Proprietatea intelectuală este o resursă importantă la nivelul unei companii, aceasta însă fiind de multe ori ignorată de către antreprenorii din România. Aspecte precum marca, numele de domeniu și drepturile de autor sunt fundamentale pentru un brand, pentru imaginea sa în fața consumatorilor și pentru dezvoltarea unor noi surse de venituri.
Dintre acțiunile ce pot fi întreprinse de o companie în scopul protejării proprietății sale intelectuale, înregistrarea mărcii reprezintă direcția de bază. Pentru a înțelege mai bine procesul de înregistrare și importanța sa la nivelul unui business am stat de vorbă cu Adina Țimonea, managerul Agenției TAS.
Aceasta este avocat specializat pe dreptul comercial încă din anul 2006, fiind acreditată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Experiența ei în domeniu este completată de numeroasele certificate obținute la nivel național și internațional, precum și de colaborările desfășurate cu branduri puternice din România și Europa.
Pentru a începe de la fundamente, te rog să ne lămurești ce reprezintă mai exact proprietatea intelectuală?
Simplu spus, proprietatea intelectuală este unul dintre cele mai comune și importante concepte juridice în afaceri. Drepturile asociate ei constituie proprietatea legală a creațiilor unui business, pornind de la aspecte precum logoul sau brandul și continuând cu ideile sau invențiile. Prin acestea, antreprenorii pot să-și comercializeze serviciile sau produsele în lipsa oricăror intruziuni a competitorilor și pot să-și dezvolte imaginea în fața consumatorilor.
Ce rol are proprietatea intelectuală în cadrul unei afaceri?
Proprietatea intelectuală îndeplinește un rol important întrucât asigură în primul rând stabilitatea business-ului în cadrul mediului de afaceri și în industria în care acesta activează. Prin ramurile sale, ea legitimează brandul, apără ideile și creațiile, distinge produsele sau serviciile oferite și apără compania în fața intervențiilor ilegitime ale concurenților.
Mai mult, aspecte precum înregistrarea mărcii vin să susțină planurile de extindere ale antreprenorilor la nivel european internațional, oferind protecție și deschizând noi surse de venituri.
Referindu-ne la marcă, cum putem să o înregistrăm? Avem nevoie de o persoană specializată în acest domeniu?
Cea mai simplă și mai eficientă metodă de protecție a brandului este înregistrarea mărcii la OSIM sau la Oficiul European, aceasta din urmă oferind protecție în toate cele 27 de State Membre UE. Apelarea la un consilier în proprietate industrială asigură îndeplinirea procesului de înregistrare cu succes, într-un timp rezonabil.
Mai mult, un specialist contribuie la apărarea acesteia în urma înregistrării prin monitorizarea permanentă, în condițiile în care, cel puțin la nivel național, OSIM nu avertizează proprietarii cu privire la înregistrarea unor mărci similare sau identice.

Cum ne ajută mai exact un consilier specializat în domeniu pentru înregistrarea unei mărci?
Procesul poate fi unul anevoios și de durată. Rolul unui consilier specializat este foarte bine stabilit. În primul rând, acesta va găsi soluții rapide într-un timp scurt, având abilitatea de a obține înregistrarea mărcii, a brandului sau sloganului pe clasele pe care se dorește protecție și în funcție de întinderea teritorială a business-ului.
În al doilea rând, acesta diminuează riscul de erori, datorită faptului că persoana specializată este familiarizată cu autoritățile care se ocupă de protecția proprietății intelectuale. În al treilea rând, antreprenorii obțin o perspectivă de ansamblu datorită competenței profesionale a consilierului și a experienței acumulate de-a lungul timpului. Așadar, apelarea la un specialist în proprietare intelectuală aduce numeroase beneficii, rentabilitatea ei dovedindu-se pe termen lung.
Am vorbit în general despre procesul de înregistrare, dar care sunt mai exact etapele înregistrării unei mărci la nivel național?
