fbpx
vineri, decembrie 1, 2023

Din selectia de la Cannes, la Cluj: cateva dintre cele mai asteptate filme ajung in premiera la tine in oras

Share

Pentru prima oară festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (ajuns la cea de-a şaptea ediţie) se extinde şi la Cluj. Aşa că ȋn perioada 14-16 octombrie poate­-ţi apare cinema-ul Victoria şi-n vis, pentru că o să ai suficiente motive să-i calci pragul de cȃteva ori pe zi ȋn timpul festivalului:  poţi vedea câteva dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes.

 

Regizorul Alain Guiraudie vine la Cluj cu filmul-șoc al Festivalului de la Cannes
3 filme au fost deja anunţate ca rulȃnd ȋn premieră la Cluj, la Cinema Victoria: Rester Vertical (r. Alain Guiraudie), Ma Loute (r. Bruno Dumont) si La fille inconnue (r. Jean-Pierre şi Luc Dardenne).
Sȃmbătă (15 oct.) ne ȋntȃlnim cu cineastul Alain Guiraudie. Regizorul își va prezenta filmul Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, dar și thriller-ul erotic care l-a făcut celebru în 2013: L’Inconnu du lac.

 

smallcannes.jpg

Găseşti ȋn continuare cȃteva rȃnduri despre filmele lui Guiraudie, dar şi despre celalate două proiecţii ȋn premieră deja amintite: Ma Loute, noul film din competiția de la Cannes al lui Bruno Dumont (P’tit Quinquin, L’Humanité), un autor aparte pe care Les Films de Cannes à Bucarest l-a celebrat în edițiile anterioare şi La fille inconnue noul film al fraţilor Dardenne, doi dintre favoriţii Cannes-ului.
Premiera filmului Rester Vertical, ȋn prezenţa scenaristului și regizorului francez Alain Guiraudie
„O fabulă imposibil de rezumat, pe cât de ciudată, pe atât de queer, mai deraiată și mai fantezistă decât fabulosul film care l-a propulsat pe cineast acum trei ani” descria Le Nouvel Observateur filmul Rester Vertical.

 

Rester-Vertical.jpg

Actorul Damien Bonnard joacă rolul unui scenarist fără inspirație care pleacă în căutare de lupi în munții din sudul Franței. Ȋntr-una dintre excursii, o ȋntȃlneşte pe Marie, care îi dăruiește un copil, apoi îi abandonează. Rămas cu un copil în brațe și trecând printr-o serie de întâmplări bizare, el încearcă să rămână în picioare. Scene de sex explicite și o naștere naturală filmată i-au adus titulatura de „film-șoc”, criticii francezi comparându-l cu filmele lui Pier Paolo Pasolini.
Alain Guiraudie (52 de ani) a realizat cinci lungmetraje și se află la a patra selecție la Festivalul de la Cannes. În 2001, mediumetrajul Ce vieux rêve qui bouge, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, a fost decretat de Jean-Luc Godard „cel mai bun film de la Cannes”. În 2009, a revenit în aceeași secțiune cu Le Roi de l’évasion, iar în 2013, a câștigat Premiul de regie Un Certain Regard cu L’Inconnu du lac, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest de actorul Christophe Paou.

 

Linconnu-du-lac.jpg

Provocatorul L’Inconnu du lac, proiectat și la Cluj în 2013 a stârnit controverse. Undeva în sudul Franței, într-un loc în care comunitățile de homosexuali se întâlnesc în fiecare an, Franck (Pierre Deladonchamps) se lasă cuprins de pasiunea pentru Michel (Christophe Paou), un bărbat frumos și puternic, dar periculos. L’Inconnu du lac a câștigat Premiul de Regie al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și trofeul Queer Palm, dedicat filmelor cu tematică gay.
Ma Loute
Pentru umorul şi stilul unic al lui Dumont, cei de la publicaţia Le Monde au văzut ȋn film varianta Romeo și Julieta la „canibali și consangvini”. Filmul de epocă urmăreşte povestea de dragoste între Ma Loute, fiul unei familii de pescari, și Billie, fiica unor burghezi bogați și decadenți. Distribuția sună cam ȋn felul următor: o avem pe Juliette Binoche, alături de Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent și Raph.

 

 

La fille inconnue: „diamantul brut al fraţilor Dardenne”
Asta dacă e să cităm revista Les Inrockuptibles. Jean-Pierre şi Luc Dardenne, doi dintre favoriții Cannes-ului, au fost premiaţi deja de două ori cu Palme d’Or pentru L’Enfant şi Rosetta.
E seară, programul s-a terminat şi cabinetul e deja ȋnchis. O doctoriță aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare,  poliția o informează că o tânără a fost găsită moartă la ușa ei. Actrița Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ține cu sufletul la gură.
Filmul La fille inconnue este distribuit în România de Independența Film, iar Ma Loute, de Asociația Culturală Macondo.
***
Prima ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques,  Institutului  Cultural Român și al Asociației Victoria Film.

Table of contents

spot_img
spot_img

Ultimele articole

Alte articole