fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024

Festivalul care nu lasa pe nimeni indiferent: sarbatorim 15 ani de TIFF

Share

Clujul e “acasă” pentru tine? La fel e și pentru TIFF.

De 15 ani.

Poate deja vă simpatizaţi reciproc.

Dacă nu, acum ar fi momentul să vă cunoașteţi: cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului se află la cea mai substanţială ediţie de pȃnă acum (27.05 – 5.06).

Ȋn program se regăsesc  250 de filme, circa 850 de invitaţi romȃni și străini vor fi prezenţi la festival,  20 de locaţii vor găzdui proiecţii și evenimente speciale, iar peste 300 de voluntari vor asigura buna lor desfășurare.

Ȋn mai puţin de 10 zile, toate drumurile duc la Cluj si toate taxiurile la…‪‎TIFF‬.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) e un festival care contează, unde adevăratele valori ale cinematografului îşi găsesc platforma ideală de prezentare.” (Mihai Chirilov, director artistic)

 

13116423_10154987823403747_2929620084678828384_o.jpg

 

sursa foto: tiff.ro

Şi pentru că TIFF 2016 e cel mai consistent de pȃnă acum, pȃnă ce vede broșura lumina de mai, Tudor Giurgiu, președintele festivalului, Mihai Chirilov, director artistic și Cristian Hordilă, manager vin cu recomandări. Trecem în revistă cȃteva dintre ele:

trei-de-tiff.jpg

sursa foto: tiff.ro

Taxi Driver (r. Martin Scorsese). Proiecţie specială în Piaţa Unirii. La 40 de ani de la premieră, vizionarea unuia dintre cele mai bune filme din istoria cinema-ului e o prezenţă nelipsită pe lista recomandarilor primite de la Mihai Chirilov.

Cinema, mon amour. Documentare despre cinema – vor fi explorate toate unghiurile posibile dinspre care se poate vorbi de cinematografie. Regizori, actori, proiecţioniști, figuranţi, monteuri:  nimic nu trece neobservat în cadrul secţiunii.

Retrospectiva dedicată cineastului japonez: Sion Sono, 10 filme selectate dintr-o filmografie ce cuprinde 40 de titluri. Regizorul va fi prezent la TIFF timp de 5 zile, însoțit de actrița Megumi Kagurazaka.

3 ţări în focus: Lituania, Liban și Croaţia: filme recente, din ultimii 2-3 ani. Delegaţii consistente de cineaști din fiecare ţară invitată vor fi prezente la festival.

Serial TV – Proiecţie maraton (4h40’). Un serial deștept israelian: The Accursed (2014). O producţie la graniţa dintre cinema și televiziune, dintre ficţiune și documentar. O alegere potrivită dacă  “vreţi să riscaţi și să cȃștigaţi” (Mihai Chirilov).

Mr. Gaga: un documentar despre coregraful israelian Ohad Naharin, “pandantul masculin al Pinei Bausch” în viziunea lui Chirilov. Dacă proiecţia documentarului „Pina” a fost unul dintre evenimentele mari din istoria TIFF-ului, anul acesta speră să reitereze aceeași experienţă cu Mr. Gaga”.

Iain Smith, producătorul lui Mad Max, onorat la TIFF.  Iain Smith este unul dintre cei mai influenţi si prolifici producători de film europeni (Al cincilea element, Şapte ani în Tibet, ș.a.)

Mad Max, care în opinia lui Tudor Giurgiu filmul anului 2015, va fi proiectat în Piaţa Unirii în prezenţa lui Iain Smith în 3 iunie.

Richard Peña, mare cunoscător și iubitor al filmului romȃnesc, profesor la Columbia University și fost director de program al Film Society of Lincoln Cener, va juriza competiţia din Zilele Filmului Romȃnesc (ZFR).

Wieland Speck, al doilea cel mai important om de la Berlinală – directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin va sosi la Cluj.

De la Cannes ajung filmele Sieranevada (r. Cristi Puiu) și Cȃini (r. Bogdan Mirică) – aflat în competiţia lungmetraj TIFF în cadrul ZFR (Zilele Filmului Romȃnesc). Mihai Chirilov despre Sieranevada: “Sunt convins că filmul lui Cristi Puiu nu va pleca de la Cannes cu mȃna goală.”

