Mihai si Maria sunt doi tineri sub 30 de ani, care dupa ce si-au incheiat studiile economice la Cluj, au decis sa mearga in America cu gandul de a trai o parte din visul american. Dupa 4 ani s-au intors in tara si au deschis o afacere, avand experienta si resursele financiare castigate acolo.
California Burger este creatia celor doi si ideea le-a venit in America chiar in timp ce lucrau intr-unul din restaurantele dintr-o statiune de ski. Au fost impresionati de gustul burgerului de acolo si de faptul ca era un produs foarte popular in timp ce in Romania acest preparat era la inceput si nu se facea cum trebuie. Asa ca s-au pus pe treaba si in restaurantul unde lucrau au invatat mai multe despre cum se fac burgerii si costitele.
Localul a fost deschis in Piata Muzeului in anul 2015 si cum intri, vezi un loc micut si intim, inspirat din California, unde mancarea este preparata la vedere chiar de catre proprietari. Au un meniu simplu ce include: burgeri, ribs (costite) si cartofi pai.
De amenajarea localului s-au ocupat cei doi, cu gandul la America anilor ’50: cu gresie alb/negru si cadre din inox, ce dau o atmosfera libertina si degajata. Steagul California Republic sta la loc de cinste, iar deasupra zonei de gatit se afla o placa de surf.
Burgerul il fac dupa o reteta traditionala care se bazeaza pe 100% carne fara alte amestecuri, inspirata de la un bucatar dintr-un restaurant de cinci stele din America, iar toate ingredientele sunt proaspete si aduse in aceeasi zi.
Ingredientele 100% naturale furnizate de producatori locali, burgerul facut la vedere si manual, alaturi de decorul nemaiintalnit in Cluj, fac din California Burger o experienta care merita incercata.
Am intrebat-o mai multe pe Maria despre California Burger in interviul de mai jos
Ce v-a determinat sa renuntati la America si sa o luati pe calea antreprenoriatului in Romania?
Motivul pentru care am plecat in America a fost sa strangem ceva fonduri ca sa ne deschidem propria afacere in Romania.Acolo am descoperit gustul adevarat al burgerilor si ne-am gandit sa il aducem si la Cluj, dat fiind ca pe piata la momentul respectiv nu exista ceva autentic.
Ce va face sa va treziti in fiecare dimineata? Este greu sa administrezi si sa dezvolti un astfel de loc?
Faptul ca avem foarte multi clienti care ne apreciaza si se intorc la noi pentru produsele noastre ne aduce o satisfactie imensa si asta ne face sa mergem mai departe.Cu toate ca este un local foarte mic, necesita foarte multa munca si implicare din partea noastra. Tinem foarte mult la calitatea produselor noastre si incercam sa o imbunatatim pe zi ce trece.
Ce are special California Burger si cum va diferentiati fata de alti burgeri?
California Burger este un concept pe care noi l-am gandit si pus in aplicare in totalitate, inspirandu-ne din traditia americana a acestui produs. Ceea ce ne diferentiaza de majoritatea burgerilor de pe piata este faptul ca noi folosim doar produse proaspete, totul se pregateste zilnic la locatie: carnea, sosurile, un proces care dureaza aproximativ 3 ore si care tinde sa fie foarte apropiat de gustul burgerilor autentici americani.
Dincolo de mancare, ce experiente mai ofera locul vostru?
O calatorie „back in time” America anilor 1950, cu decor autentic (realizat din propriile suveniruri) si muzica Doo- Wop, o stare de spirit!
De ce ati ales sa lucrati cu furnizori locali si cum decurge colaborarea cu acestia? Credeti ca publicul aprecieaza asta?
Am ales sa lucram cu furnizori locali mai mici tocmai pentru a ne asigura continuitatea si calitatea produselor si pentru a stimula piata locala, sa crestem impreuna. In mod sigur cei care ne-au calcat pragul stiu ce produse oferim si apreciaza faptul ca sunt cumparate local.
Ce inseamna in viziunea voastra un burger de calitate si cum recunoastem unul?
Un burger adevarat trebuie sa aiba o carne atent selectata si preparata, suculenta , chifla semi pufoasa si usor rumenita pe gratar, legume proaspete si un sos care sa-i amplifice gustul savuros.
Ce presupune pregatirea unui burger si ce fel de sosuri folositi?
Pregatirea burgerilor este un proces care dureaza in medie 1-2 ore in fiecare zi, carnea de vita proaspata se condimenteaza si se amesteca cu 2 „ingrediente secrete”, dupa care se cantaresc bulgarasi de 170 grame, iar la final iau forma perfect rotunda, fiind presati in forme facute special. In meniul nostru exista doar trei sosuri : Ranch, Spicy si BBQ. Toate aceste sosuri sunt facute in totalitate la noi ” all from scratch”.Majoritatea au in compozitie aproximativ 11-13 ingrediente si necesita un timp de prepare de cateva ore, de exemplu, sosul BBQ necesita un timp de 3 ore de fiebere, sosul Ranch trebuie amestecat cu 4 ore inainte de servire pentru ca toate condimentele sa se amestece bine si sa isi combine aromele.
Cum simtiti ca ati fost primiti pe piata?
Intrarea pe piata credem ca a fost la momentul potrivit, am setat trendul burgerilor, exact cand cererea incepea sa se dezvolte pentru acest produs.
Care a fost cea mai frumoasa zi la California Burger?
Fiecare zi este frumoasa, mai ales atunci cand vezi satisfactia pe fetele clientilor.
Care este burgerul care are cel mai mare succes, de cand ati deschis si pana astazi?
„Signature Burger” este California, un burger cu gust aparte datorita celor doua ingrediente mai speciale, felii de avocado si bacon (realizat in totalitate dupa reteta proprie si afumat pe lemne).
Ce ai vrea sa stie/simta lumea despre California Burger?
Conceptul cu care am pornit de la inceput a fost de a arata clientilor ceea ce facem, bucatarie deschisa, cu preparare direct in fata lor, sa ne diferentiem de fast-food-ul clasic cu produse congelate si de proasta calitate. Ne-am dorit dintotdeauna sa oferim calitate si clientii nostrii sa o aprecieze.
Mai aveti in plan deschiderea altor locatii proprii sau in franciza?
In viitorul apropiat, da.
Cum vedeti piata de mancare din Cluj?
Intr-o continua crestere
Cum se face un burger bun?
Burgerul este compus din ingrediente 100% naturale. Adaptați la producătorii de aici, carnea este întotdeauna proaspătă și preparată în aceeași zi, bucată cu bucată, iar apoi cântărită fiecare în parte pentru a lua, la final, forma rotundă care se potrivește perfect în chiflă.
Baconul e unul din ingredientele care face burgerii atât de buni. Colaborăm cu o carmangerie locală, unde e preparat după rețeta noastră. După ce stă șapte zile la marinat, baconul este afumat natural, cu lemne, ceea ce-i dă un gust unic.
Un burger bun începe cu carnea potrivită. Adică bucăți de carne de vită proaspat tocate, în proporția perfectă de găsime și carne. Mai puțină grăsime va duce la niște burgeri uscați și puțin suculenți, iar mai multă se va pierde la căldura grătarului sau îi va face prea greu de digerat.
Bineînțeles, California Burger are combinația perfectă 🙂 – Maria Tinis