fbpx
duminică, octombrie 6, 2024

Din centrul Clujului, direct în bucătăria italiană. Cucina Turea ne invită într-un paradis gastronomic

Share

Știai că poți face un tur gastronomic al Italiei tocmai din mijlocul Clujului? Noi am testat această experiență unică. O mică stradă din zona istorică a orașului ascunde un loc special, unde aromele specific italienești te poartă cu gândul la o vacanță petrecută în frumoasa peninsulă, explorând mâncăruri specifice zonei care e considerată un adevărat paradis culinar. Odată ajunși la Cucina Turea (Ioan Rațiu nr. 2, Cluj-Napoca), muzica ambientală ne transpune deja pe o terasă de peste hotare, zeci de produse ne “fură” privirea, iar mirosul ne transformă aproape instantaneu în cei mai mari pofticioși.

Proprietarul, Rareș Turea, a avut ideea de a aduce produsele italiene mai aproape de consumatorii clujeni după ce a petrecut mai bine de 6 ani în Italia, lucrând chiar în domeniul ospitalității. S-a îndrăgostit iremediabil de pastele delicioase și brânzeturile aromate și a decis să transforme o pasiune într-un business care să aducă un strop de fericire gurmanzilor. 

Din 2006 furnizează ingrediente de calitate unor lanțuri de restaurante renumite din țară, iar în 2019 a decis să aducă pe piață un concept inedit: o băcănie cu bucătărie, un spațiu în care oamenii să aibă oportunitatea de a alege dintr-o gamă variată de produse și, mai mult de atât, șansa de a le testa gătite de un bucătar iscusit, după rețete italienești autentice. 

„Cucina Turea a apărut din dorința de a face o băcănie cu specialități așa cum nu era în Cluj, cu prețuri corecte și cu cele mai bune ingrediente posibile. Produsele din băcănie sunt promovate prin arta bucătarilor și gătite chiar aici – de exemplu facem o salată de bufala din care oamenii să guste și apoi să și-o pregătească acasă după aceeași rețetă. Pot să își aleagă produsele din băcănie, iar bucătarul să le gătească în fața lor. Sau pot să opteze pentru unul dintre preparatele din meniu, să vină pur și simplu să își amintească de aromele Italiei și să guste produse care nu pot fi găsite în altă parte”, ne-a explica Rareș Turea. 

99% din ingrediente provin din Italia. Sunt, în total, peste 800 de tipuri produse pe care le puteți găsi la Cucina Turea. De la peste 50 de specialități de brânzeturi, la mezeluri, ulei, ciocolată și sute de etichete de vin. Fiecare produs ne poartă într-o altă zonă din frumoasa Italie. „De exemplu avem mozzarella și burrata din Puglia, brânzeturi maturate din Sardinia, mortadella din Bologna sau făinuri din Napoli (de la cele clasice, la unele fără gluten)”, explică proprietarul băcăniei. Micile detalii fac, la rândul lor, diferența: de la fețele de masă realizate chiar în Italia și până la întregul decor.

Nu lipsesc, bineînțeles, pastele – vedetele bucătăriei italiene. „Ne mândrim cu pastele noastre – fresh, congelate, uscate – despre care noi spunem că sunt cele mai bune din România. Noi am început cu paste din sucitor, homemade („fatti in casa”), în 2006, după ce m-am întors din Italia. Am început să le duc la restaurante, iar apoi am devenit consultant gastronomic și am crescut ușor, investind în fabrica de paste pe care o dețin, acum lucrând semi-industrial”. 

L-am întrebat pe Rareș cum ar arăta un top 3 al produselor care sunt cele mai căutate: paste, brânză, carne de vită. Iar dacă vorbim de ceea ce le recomandă clienților, acesta îi sfătuiește să testeze atât rețete mai clasice, cât și unele aparte. „Pot să încerce să mănânce niște paste foarte bune – de exemplu carbonara, un antipasto – o burrata cu niște roșii cherry sau focaccia, o supă de midii sau un desert făcut în casă de către noi, tiramisu.”

Interesul pentru bucătăria mediteraneană a crescut tot mai mult în ultimii ani, iar Italia e recunoscută la nivel mondial pentru ingredientele și preparatele delicioase pe care le regăsim în fiecare colț al țării. Tendințele se reflectă și în comportamentul consumatorului de la noi, astfel că oamenii își doresc să testeze cât mai mult și chiar să regăsească gustul vacanțelor.

„Bucătăria italienească e în top mondial, eu zic că e prima, urmată de cea din Franța. Iar asta se resimte și pe piața din Cluj. Eu cred că o mare parte dintre clujeni a fost cel puțin o dată în Italia și a avut șansa de a prinde gustul preparatelor de acolo. Sunt foarte mulți oameni care vin și ne zic: am fost acolo, am o rețetă, vreau să-mi fac și eu. Noi mai povestim cu ei, le dăm sfaturi, le zicem ce ingrediente se potrivesc. Observăm că a crescut interesul foarte mult. Plus că în pandemie lumea a învățat să gătească. Și având băcănia cu atâtea produse, oamenii chiar au ce să își ia de aici”, explică Rareș Turea.

În prezent pot fi comandate pe internet ingredientele vândute în băcănie. Comenzile online au fost tot mai numeroase, mai ales în contextul pandemiei, când Rareș a fost “cel mai tare dealer de drojdie”, după cum glumește chiar el, dar și cel mai căutat furnizor de paste.

Din luna septembrie, gurmanzii pot să comande și acasă mâncare gătită sau, mai mult de atât, să aibă parte de o experiență culinară complexă cu ajutorul unui “private chef” – un bucătar care să gătească la domiciliu fel de fel de preparate, cu ingrediente proaspete din băcănie.

Începând cu luna octombrie, băcănia cu bucătărie va avea parte de o serie de schimbări. Vom avea doi noi bucătari la Cucina Turea, care vor gândi un meniu aparte, iar restaurantul va fi deschis și seara pentru cină. De asemenea, tot din octombrie, pregătim niște surprize pentru pasionații de gătit care vor să testeze noi rețete. 

Dacă v-am făcut curioși, puteți vizita Cucina Turea în Cluj-Napoca pe strada Ioan Rațiu nr. 2 sau online la www.cucinaturea.ro

Ultimele articole

Alte articole