fbpx
duminică, decembrie 3, 2023

Cum au reusit mai multi tineri sa transforme fabrica veche de la Turda

Share

Este o clădire în toată puterea cuvântului. Are o rezonanță maiestuoasă și o impozanță extraordinară. Fizic, o găsiți în sensul giratoriu din centrul orașului Turda. Conceptual, Fabrica de Timp Liber este un program al Centrului Rațiu pentru Democrație. Acesta își propune să reînvie fosta Fabrică de Bere din oraș, dându-i un alt contur, o altă stare – dându-i utilitate. Fabrica de Timp Liber este liantul dintre comunitate și tineri.

 

Fabrica-de-timp-liber.jpg

 

 

Cum am aflat de existența fabricii? Vorbind cu Adi Dohotaru, unul dintre coordonatorii acestui proiect. Ajungând la Centrul Rațiu, Adi mi-a propus să mergem să vedem practic fabrica. Să o înțeleg. Intrând în fabrică, am realizat că, prin simpla ei existență, aceasta oferă oportunitatea de a construi. A construi o comunitate, un centru în care tinerii să-și unească valorile, sau să fie uniți de aceleași valori.  Apoi, am putut construi în minte,  o lume ideală, în care aceste valori să fie primordiale – implicare, verticalitate, cetățenie, siguranță, bunăstare.

Așa am înțeles că utilitatea pe care o primește Fabrica de Bere se ocupă de timpul liber. Discutând cele două concepte – timp și liber – și îmbinându-le, ne îndeplinim câteva dintre nevoile esențiale unei dezvoltări sociale sănătoase. Cum? Prin creativitate, relaxare, dezvoltare, responsabilitate, educație, originalitate. Toate acestea formează competențe.

Dezvoltarea personală prin cultură sau prin interacțiunea cu comunitatea, este scopul principal al proiectului. Prin autocunoaștere, înțelegem mai bine comunitatea în care trăim. Astfel, activitățile de la fabrică conduc spre o inițiere în a ne cunoaște pe noi înșine. Cum se realizează acest ,,cunoaște-te pe tine însuți” în cadrul fabricii? Prin inițierea tinerilor în teatru, sport și film. Interacționând cu aceste domenii, tinerii își creează noi orizonturi, își prolifică timpul și descoperă lumea. O lume altfel decât cea propusă de mass-media.

Fabrica de Timp Liber se naște din proiectul  „V.V.V. –Voluntariat, Verde, Viaţă: Program de voluntariat pentru tineri şi adulţi din Turda”. Adi Dohotaru, împreună cu Florin Stan și Claudia Roșca, au o viziune clară asupra direcției spre care fabrica se îndreaptă. Programul se desfășoară pe 3 nivele : un club eco-sportiv, un atelier de teatru și un club de film și media. Fiecare dintre aceste domenii creează un raport de interdependență între om și societate, între timp liber și muncă, între om și om. Activitățile desfășurate sunt diverse – de la vânătoare de comori  în fabrică, până la ateliere de peisagistică și de fotografie. În cadrul vânătorii de comori, din luna martie, s-au confecționat hamace, care vor fi instalate în curtea fabricii. În cadrul acestei activități, voluntarii s-au împărțit în două echipe și au explorat Fabrica de Bere, subsolul, scena, aripa viitorului centru comunitar și curtea, care se dorește amenajată în viitorul apropiat.

Această activitate este înrădăcinată într-un plan de viitor, prin care se dorește transformarea curții în parc. Astfel, ,,curtea interioară ar putea fi legată  de parcul central printr-o alee care să treacă pe sub podul din sensul giratoriu al orașului” – spune Adi Dohotaru. Adi mai vorbește de nevoia de investiție în acest proiect, de renovare a fabricii. Bineînțeles, acesta este țelul lor – împreună cu voluntarii, să reactiveze Fabrica de Bere și curtea acesteia. Prin renașterea ei, comunitatea locală beneficiază de o variantă extraordinară de a-și petrece timpul liber. Cercetând mai de aproape fabrica, am aflat că activitățile se adresează atât tinerilor, cât și adulților, din zona Turda- Cluj. Trebuie doar să te implici, să-ți dorești să participi la acțiuni care contribuie atât la dezvoltarea ta personală, cât și la dezvoltarea comunității ca întreg.

Astfel, se preconizează o lansare propriu-zisă a fabricii, la jumătatea lunii mai, anul acesta. În cadrul evenimentului se conturează clar obiectivul acesteia. Dezbaterile și activitățile practice au ca scop transmiterea unui mesaj social, prin care să se sublinieze importanța majoră pe care o are educația nonformală în dezvoltarea omului ca întreg – mediu, social, personal – în cadrul comunității.

Ieșind din fabrică, mi-am imaginat. Am văzut parcul, aleea și hamacele. Știu că e nevoie de timp -liber- de investiții și de implicare pentru realizarea acestor planuri. Și știu e nevoie de spijinul comunității. Și se privește înainte – pentru a crea mediul prolific pentru o comunitate în continuă dezvoltare.

Cu toate astea, privită în ansamblul ei, fabrica arată bine. Și nu arată bine pentru că este renovată acum. Nu arată bine pentru că miroase a vopsea proaspătă. Și nu arată bine pentru că este luxoasă. Portretul fabricii este portretul oamenilor care o alcătuiesc. Portretul fabricii se dorește a fi portretul întregii comunități – cu propriile-i nevoi. Putem contribui la el.

Pentru că Fabrica de Timp Liber există.

[Sursă fotografii]

spot_img
spot_img

Ultimele articole

Alte articole