Viața la țară, o afacere cu găini fericite și trai sănătos
El este din Belgia, ea din Argeș, s-au cunoscut la Pitești și s-au mutat într-un sat din Bihor, la numai câțiva kilometri de Oradea, unde au pus pe picioare, în urmă cu aproape patru ani, o fermă de găini. Viața la țară le-a creat celor doi tineri o perspectivă inedită, aceea de a construi un business care avea să le aducă mai târziu multe satisfacții. Claudia și Tim Verhaegen au construit împreună, una dintre cele mai apreciate ferme de păsări din zonă, pe care au numit-o Gospodăria lui Timpuleț. Ideea afacerii a venit din dorința celor doi de a trăi sănătos și de a pune pe masă bucate naturale, care să aibă gustul de odinioară.

Pasiune transformată în afacere de succes cu pui crescuți liber și hrăniți natural
Dacă vă e dor de gustul puiului crescut la curte cu grâu și porumb, care zburdă liber și a cărui carne este fragedă și gustoasă, de ouăle proaspete, provenite de la găini crescute pe iarbă, la țară, atunci, fără îndoială, veți găsi ceea ce căutați la Gospodăria lui Timpuleț din satul Alparea.
La ferma Claudiei și a lui Tim se răsfață cu iarbă și cereale naturale 400 de găini ouătoare, din cele mai apreciate rase, 800 de păsări de carne, curcani și rațe. Din toamnă, cei doi tineri antreprenori vor să prepare și cârnați din carne de curcan și rață, pastramă de curcan și rață. Acum însă se pregătesc să deschidă porțile fermei pentru cei care sunt interesați să vadă cum sunt crescute păsările și să deguste bunătăți preparate în gospodăria lor.

Cum s-a născut Gospodăria lui Timpuleț
Cei doi antreprenori au știut de la început ce vor. Să trăiască și să se hrănească sănătos, cât mai aproape de natură, cu produse din propria gospodărie, fără aditivi și chimicale, pe care să le poată produce chiar ei. La început au cumpărat câteva găini, iar apoi, când au văzut că există interes pe piață pentru astfel de produse, și-au dat seama că ar putea să dezvolte o afacere din asta, construind o fermă chiar în curtea casei unde locuiesc.
„Am găsit satul ăsta din Bihor și acum soția mea nu mai vrea să plecăm de aici. Noi credem că e cel mai frumos loc din România în care să trăiești. Aici am găsit o casă care ne-a plăcut foarte mult, este la 7 kilometri distanță de Oradea, are un teren de 6.400 de metri pătrați. Am cumpărat toată proprietatea și la început nu am știut ce să facem cu atât de mult teren. Dar după multe căutări am găsit o rasă de găini, numită australorp, cea mai bună rasă de găini ouătoare.
Am citit și m-am informat în legătură cu această rasă, iar apoi am cumpărat cinci găini pe care am dat vreo 700 de lei. Era iarnă, nu aveam nici măcar un coteț pentru găini și m-am apucat să construiesc unul. Așa a început totul”, povestește Tim Verhaegen.
De aici și până la crearea unei pagini de Facebook, dedicate afacerii cu păsări, nu a mai fost decât un pas. Tim și Claudia au început să-și promoveze produsele pe internet, între timp și-au creat și un site, și așa au început să apară clienții interesați de produsele lor. Chiar dacă la început au fost străini de tot ceea ce înseamnă creșterea și tăierea păsărilor, în timp, cu perseverență și multă documentare, creșterea găinilor a devenit o rutină pentru ei.
După multe investiții, ferma este pregătită să-și primească vizitatorii
În ultimul an, cei doi soți au muncit la construcția unei ferme mai mari, care este aproape gata. Practic, au avut nevoie de spații mai generoase pentru creșterea puilor, având în vedere că afacerea a crescut, iar cererea din partea consumatorilor a devenit tot mai mare.
„Am tot crescut și acum avem serii de pui una după alta, așa că vom crea și o hală de creștere, separat, de unde putem să mutăm puii în interior și exterior, spații folosite pentru ei, unde, practic, puii stau până la sacrificare. Și între timp, vrem să populăm o hală cu pui mici. Iar de luna viitoare, ne pregătim să deschidem ferma pentru vizitatori”, mai spune Tim.
Fermierul explică cum va decurge programul dedicat vizitatorilor.
“În anumite zile dedicate, se va putea vizita ferma, vor fi zile tematice, avem un cuptor tradițional în care vrem să coacem pâine ca la țară, împreună cu copiii, așa cum se făcea mai demult la bunici. Vom avea și o zi în care clientul va veni la fermă, își va alege o găină, iar până el se va plimba prin gospodărie, găina va fi tăiată și curățată, gata de dus acasă. Avem și un ponei și vom avea și un cal. Se vor putea face plimbări cu poneiul și calul în natură“, explică Tim.
Startul unei zile de lucru se dă la 5 dimineața
Viața la țară începe dimineața, foarte devreme, odată cu trezitul găinilor. Claudia și Tim își încep ziua de lucru la ora 5, când ies în ferma să se ocupe păsări. Chiar dacă ferma dispune de un sistem automatizat de hrănire a puilor cei doi soți sunt foarte atenți la fiecare pui în parte. Singuri se ocupă de întreaga gospodărie, de la îngrijirea păsărilor, până la tăierea și distribuția produselor la ușa clientului.
În timp, puii din gospodăria Claudiei și a lui Tim au devenit preferații consumatorilor din comunitate și nu numai. Astfel, vânzările au crescut, iar cei doi antreprenori au extins livrările și în alte orașe, printre care și Cluj-Napoca.