Tot de la Cannes vine și scurtmetrajul 4:15 P.M. Sfȃrșitul lumii (r. Gabi Şarga, Cătălin Rotaru), prezent și în competiţia de scurtmetraje de la TIFF.

Actriţele Carmen Galin şi Lujza Orosz, personalităţi marcante ale cinematografiei romȃnești, vor fi omagiate la TIFF. Carmen Galin, actriţă emblematică a filmului și teatrului romȃnesc va fi distinsă cu Premiul de Excelenţă, în timp ce Premiul pentru întreaga activitate îi va reveni actriţei Lujza Orosz, actrită reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Cine-concert British Sea Power: trupa britanică acompaniază filmul From The Sea To The Land Beyond (Marea Britanie). Un pariu muzical al organizatorilor. 4 iunie

Haxan: Witchcraft Through the Ages, controversat horror mut suedez în acompaniament live: muzica islandezului Bardi Johannsson alături de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru. 29 mai

Secţiunea tematică #Animal: filme în care animalele joacă un rol central.

3 x 3: Šarūnas Bartas: trei dintre operele celui mai cunoscut regizor lituanian se alătură programului generos dedicat Lituaniei.

Noma: My perfect storm. Primul eveniment TIFF care îmbină arta culinară cu cea cinematografică. Alături de accesul la proiecţie, biletul include cina de la petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan.

Operaţiunea Avalanșa. Dumitru Prunariu, primul cosmonaut romȃn care a zburat în spaţiu va fi omagiat la TIFF. Partener al evenimentului: Discovery România. 28 mai

Alexandrina sărbătorește 10 ani de scenă la TIFF în 1 iunie la Casa de Cultură a Studenţilor.

Jazz: Concertul susţinut de acordeonistul finlandez Kimmo Pohjonnen este alegerea nr. 1 a lui Tudor Giurgiu în materie de evenimente muzicale anul acesta.

Rock neo-psihedelic. Dacă vă plac cuvintele care încep cu “b”, cum ar fi “baltic, britanic, balcanic” aflaţi că ele sunt și cele care definesc publicul trupei de rock neo-psihedelic Garbanotas Bostistas din Vilnius. Poate vă alăturaţi.

Locaţii noi la TIFF:

Cinema Dacia – dotat cu cele mai performante echipamente de proiecţie, se poziţionează de anul acesta în rȃnd cu celălalte locaţii de festival.

La castelul din Gilău se va sărbători în 1 iunie Ziua Maghiară, cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, alaturi de proiecția filmului Fever at Dawn (r. Peter Gardos).

Cinema-ul în aer liber (de tradiţie organizat în Mănăștur) se mută în Grigorescu și devine Someș Open Air.

Urania Palace. Fostul cinematograf Favorit va vibra pe muzica celor de la The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Baasch (Polonia) și Baba Dochia (31 mai), Şuie Paparude (1 iunie) cu Orchid în deschidere, Omul cu șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) și Viţa de Vie (4 iunie).

Secțiunile obișnuite: Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Suspecți de serviciu revin în programul festivalului, alături de Ziua HBO, partenerul tradițional al TIFF-ului. Continuă și proiectele EducaTIFF, Transilvania Talent Lab (TTL), cu o ediţie dedicată managerilor de săli de cinema, precum și celor interesaţi de astfel de perspective pe viitor, programul 10 pentru film și Let’s go digital.

Şi pentru ca tabloul să fie completMinistrul Culturii, Corina Şuteu, va fi prezent la TIFF. “Este pentru prima oară cȃnd un ministru al culturii este un fost membru al juriului TIFF”, a declarat Mihai Chirilov.

BILETE

Biletele sunt puse în vȃnzare pe www.biletmaster.ro și pe aplicaţia mobilă TIFF începȃnd cu 20 mai. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începȃnd de luni, 23 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius și Casa TIFF (doar pentru invitaţi și persoanele acreditate), iar din 27 mai în Piaţa Unirii și în restul locaţiilor, printre care și noua Dacia Mănăștur.

Ultimele articole

Alte articole