fbpx
duminică, mai 19, 2024

Descoperă cum arată Pământul din spațiul cosmic cu Gaia

Share

Lumină, artă și viziune – sunt 3 elemente care definesc cea de-a doua ediție a Festivalului Lights On România, prezent în Cluj-Napoca. În perioada 21 noiembrie – 15 decembrie, clujenii și vizitatorii orașului se pot bucura de 14 instalații electrice, amplasate în tot orașul, atât în spații publice, cât și în spații private. 

Tema abordată anul acesta de Festivalului Lights On România este “Conștientizarea”, iar punctul central al festivalului îl reprezintă instalația Gaia, creată pentru a simboliza fragilitatea lumii. Gaia este o reproducere a globului pământesc, care cântărește doar 50 de kg și are un diametru de 7 m și are la bază imaginile sateliților NASA, captate din anii ‘70 și până acum. 

Gaia ajunge în format complet la Lights On România cu ajutorul lui George, primul banking inteligent – Inovație BCR. George susține inovația și arta stradală, acest lucru observându-se din implicarea activă în proiectele care împart valorile sale. Astfel, a creat prima galerie de artă stradală permanentă și primul concert augmentat din România.

În plus, toți cei care vizitează Gaia, au posibilitatea să admire încă o lucrare susținută de George în apropierea instalației. Lucrarea îi aparține lui Dragoș Boțcău, este inspirată de Gaia și curatoriată de One Night Gallery și oferă o dimensiune a Pământului în Augumented Reality, impresionată de versurile The Beatles: „I look at the world and I notice it’s turning/ While my guitar gently weeps”. Planșa prinde viață în realitate augmentată cu ajutorul aplicației „dARE by Samsung”. Aplicația se poate descărca de pe App Store sau de pe Google Play

Gaia poate fi vizitată în fiecare zi în intervalul 16:30 – 22:00, program recomandat de organizatorii Lights On Romania.

Pe lângă atracția principală a festivalului Lights On România, care este Gaia, alte instalații vibrante așteaptă să fie descoperite pe străzile orașului Cluj-Napoca. De exemplu, pe strada Potaissa, poate fi văzută instalația Avioane de hârtie, semnată de artistul clujean Silviu Ciora: “Privește cerul. Privește avioanele. Cântă avion cu motor ia-mă și pe mine-n zbor”. Descoperă instalația Tunelul în Parcul Central, care a fost creată tot de Silviu Cioara. Tunelul este un simbol al drumului inițiatic dedicat prezentului și viitorului. 

În fiecare seară, în perioada 21 noiembrie – 15 decembrie, sunt organizate tururi ghidate în limba română și în engleză, începând cu ora 18:00, cu plecarea din Târgul de Crăciun. Tururile ghidate sunt oferite gratuit de către echipa Cluj Guided Tours.

Lights On România este un proiect al Asociației Daisler. Instalațiile expuse sunt realizate atât de artiști români, cât și de artiști străini. 

Ultimele articole

Alte articole