Datorită faptului că milioane de oameni își pierd viața la nivel mondial în fiecare an din cauza bolilor de inimă, din ce în ce mai mulți români aleg să treacă pragul unui centru medical, pentru verificări periodice ale sănătății inimii.
Datorită faptului că milioane de oameni își pierd viața la nivel mondial în fiecare an din cauza bolilor de inimă, din ce în ce mai mulți români aleg să treacă pragul unui centru medical, pentru verificări periodice ale sănătății inimii.
Aceste verificări au loc în cadrul unui cabinet de cardiologie, iar în rândurile următoare vom discuta despre consultul cardiologic și vom vedea la ce trebuie să se aștepte pacienții care se programează pentru prima dată la un astfel de consult.
Istoricul bolilor cardiovasculare
Mai întâi de toate, medicul cardiolog va dori să afle informații despre eventualele boli cardiovasculare ale membrilor familiei unui pacient. De preferat ar fi ca pacienții să cunoască detalii cu privire la genul și vârsta rudelor de gradul 1 ale pacienților, care au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare.
Mai exact, este extrem de important ca mediul cardiolog să afle dacă rudele de gradul 1 ale pacienților (de sex masculin) au fost diagnosticate cu afecțiuni ale inimii înainte de 55 de ani, și înainte de 60 de ani rudele de sex feminin. Persoanele care doresc să treacă pragul unui centru medical pentru un consult cardiologic de rutină, ar fi indicat să noteze aceste informații pentru a putea să i le ofere medicului.
Consultul cardiologic – Examinarea clinică completă
După ce medicul află toate informațiile necesare despre pacient și cunoaște istoricul familiar al acestuia, urmează examinarea aparatului cardiovascular al pacientului, care cuprinde evaluarea dimensiunilor cordului, măsurarea frecvenței cardiace și a pulsului, măsurarea tensiunii arteriale, ascultația cordului și a vaselor de sânge dar și evaluarea pulsului la nivelul arterelor periferice.
Consultul cardiologic – Traseu EKG
În cadrul unui consult cardiologic de rutină se va efectua interpretarea unui traseu EKG în 12 derivații pentru a se obține informații cu privire la activitatea electrică a inimii, și pentru a obține informații cu privire la o eventuală afectare a cordului.
Pe baza datelor de anamneză, a informațiilor de la examinarea clinică a pacientului și a aspectului EKG, se va formula ulterior un diagnostic clinic. Este posibil ca în funcție de elementele patologice care au fost descoperite la consultația cardiologică, pacientului să-i fie recomandate unele teste și investigații cardiologice precum ecografia transtoracică, ecografia Doppler, Holter EKG și TA, EKG de efort sau IRM cardiac.
În încheierea acestui articol precizăm faptul că durata totală a unui consult cardiologic corect și complet nu poate fi mai scurtă de 30 de minute.