Tibi Kovacs rostește un „Da” hotărât mai ceva ca în fața altarului atunci când este întrebat dacă globurile de la căsuța lui sunt lucrate manual. În spatele lui, cu precizie de chirurg, soția lui, Ramona, pictează cu migală un om de zăpadă pe fragila sferă de sticlă proaspăt suflată, oferind astfel garanția promisiunii făcută de soțul ei. Povestea familionului Kovacs a început într-o fabrică de sticlă din Cluj-Napoca, iar viața lor e un Crăciun continuu care începe din luna lui Cuptor și își are punctul culminant în săptămânile petrecut la târgurile de sezon.
Pe deasupra capetelor soților Kovacs, la căsuța Globurilion, se învârt ușor oameni de zăpadă, brăduți, pinguini, lebede și peisaje idilice de iarnă. Toate sunt pictate pe globuri de sticlă, iar în cutii așteaptă cuminți alte sute de produse realizate în ultimele luni special pentru Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Tibi Kovacs este rapid însărcinat cu sarcina de a vorbi despre afacerea de suflet a familiei, în timp ce soția lui, Ramona, e pe ultima sută de metri cu pregătirea unui familion de pinguini de sticlă. De altfel, favoriții clienților de toate vârstele.
Tibi lucrează cu sticla de 22 de ani, de pe vremea când fabricile de sticlă erau la putere în Cluj. Tranziția a lovit fără milă în industrie și în scurt timp, angajații s-au văzut nevoiți să iasă de lângă furnale în lumea rece a capitalismului. Tibi nu a plecat totuși cu mâna goală de acolo: a strâns ani de experiență, dragoste pentru modelarea sticlei și, cel mai important, a întâlnit-o pe soția lui Ramona. Cei doi s-au reprofilat pe producția de bijuterii de sticlă, globuri și acum… ambele.
„La fabrica de sticlă făceam de la pahare până a vaze de un metru. Acolo era greu și a fost grea și trecerea de la ce făceam acolo la globuri, pentru că trei-patru picuri de sticlă nu îi prea simți în mână, dar dacă chiar îți place, treaba iese. Este muncă grea, pentru că sticla se topește la peste 1200 de grade, așa că e cald. Te mai arzi, te mai tai, dar eu unul nici nu m-aș putea vedea în altă meserie. Dacă cineva îmi spune acum să îi fac un glob, fac fără nicio problemă. Și dacă mă trezești noaptea la două. Sunt nebun după munca asta pentru că mi-a plăcut foarte mult”, spune Tibi.
Sarcinile în familion sunt bine împărțite: Tibi, în limbaj fotbalistic, e cu „căratul pianului”. După ce suflă sticlă, în scenă intră Ramona, care e artista familiei. „Și șefa”, completează Tibi. Ramona e un artist mai retras și îl lasă pe soțul ei să vorbească, așa că pozele le facem aproape în secret. Munca este migăloasă și necesită multă, multă răbdare, însă lumea apreciază tot mai mult lucrurile făcute manual, chiar dacă sunt mai scumpe în comparație cu produse făcute de „meșteșugarii” de pe vapoarele chinezești.
„Avem noroc că mai sunt oameni care apreciază lucruri făcute manual. Ba chiar le caută în detrimentul plasticului. Avantajul nostru este și că putem demonstra că le facem pentru că lumea se uită în căsuță și ne vede lucrând. Sunt mulți oameni care întreabă direct dacă sunt făcute manual, de către noi și cumpără în funcție de asta”, mai spune Tibi, în timp ce un alt pinguin primește haina sclipitoare în mâinile Ramonei.
Soții Kovacs sunt în al doilea an de târg și deja s-au obișnuit cu viața de nomad. Stocurile se refac zilnic în funcție de ce se vinde mai bine, iar în acest sezon figurinele sunt cele mai căutate. Lebedele și pinguinii sunt vedetele, dar globurile pictate cu tot soiul de personaje și peisaje atrag și ele atenția celor care vor să aibă un brad cât mai original. Peste 2000 de exponate pleacă de la familionul Kovacs spre brăduții celor ce ajung la căsuța lor, iar Tibi spune că pentru el, Crăciunul este un eveniment care ține aproape tot anul, cu punctul culminant în dat de 25 decembrie. Din mai multe motive.
„Cu globurile începem de prin august, pentru că sunt cantități mari, se pictează greu și trebuie să ai stoc. La noi, Crăciunul începe din vară și avem sclipici pe noi încă din vară. Pentru mine, Crăciunul este special și din acest motiv, dar și pentru că în 25 decembrie este ziua mea. Partea puțin proastă este că primesc un singur rând de cadouri”.
Așa că hai, ce mai tot atâta poveste. Fuga la Globurilionul din Piața Unirii și să înceapă pregătirile pentru un brad de poveste.