fbpx
joi, iunie 13, 2024

Efectele asupra economiei după primele 100 de zile de la apariția primului caz de infectare cu coronavirus în România

Share

Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au monitorizat, în cadrul proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, principalele efecte asupra economiei românești după primele 100 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul coronavirus în România. 

Conform studiului, impactul pandemiei asupra economiei românești a fost resimțit pe deplin începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creștere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4.3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2.4% în primul trimestru al anului 2020. Estimările bazate pe datele statistice publicate cu o frecvență lunară sugerează că economia românească a înregistrat o performanță deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă, câștigurile cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.

Pentru trimestrul 2 al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a PIB cu 14,6% față de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii. 

„Pe de altă parte, este important de menționat că vârful crizei pare să fie depășit deja, ca urmare a relaxării treptate a restricțiilor anunțate de către autorități începând din luna mai. În consecință, după recordurile negative din luna aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat ușoare creșteri în luna mai, iar indicii de mobilitate, de asemenea, au arătat semne pozitive în ultima perioadă”, precizează realizatorii studiului.

Potrivit aceleiași analize, după 100 de zile de pandemie 1 milion de angajați (aprox. 15% din totalul forței de muncă) și-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă, iar 3,02 miliarde de lei (aproximativ 1,5% din PIB) au fost cheltuiți de guvern pentru măsuri care ajută companiile și angajații. 

În același timp, studiul arată că, după scăderi de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, specialiștii UBB apreciază că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situația actuală pare a fi mai rapidă și mai constantă.

În primele 100 de zile de pandemie, cele mai mari 50 de companii din România (după cifra de afaceri) au implementat diverse măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Pe lângă măsurile de prevenție și de informare, realizatorii studiului au remarcat solidaritatea socială a firmelor.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim). 

Ultimele articole

Alte articole