri distanță de Oradea, are un teren de 6.400 de metri pătrați. Am cumpărat toată proprietatea și la început nu am știut ce să facem cu atât de mult teren. Dar după multe căutări am găsit o rasă de găini, numită australorp, cea mai bună rasă de găini ouătoare.

Am citit și m-am informat în legătură cu această rasă, iar apoi am cumpărat cinci găini pe care am dat vreo 700 de lei. Era iarnă, nu aveam nici măcar un coteț pentru găini și m-am apucat să construiesc unul. Așa a început totul”, povestește Tim Verhaegen.

De aici și până la crearea unei pagini de Facebook, dedicate afacerii cu păsări, nu a mai fost decât un pas. Tim și Claudia au început să-și promoveze produsele pe internet, între timp și-au creat și un site, și așa au început să apară clienții interesați de produsele lor. Chiar dacă la început au fost străini de tot ceea ce înseamnă creșterea și tăierea păsărilor, în timp, cu perseverență și multă documentare, creșterea găinilor a devenit o rutină pentru ei.

După multe investiții, ferma este pregătită să-și primească vizitatorii

În ultimul an, cei doi soți au muncit la construcția unei ferme mai mari, care este aproape gata. Practic, au avut nevoie de spații mai generoase pentru creșterea puilor, având în vedere că afacerea a crescut, iar cererea din partea consumatorilor a devenit tot mai mare.

„Am tot crescut și acum avem serii de pui una după alta, așa că vom crea și o hală de creștere, separat, de unde  putem să mutăm puii în interior  și exterior,  spații folosite  pentru ei, unde, practic, puii stau până la sacrificare. Și între timp, vrem să populăm o hală cu pui mici. Iar de luna viitoare, ne pregătim să deschidem ferma pentru vizitatori”, mai spune Tim.

Fermierul explică cum va decurge programul dedicat vizitatorilor.

“În anumite zile dedicate, se va putea vizita ferma, vor fi zile tematice, avem un cuptor tradițional în care vrem să coacem pâine ca la țară, împreună cu copiii, așa cum se făcea mai demult la bunici. Vom avea și o zi în care clientul va veni la fermă, își va alege o găină, iar până el se va plimba prin gospodărie, găina va fi tăiată și curățată, gata de dus acasă. Avem și un ponei și vom avea și un cal. Se vor putea face plimbări cu poneiul și calul în natură“, explică Tim.

Startul unei zile de lucru se dă la 5 dimineața

Viața la țară începe dimineața, foarte devreme, odată cu trezitul găinilor. Claudia și Tim își încep ziua de lucru la ora 5, când ies în ferma să se ocupe păsări. Chiar dacă ferma dispune de  un  sistem  automatizat  de  hrănire  a  puilor  cei  doi  soți  sunt  foarte  atenți la  fiecare  pui  în parte. Singuri se ocupă de întreaga gospodărie, de la îngrijirea păsărilor, până la tăierea și distribuția produselor la ușa clientului.

În  timp,  puii  din  gospodăria  Claudiei  și  a  lui  Tim  au  devenit  preferații  consumatorilor  din comunitate și nu numai. Astfel, vânzările au crescut, iar cei doi antreprenori au extins livrările și în alte orașe, printre care și Cluj-Napoca.

Pui crescuți natural, fără hormoni și chimicale

În ultimii ani, grija pentru ce punem în farfurie a devenit tot mai mare pentru majoritatea românilor. Chiar dacă supermarket-urile abundă în oferte tentante în ceea ce privește carnea de pui, consumatorii caută alternative cât mai sănătoase și sunt interesați să cumpere carne cât mai naturală, fără hormoni și antibiotice.

„Păsările noastre au mâncat concentrate în primele trei săptămâni de viață. Pentru că altfel nu ai cum să crești pui, dacă nu le dai granule în primele zile de viață, jumătate din producție moare. Sunt tot felul de boli care atacă puii în primele lor zile de viață. Concentratele nu sunt atât de rele cum cred oamenii. În concentratele de start nu sunt hormoni. O granulă este ca o pastilă, iar puii o mănâncă și înghit tot, practic, își iau toate vitaminele dintr-o singură granulă și cresc toți egali și sănătoși. Concentratele nu conțin niciun antibiotic și nici făină de pește sau de oase. Un pui de la țară crește între 60 și 120 de zile. Dacă ai un pui care depășește 2,5 kilograme,  are  peste  100  de  zile.  Aceasta  este  natura  lor.  Puii  cumpărați  din  magazin  sunt tăiați  în  31  de  zile  și  cântăresc  între  1,5  și  2  kilograme“,  povestește  Tim,  care  spune  că porumbul cu care hrănește puii este cumpărat de la sătenii din împrejurimi.