În procesul de înregistrare a unei mărci la OSIM, putem identifica 3 etape principale: verificarea disponibilității denumirii, completarea formularului de marcă și trimiterea dosarului la OSIM împreună cu achitarea taxelor legale.
În cadrul său, un aspect important este identificarea în mod corect a tuturor claselor de produse sau servicii pe care vreți să le înregistrați. În termen de 6 luni, OSIM verifică și trimite decizia de respingere sau de acceptare a cererii. Persoanele interesate pot face opoziție doar în următoarele 2 luni.
În urma înregistrării va trebui să iau măsuri suplimentare pentru protejarea brandului?
În calitate de proprietar de marcă, trebuie să o monitorizați constant, din cauză că OSIM nu anunță introducerea unor cereri identice sau similare. Responsabilitatea verificării revine titularului, iar opoziția trebuie realizată tot de acesta în timp util.
Opoziția va trebui înregistrată la OSIM împreună cu documentele justificative și dovada achitării taxelor. Dacă timp de 2 luni nu se semnează un acord, procedura de opoziție va continua, iar OSIM va oferi un termen pentru ca fiecare parte să își susțină punctul de vedere.
Procesul pare unul complicat și într-adevăr așa se dovedește și în realitate. De aceea, în cadrul Agenției TAS, ne ocupăm de toate aceste demersuri, ajutând oamenii de afaceri care întâmpină dificultăți în protejarea brandului lor.
Cu siguranță, când vine vorba de înregistrarea la nivel internațional, pașii sunt diferiți. Când și cum se poate înregistra o marcă internațională?
Pentru a înregistra o marcă internațională se formulează o cerere adresată Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI sau WIPO) care ne conferă protecție pe plan internațional atât pentru brandul nostru, cât și pentru produsele sau serviciile acestuia.
Înregistrarea unei mărci internaționale necesită parcurgerea unei proceduri care se întinde pe o durată de 12-18 luni, cererea de înregistrare fiind depusă în primă instanță la OSIM, care o trimite ulterior la WIPO. Se poate realiza ori prin intermediul Aranjamentului de la Madrid, ori prin intermediul Protocolului referitor la Aranjamentul de la Madrid.
Marca internațională oferă o protecție pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de reînnoire, atât timp cât se iau în considerare termenele prevăzute de lege și se achită taxele aferente.
În încheiere, ce sfat le oferiți antreprenorilor pentru a-și proteja afacerea?
Proprietatea intelectuală este esențială pentru o companie. Chiar dacă protejarea sa implică mai multe acțiuni, înregistrarea mărcii constituie un pas fundamental. Prin ea se obține siguranța brandului, recunoașterea în fața consumatorilor și posibilitatea comercializării fără probleme a produselor sau serviciilor.
Chiar dacă procesul se poate dovedi complex, apelarea la o echipă de specialiști în proprietate intelectuală îl poate ușura considerabil. În cadrul Agenției TAS ne ocupăm de îndeplinirea sa fără probleme, ajutând la protejarea companiei și prin alte servicii suplimentare. Pentru a susține firmele în acest domeniu, oferim și consultanță inițială gratuită, identificând demersurile necesare pentru protejarea proprietății intelectuale.
TAS este o agenție specializată în domeniul proprietății intelectuale, membră a Asociației Internaționale de Protecție a Proprietății Intelectuale (AIPPI), care se ocupă cu înregistrarea de mărci la nivel național și internațional, asistență în înregistrarea de brevete la OSIM sau la nivel european, înregistrarea de desene și drepturi de autor, precum și asistență de specialitate în rezolvarea disputelor cu privire la drepturile de proprietate intelectuală.
Agenția are un portofoliu de peste 1500 mărci naționale înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, peste 500 de mărci înregistrate la nivel european și internațional și o activitate prolifică în domeniul protecției drepturilor de autor și a brevetelor.
Echipa TAS este formată din avocați specializați în domeniul proprietății intelectuale și în dreptul comercial, cu o vechime de peste 12 ani în domeniu, precum și consilieri în proprietate industrială.