fbpx
marți, aprilie 16, 2024

Dare to fail – Indrazneste!

Share

În cultura japoneză, greșelile sunt considerate comori. – anunța Stelian Burduhos, prezentatorul TEDx Eroilor.

Nu au fost primele cuvinte auzite la TEDx Eroilor, dar au fost printre primele cuvinte care i-au determinat pe mulți spectatori să-și pună întrebări – ce fel de comori? Cum le descoperi? Ce înveți din ele? Încercând să-mi răspund eu însămi, am urmărit atent povestea fiecărui speaker, râzând sau lăcrimând – după caz. Am interacționat cu speakerii, cu organizatorii, cu spectatorii. La întrebarea neașteptată – Cum te simți? – fiecare a avut răspuns diferit, dar asemănător în esență. Astfel, am intrat în culisele TEDx-ului prin emoțiile celor care îl alcătuiesc.

 

TEDxEroilor 2015

Sâmbătă dimineața – Casa de Cultură a Studenților – o mulțime de persoane, de diferite vârste, așteptau evenimentul. Auzeai tot la 5 minute – ,,Va fi cel mai mare eveniment TEDx de până acum.” Îndemnați de curiozitate și cunoaștere, spectatorii au intrat în sală. Piesa lui Bon Jovi – It’s my life în interpretarea unei trupe locale (Oveyron) – în debutul evenimentului, a anticipat subiectul din acea zi. Amintindu-ne că nu vom trăi pentru totdeauna, ni se transmite ideea de curaj, de hotărâre, de inițiativă – de viața de acum.

Speakerii au început să urce pe scenă. Fiecare dintre ei avea așteptări sau temeri – ,,Doar eu știu cum am dormit azi-noapte” (Cornelu Hoza, Beard Brothers) ,, M-am gândit cum să prezint povestea mea, astfel încât să se regăsească toți cei care au trecut prin experiențe similiare.” (Iulia Romana Pop) Stând de vorbă cu Iulia, mi-a spus zâmbind cum a încurajat-o Petru în culise ”Iulia, intri pe scenă, respiri și te uiți pe cele două ecrane din fața ta.” (Petru Rogojanu este unul dintre tinerii speakeri – clasa a VII-a ). A ajutat-o încurajarea, dar Iulia spune că va avea nevoie de timp să conștientizeze amploarea evenimentului și că ea a vorbit, într-adevăr, în fața atâtor oameni – toți cu ochii ațintiți spre ea. Același lucru l-a susținut și Cornel Hoza, președintele Beard Brothers. Întrebându-l cum se simte, s-a aplecat în semn de recunoștință și mi-a subliniat emoțiile puternice din timpul discursului, dar și din timpul așteptării evenimentului. A stat pe gânduri dacă să accepte provocarea de a vorbi la TEDx și i s-a confirmat încă o dată că voința și hotărărea te determină să treci peste teama de a greși.

 

Am vorbit și cu Dor Geta Popescu, cel mai tânăr speaker. La cei 11 ani, vorbea dând dovadă de o adevărată profunzime și maturitate. Apropiindu-mă de ea și întrebând-o cum se simte, mi-a spus ,,Am avut emoții acolo, dar mi-au trecut după ce am început să vorbesc.” Vlad Gliga mi-a spus că se simte bine. Este cel care se află în spatele TEDx și care știe câtă muncă se află în spatele evenimentului. Cu toate că miza a fost mare și subiectul pe măsură, Vlad mi-a spus că atmosfera din timpul evenimentului și rezultatul îl fac să aprecieze și mai mult drumul parcurs pentru a ajunge aici – ,, Cred cu tărie în viziunea TEDx Eroilor – aceea de a fi un catalizator al progresului comunității clujene.”

Am încercat să descopăr TEDx-ul din perspectiva celor care au ajutat la organizare, din perspectiva sponsorilor acestui eveniment. Astfel, Andreea Pârvu – din partea Endava România – mi-a confirmat ideea că  ,, a fost o conferință peste așteptări, deoarece a reușit în 2015 să crească de 8 ori mai mult decât în anii precedenți. Pe lângă o organizare impecabilă, tema acestei ediții a fost de mare impact pentru publicul participant. Diversitatea speakerilor și a poveștilor împărtășite a demonstrat că putem învăța indiferent de vârstă. Una din valorile Endava este thoughtful,  motiv pentru care am decis să fim partener în acest eveniment. Se menționa într-un discurs, că este nevoie de un mediu care încurajează angajații pentru a le crea oportunități de a progresa. Intern am creat o astfel de inițiativă  numită Pass it On, a cărui mesaj ne dorim să îl răspândim și în exteriorul companiei.  E mai mult decat o declarație, este o atitudine pe care vă provocăm să o îmbrațișati.

Publicul a fost extraordinar. În ton cu subiectul ediției, spectatorii au fost extrem de receptivi, au ascultat atent ideile și poveștile expuse, oferind un feedback pozitiv cu fiecare intervenție. Micile greșeli și poticneli au fost depășite cu ajutorul publicului. Era o atmosferă plină de energie, plină de oameni care au venit să învețe, să asculte și să accepte. Să se redescopere sau să se regăsească – „e o provocare și o confirmare în același timp – să ai ambiția să greșești și apoi să continui” – spunea o persoană din public la finalul speechului susținut de Iulia Rugină, regizor și scenarist. Anca Bodnărescu, spectator, mi-a spus că se afla pentru prima dată la TEDx Eroilor, dar – ,,Mă simt foarte bine și îmi place atmosfera. Publicul e deschis și se simte plutind energia pozitivă”.

10848583_1014285608589170_5938820210464886579_o

Astfel, a VI-a ediție TEDx Eroilor a reușit să mobilizeze peste 800 de persoane – spectatori. I-am observat și i-am ascultat. Au venit dorinici să cunoască, să înțeleagă. Au aplaudat și au fost alături de speakeri în fiecare moment. La o privire mai atentă, puteai observa cum își șopteau – Îndrăznește! La a doua privire puteai deja înțelege  că și-au schimbat atitudinea față de eșec, sau, mai degrabă, că erau hotărâți să acționeze de atunci înainte. Cu fiecare speech, oamenii prindeau încredere. După această ediție, viața multor oameni prezenți la TEDx Eroilor și-a schimbat perspectiva. În numele lor și a tuturor care nu au putut ajunge – dar și-ar fi dorit – mulțumim TEDx.

În cultura japoneză, greșelile sunt considerate comori.

Photo: TEDx Eroilor

Ultimele articole

Alte articole