Ouă sănătoase de la găini fericite

Printre cele mai apreciate produse din ograda lui Tim și a Claudiei sunt ouăle. Și nu orice  fel  de  ouă,  ci  de  calitate,  gustoase  și  sănătoase.  Iar  astfel  de  ouă  nu  se  obțin  ușor. Acestea provin de la găinile ouătoare care sunt hrănite cu un mix de furaje preparate în fermă care conține porumb, grâu, șrot de floarea soarelui și lucernă, toate cultivate pe câmpurile din împrejurimi. Găinile trăiesc și zburdă libere prin fermă și pe pajiștile din împrejurimi, sunt îngrijite și iubite, iar rezultatul este carnea fragedă și gustoasă care ajunge pe mesele cumpărătorilor.

Produse proaspete, livrate direct la ușă

Cea  mai  bună  reclamă,  spun  Claudia  și  Tim,  este  cea  pe  care  le-o  fac  clienții  care cumpără de la ei. Cei doi tineri și-au creat deja o rețea de cumpărători care revin de fiecare dată pentru că le plac produsele și au încredere în calitatea pe care o livrează. Clienții lor sunt în general persoane între 30 și 40 de ani, cu o stare materială bună, pretențioase, preocupate de  o  alimentație  sănătoasă  și  de  produse  de  calitate.  Zilele  de  livrare  sunt  luni,  miercuri  și vineri, în Oradea și împrejurimi, iar sâmbăta, o dată la două săptămâni, produsele din Gospodăria lui Timpuleț ajung la clienții din Cluj-Napoca.

„Credem că o alimentație sănătoasă are beneficii pe termen lung asupra organismului și știm ce important este să consumi produse proaspete, de calitate. De aceea, ne propunem să aducem pe piață carne de la pasări crescute cât mai natural și în condiții bune, ouă proaspete, cu un gust autentic. Avem spate de pui, piept, aripioare, pulpe, franjuri din piept de pui, pui întreg, pulpe inferioare și superioare de curcan, aripi de curcan, piept de curcan, curcan întreg și  ouă  de  casă.  Din  toamnă  vom  avea  și  cârnați  din  curcan  și  curcan  și  rață.  Carnea  este pregătită și vidată în ziua livrării, astfel încât să fie proaspătă în momentul predării clienților noștri“, explică Claudia.

Reduceri și premii pentru clienții fideli

Pentru  a-și  fideliza  clienții,  fermierii  oferă,  în  fiecare  duminică  o  reducere  de  15%   la câte un produs  din  oferta  de  pe  site.  „Ne  place  să  ne  fidelizam  clienții,  motiv  pentru  care organizăm  lunar  un  concurs  de  rețete,  în  care  îi  încurajăm pe  aceștia  să  ne  trimită  poze  cu preparate din produsele noastre, iar cea mai apreciată poză (votată de public) este premiată cu un  pui proaspăt.  Totodată,  oferim  garanția  produselor  100%.  Ce  înseamnă  acest  lucru?  Nu ești  mulțumit?  Noi  îți  dăm  banii  înapoi.  Mai  multe  detalii  găsești  pe  pagina  noastră  la secțiunea Informații”, explică antreprenorii.

Lipsa oamenilor calificați și birocrația, cele mai mari provocări

Cei doi antreprenori spun că investesc continuu în gospodăria lor de când s-au lansat pe piață. Cele mai mari provocări de care au parte sunt lipsa oamenilor calificați pe care să-i angajeze în fermă, dar și birocrația. De când au demarat acest proiect, Claudia și Tim au investi aproximativ 100.000 de euro, bani pe care încă nu i-au recuperat. Cât despre planuri de viitor, cei doi nu vor să extindă afacerea, cel puțin deocamdată. Însă își doresc să rămână la același nivel și să reușească să-și mulțumească clienții ca și până acum.

Pentru mai multe detalii despre produsele din Gospodăria lui Timpuleț, dar și despre prețuri, modalitățile de cumpărare și livrare găsiți pe site-ul https://gospodarialuitimpulet.shop/.

Ultimele articole

Alte articole