fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024

Fascinatia Mestesugului – Povestea lui Andrei Garba

Share

Continuăm pe drumul oamenilor de bine (puteți citi primul episod aici) însă de data aceasta alături de prietenii de la Fascinația Meșteșugului, alegând să scriem despre un ceramist pe care l-au vizitat ei de curând. Pentru cei care nu știu, Fascinaţia Meşteşugului este un proiect independent care, îşi propune să realizeze o serie de documentare motivaţionale despre pasiune, perseverenţă, meşteşug şi continuitate. Proiectul a fost conceput din dorinţa de a arăta şi promova vechi meserii, valori româneşti care sunt din ce în ce mai rare, uitate sau nepreţuite.

Așadar, povestea lui Andrei Gârba, se așterne în fața noastră prin intermediul atelierului său. În dreapta spațiului găsim, impunătoare, două cuptoare mari. În stânga descoperim zona în care se lucrează compozițiile și drept înainte găsim mai multe stații de lucru. Alb și nuanțe de alb, miros de ceramică neprelucrată, ordine desăvârșită și o liniște ce-ți cuprinde trupul. „Bună, sunt Andrei Gârba, ceramist-economist. Economist după studii, ceramist după experiență!” se aude dintr-un colț al camerei, din partea unui domn cu un aer ușor boem ce-mi întindea mâna prietenește.

IMG_4552-Edit

Când îl privești de la depărtare, cuprins de magia lucrului, timpul parcă capătă o altă noțiune. Atelierul este învăluit încet de o liniște interioară, așa cum doar un om în adevăratul sens al cuvântului poate să-și construiască în suflet. Ai zice că ne echilibrează cu toată energia lui, ignorând complet camerele care-l fotografiază, aparatele care-l filmează și pixul meu care notează neîncetat în carnețel.

„Am început la 14 ani, atunci când părinții sunt un exemplu și începi să-i copiezi. Tatăl meu lucra în ceramică, în timpul liber lucram pentu el. Apoi am învățat… Mi-a plăcut și am ajuns să-mi dau seama de potențialul care mi-l poate oferi drumul ăsta. Am pornit totul de la zero, fără să avem nimic în afara energiei, motivației și creativității. Ce am făcut, am făcut cu calitate, din lucrare în lucrare, din client în client… totul s-a amplificat.”

IMG_4440-Edit

Continui mai departe pe calea amintirilor și-l întreb dacă și-a ales drumul sau dacă drumul l-a ales pe el: „Tu ești drumul. Dacă ți-ai descoperit interiorul, așa vei descoperi mai departe și soluțiile care te vor ajuta. Trebuie să perseverezi și să te descoperi pe tine. Nu fac ceva pentru că vreau să fac ceva, fac pentru că simt că trebuie să fac. Nu există o logică. Voința nu vine dintr-un raționament, vine dintr-o simțire. Lucrurile logice se aștern după aia. ”

IMG_4516

Succesul într-un meșteșug e greu de atins și mai mult decât atât, greu de definit. Pentru Andrei, succesul este o satisfacție personală, o bucurie primită din partea clientului. În meșteșugul lui, există un moment la care totul devine specializat și tehnic, iar riscul de a intra într-o rutină e mare. Motiv pentru care mulțumirea vine din partea celuilalt, al partenerului, care e impresionat și care se bucură de ceea ce a făcut.

Pentru Andrei, cuvântul provocare înseamnă a accepta proiecte pe care, la momentul asumării lor, ar putea să nu se afle în aria lor de expertiză. Cu alte cuvinte, „Industria are niște limitări, nu poți face chiar orice. Dar de fiecare dată când a apărut un proiect dificil, am spus că fac și am învățat să fac, am încercat. Poate nu ne-a ieșit un produs din prima, dar nu a plecat de la noi până ce nu a ieșit așa cum ne-am dorit.”

IMG_4529-Edit

L-am întrebat de ce poartă tricoul cu România și am avut imediat senzația că am aprins un foc.Nu și-a pierdut încrederea în România pentru că e convins că țara noastră mai are mult de oferit. Spune cu încredere și tărie că iubește locul acesta și că-i vede potențialul: „Când mă gândesc la ceva, mă gândesc la potențialul pe care acel ceva îl poate avea. Acel lucru banal poate fi inspirație pentru mulți. O bucată de piatră pentru tine e o bucată de piatră, o bucată de piatră pentru Brâncuși e poarta sărutului.”

IMG_4562-Edit

Lumina serii atinge acum plăpând atelierul și aducând liniștea către conversațiile nostre. Dacă aș putea să aleg o expresie din cele auzite și care să sumarizeze discuția și timpul petrecut alături de Andrei, aș spune așa: „La mine e o chestie interioară și acolo nu-s răspunsuri, sunt doar simțiri.”  Povestea lui Andrei lasă dâre adânci în sufletele noastre și ne vom întoarce probabil din când în când la ea.

 Despre Proiect

Fascinaţia Meşteşugului este un proiect independent sub aripa tânărului videograf Matei Pleşa, care, îşi propune să realizeze documentare motivaţionale despre pasiune, perseverenţă, meşteşug şi continuitate.  Puteți vedea toate episoadele aici 

Ultimele articole

Alte articole