Pentru copiii din Sălicea și Ciurila, o comună la doi pași de Cluj, Moșul a venit cu altfel de daruri decât cele pe care le primesc de obicei. Nu au primit dulciuri, ci pachete cu produse de igienă orală, o mini bibliotecă și tot felul de minunății sportive care să-i facă să bată mingea cu folos.
Dorința a trei tineri de a ajuta copiii mai puțin norocoși din comuna Ciurila s-a transformat într-o adevărată campanie după ce le-au împărtășit ideea colegilor lor de la msg systems România, o multinațională care activează în domeniul IT. Aceștia – Dorian Simion și Raul Munteanu sunt angajați ai firmei amintite; ei au făcut echipă cu sora lui Raul, Oana – n-au stat mult pe gânduri și s-au apucat de treabă. Primul pas: au creat un eveniment pe Facebook. L-au numit „Let’s donate smiles for Christmas“.
Mesajul lor suna în felul următor: „propunem prin acest eveniment să ne organizăm și să-i ajutăm pe copiii de la grădinița din Sălicea și pe cei de la Școala Gimnazială din Ciurila, unde în total sunt în jur de 110 copii. Vrem să le facem o bucurie, un cadou de Crăciun! Noi propunem ca în acest cadou să intre câte o periuță de dinți, o pastă de dinți, fructe, dulciuri și eventual o jucărie. Bineînțeles, dacă aveți idei și sugestii, vă rugăm să veniți cu ele. Aș prefera să mergem împreună la cumpărături, dacă disponibilitatea voastră vă permite. Tot împreună dorim să le ducem cadourile. Cu siguranță vom alege ceva pe placul lor“.
Și de la acest mesaj s-au organizat mai multe evenimente caritabile în interiorul companiei, inclusiv degustări de preparate special gătite de colegi pentru colegi cu scopul de a ajuta copilașii din Ciurila. „Proiectul a luat amploare și s-au adunat mai mult decât ne-am fi așteptat“, spune Vlad Groza, managerul pe partea de PR și Marketing al msg systems România, pentru I Love Cluj.
Pentru a găsi cadourile potrivite, oamenii de bine s-au consultat cu dascălii din Sălicea și Ciurila și au ajuns la concluzia ca pe lângă jucării să le ofere câte un dar diferit: un pachet cu produse de igienă orală. Iar cum compania pune mare preț pe sport – organizează periodic evenimente sportive pentru angajați și e partener al msg Maraton Apuseni, unul dintre cele mai populare maratoane montane din țară – , s-au gândit să le cumpere puștilor echipamente sportive.
Lecții gratuite
„Cu ajutorul, sprijinul și generozitatea voastră, vineri, 14 decembrie, am fost la copii de la grădinița din Sălicea și la cei de la Școala Generală din Ciurila pentru a le duce pachetele și cadourile pregătite. În final, fiecare pachet a conținut: periuța de dinți, pastă de dinți, gel de duș, un prosopel mic de igienă personală și biscuiți. Copiii de la grădiniță au primit, de asemenea, jucării, iar cei de la școală au primit cadouri dedicate sălii și orelor de sport: 4 mingi de fotbal, 4 mingi de volei, 2 pompe și 2 seturi de ace pentru mingile de sport, 4 seturi de rachete de tenis de masă și 4 rezerve de mingi, 2 seturi de badminton cu rachete și fileuri mobile incluse, 5 seturi diferite de jaloane, 2 seturi de scărițe, 2 seturi a câte 11 tricouri de departajare pentru jocurile de sport pe echipe, 20 salteluțe de sport. Pe lângă acestea s-au cumpărat 2 rafturi de bibliotecă și cărți pentru copii“, se detalia într-o postare pe grup.
După ce au primit pachețelele, copiii au pus întrebări legate de cum să folosească corect periuța de dinți. Trei studente la Stomatologie, din cadrul UMF Cluj, le-au răspuns curioșilor și le-au arătat pe mulaje cum se face periajul ca la carte.
Cum au mai rămas bani din donații, ei vor ajunge tot în comunitatea din Ciurila, zic inițiatorii campaniei. Și tot pentru copii. Donatorii au văzut și ce alte nevoi au puștii de acolo și au de gând să revină de mai multe ori anul viitor. În ianuarie plănuiesc să ducă rechizite, una dintre nevoile găsite acolo, și jocuri de lego, care dezvoltă creativitatea și imaginația.
De aceea, organizatorii campaniei vor ca gestul să transmită un mesaj clar, unul care să includă și ideea că puștii din comunități mai puțin norocoase au nevoie de sprijin și în restul anului, nu doar de Crăciun și Paște: „Hai să identificăm o comunitate, așa cum am făcut noi la Ciurila, să mergem acolo de mai multe ori pe an, nu doar de Crăciun și Paște, să-i aflăm nevoile și să le răspundem acestora pe termen lung. Se poate mult mai mult și se poate altfel“.