Pui crescuți natural, fără hormoni și chimicale
În ultimii ani, grija pentru ce punem în farfurie a devenit tot mai mare pentru majoritatea românilor. Chiar dacă supermarket-urile abundă în oferte tentante în ceea ce privește carnea de pui, consumatorii caută alternative cât mai sănătoase și sunt interesați să cumpere carne cât mai naturală, fără hormoni și antibiotice.
„Păsările noastre au mâncat concentrate în primele trei săptămâni de viață. Pentru că altfel nu ai cum să crești pui, dacă nu le dai granule în primele zile de viață, jumătate din producție moare. Sunt tot felul de boli care atacă puii în primele lor zile de viață. Concentratele nu sunt atât de rele cum cred oamenii. În concentratele de start nu sunt hormoni. O granulă este ca o pastilă, iar puii o mănâncă și înghit tot, practic, își iau toate vitaminele dintr-o singură granulă și cresc toți egali și sănătoși. Concentratele nu conțin niciun antibiotic și nici făină de pește sau de oase. Un pui de la țară crește între 60 și 120 de zile. Dacă ai un pui care depășește 2,5 kilograme, are peste 100 de zile. Aceasta este natura lor. Puii cumpărați din magazin sunt tăiați în 31 de zile și cântăresc între 1,5 și 2 kilograme“, povestește Tim, care spune că porumbul cu care hrănește puii este cumpărat de la sătenii din împrejurimi.

Ouă sănătoase de la găini fericite
Printre cele mai apreciate produse din ograda lui Tim și a Claudiei sunt ouăle. Și nu orice fel de ouă, ci de calitate, gustoase și sănătoase. Iar astfel de ouă nu se obțin ușor. Acestea provin de la găinile ouătoare care sunt hrănite cu un mix de furaje preparate în fermă care conține porumb, grâu, șrot de floarea soarelui și lucernă, toate cultivate pe câmpurile din împrejurimi. Găinile trăiesc și zburdă libere prin fermă și pe pajiștile din împrejurimi, sunt îngrijite și iubite, iar rezultatul este carnea fragedă și gustoasă care ajunge pe mesele cumpărătorilor.

Produse proaspete, livrate direct la ușă
Cea mai bună reclamă, spun Claudia și Tim, este cea pe care le-o fac clienții care cumpără de la ei. Cei doi tineri și-au creat deja o rețea de cumpărători care revin de fiecare dată pentru că le plac produsele și au încredere în calitatea pe care o livrează. Clienții lor sunt în general persoane între 30 și 40 de ani, cu o stare materială bună, pretențioase, preocupate de o alimentație sănătoasă și de produse de calitate. Zilele de livrare sunt luni, miercuri și vineri, în Oradea și împrejurimi, iar sâmbăta, o dată la două săptămâni, produsele din Gospodăria lui Timpuleț ajung la clienții din Cluj-Napoca.
„Credem că o alimentație sănătoasă are beneficii pe termen lung asupra organismului și știm ce important este să consumi produse proaspete, de calitate. De aceea, ne propunem să aducem pe piață carne de la pasări crescute cât mai natural și în condiții bune, ouă proaspete, cu un gust autentic. Avem spate de pui, piept, aripioare, pulpe, franjuri din piept de pui, pui întreg, pulpe inferioare și superioare de curcan, aripi de curcan, piept de curcan, curcan întreg și ouă de casă. Din toamnă vom avea și cârnați din curcan și curcan și rață. Carnea este pregătită și vidată în ziua livrării, astfel încât să fie proaspătă în momentul predării clienților noștri“, explică Claudia.

Reduceri și premii pentru clienții fideli
Pentru a-și fideliza clienții, fermierii oferă, în fiecare duminică o reducere de 15% la câte un produs din oferta de pe site. „Ne place să ne fidelizam clienții, motiv pentru care organizăm lunar un concurs de rețete, în care îi încurajăm pe aceștia să ne trimită poze cu preparate din produsele noastre, iar cea mai apreciată poză (votată de public) este premiată cu un pui proaspăt. Totodată, oferim garanția produselor 100%. Ce înseamnă acest lucru? Nu ești mulțumit? Noi îți dăm banii înapoi. Mai multe detalii găsești pe pagina noastră la secțiunea Informații”, explică antreprenorii.
Lipsa oamenilor calificați și birocrația, cele mai mari provocări
Cei doi antreprenori spun că investesc continuu în gospodăria lor de când s-au lansat pe piață. Cele mai mari provocări de care au parte sunt lipsa oamenilor calificați pe care să-i angajeze în fermă, dar și birocrația. De când au demarat acest proiect, Claudia și Tim au investi aproximativ 100.000 de euro, bani pe care încă nu i-au recuperat. Cât despre planuri de viitor, cei doi nu vor să extindă afacerea, cel puțin deocamdată. Însă își doresc să rămână la același nivel și să reușească să-și mulțumească clienții ca și până acum.
Pentru mai multe detalii despre produsele din Gospodăria lui Timpuleț, dar și despre prețuri, modalitățile de cumpărare și livrare găsiți pe site-ul .