Flapper… Jazz… Charleston… Art Déco of the Twenties and Thirties… Vă mai amintiţi? Un crâmpei din farmecul monden al anilor ’20 a reînviat la Charlie Pub din Piaţa Muzeului nr. 3, acolo unde atmosfera „cool” trezeşte oricând, cu succes, pofta pentru un dating relaxant în savoarea deplină a unui cocktail care merge, de minune, cu ritmurile muzicii din seducătoarea perioadă a „Anilor Nebuni”.
Reuşita acestui cadru de epocă este dată, întâi de toate, tocmai de buna dispoziţie care îţi este reamintită permanent de mustaţa, bastonul şi mersul inconfundabil al eternului vagabond Charlot. El pare, de această dată, să facă un duet perfect cu rafinamentul Marelui Gatsby ce poate fi recunoscut, cu uşurinţă, în eleganta inspiraţie cu care a fost gândit şi realizat designul interior al Pub-ului.
Gosho Stefanov, artistul fascinat de clădirile old style ale Clujului, cel care a mai lucrat şi la amenajarea altor localuri precum Toulouse, Diesel, Obsession, Vertigo sau Nuka, spunea, nu o dată, faptul că stilul unui asemenea pol de atracţie pentru cei care caută muzică bună şi ambianţă pe măsură trebuie să fie după felul în care simte acela ce vrea să ofere, cu adevărat, ceva unic. Charlie Pub ne oferă, aşadar, o invitaţie la reverie şi la contopirea cu un timp în care „revelaţia feminităţii”, conceptele de haute couture, modele, miss, tunsoarea scurtă cu bucle, ţigara lungă şi senzualitatea exprimată prin eleganţa machiajului şi a vestimentaţiei – adesea completate cu accesorii diverse sau terminaţii din pene şi franjuri – au dat naştere unei societăţi extravagante şi cosmopolite. Într-un atare context s-a ajuns, în cele din urmă, să se pună accent şi pe o decoraţiune interioară ce a atins un rafinament nemaiîntâlnit în acel răstimp. Ca un arc peste timp, ceva din toate acestea par a se trezi din nou la viaţă şi în localul din Centrul Mic al Clujului medieval de altădată.
La Charlie Pub, vechiul şi noul par să fie, astfel, într-o simbioză ideală. Limbajul decorativ, ce aminteşte de atractivul Art Déco, vine să rememoreze, încă o dată, că farmecul stilului în sine nu rezidă doar în decorurile stilizate sau într-o arhitectură care privilegiază funcţionalul, ci într-o lume aflată în plină schimbare. Ritmurile trepidante ale vieţii, dorinţa detaşării de rutina prezentului, dar şi de contopire cu modele de succes de altădată, toate acestea se regăsesc deci în designul interior al unui loc în care nu ai cum să ratezi îmbinarea delicată între reverie, deconectare şi întoarcere în timp.
Contribuie la aceasta şi morfologia unui mobilier care este simplu în aparenţă. El se încadrează în paleta cromatică caracteristică stilului modern de amenajare, compusă fiind din nuanţă de maro cu linii decorative ce conturează diverse forme geometrice, în special cercul în cazul meselor şi scaunelor apoi dreptunghiul şi pătratul în cazul tavanului şi pereţilor. Canapelele sunt îmbrăcate şi ele într-o tapiserie a cărei culoare se află în deplină armonie cu discursul coloristic al încăperii şi al barului care o ocupă o parte consistentă din mijlocul încăperii.
Iluminarea este dată de grupuri de câte două lămpi plasate pe perete, reuşindu-se, astfel, crearea unei ambianţe care induce sentimentul reconfortant de eleganţă, discreţie şi intimitate. Iată, deci, un loc unde vii să descoperi şi să te redescoperi. Reuşeşti aceasta mai ales în momentul în care intri în atmosfera locului.
Similar cluburilor din perioada de Belle Époque, şi aici muzica face podeaua să tresară, iar luminile slabe, veselia autentică şi ritmul îi dezlănţuie pe toţi, făcându-te să simţi că tocmai ai intrat într-o lume aparte, foarte aparte. Cam aşa începe un vis frumos într-un dating time de neuitat la Charlie Pub…