fbpx
joi, martie 13, 2025

Imaginea celor tineri în lupta cu cancerul se modelează (și) de la Cluj

Share

M-am întrebat (și nu doar o dată) care-i percepția vorbitorului nativ de limba engleză asupra cancerului strict când articulează cuvântul. Spun asta pentru că în limba lui e destul de popular termenul de “cancer” și când se referă la cu totul altceva, și anume: la zodia racului. Nici nu trebuie să ai vreo tangență cu astrologia sau vreun interes special, că tot știi în ce zodie te plasează o anumită interpretare care vine din alte milenii – poate mai intri din când în când în discuții legate de zodii. Și la noi există în DEX zodia “cancerului” dar nu țin minte să o fi auzit în vreun dialog. Nu e comună. Mai auzi întrebarea: “Ești rac?”, dar nu o prea auzi pe cealaltă: “Ești cancer?

Curiozitatea asta are ca sursă o căutare personală ceva mai profundă și se referă la perceptia asupra cancerului in Romania. E importantă, pentru că încă mai persistă viziunea fatalistă privind cancerul – și nu doar la cei micuți -, o viziune destul de înrădăcinată în mentalul colectiv, care are ca sursă o înțelegere din trecut, când nu existau soluții eficiente pentru această boală. Sunt necesare și inestimabil de benefice alternativele în modul în care se comunică despre cancer.  

Dincolo de informare, de educare pe această temă și de recreere a imaginii celor tineri în lupta cu cancerul, vitală este energia care se pune în transmiterea mesajelor de speranță și încurajare. “Pastila de curaj” este mai eficientă decât oricare alta, pentru că ea dă tonul tratamentului. Când vine vorba de cei micuți, trebuie știut că, în proporție mare, cancerul la copii este curabil, ne spun cei de la Asociația Little People. Nu știu dacă e cunoscută cauza lor, dar inițiativa de la care și-au creat un traseu de 21 de ani de experiență, nu e deloc de neglijat. Și au pornit de la Cluj.

 

 

Cei de la Little People sunt un ONG care și-a dedicat întregul parcurs, din 1996 încoace, în lupta cu cancerul prin oferirea de îngrijire psiho-socială copiilor – au dezvoltat programe în cele mai importante spitale onco-pediatrice din țară, prin care oferă sprijin susținut, zilnic, copiilor și adolescenților cu cancer. Scopul lor este de a reduce frica și anxietatea celor mici față de procedurile medicale din timpul tratamentului. Sunt singura organizaţie din ţară care a câștigat marele premiu al Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, în 2013 – o premieră pentru România. Dacă în 2014 au ajutat 1600 de copii bolnavi de cancer, ajutorul lor s-a extins la aproape 2000 de atunci, în fiecare an.

Deși găsesc inspirație și în practici din străinătate, pentru că echipa are o listă lungă de parteneri internaționali, ideile dezvoltate sunt concepute și elaborate aici, în țară, și au prins anvergură după rezultatele pozitive la nivel local. Echipa formată din asistenți sociali, psihologi, educatori și voluntari transmite zilnic prin ceea ce fac un mesaj care traduce o convingere că orice transformare personală, chiar și atunci când rolul de catalizator este jucat de o boală precum cancerul, are puterea de a transforma întreaga societate.

Poate apariția magnetică pe care a avut-o pe Beyonce la Cluj în 2007, când i-a vizitat pe micuții de la Institutul Oncologic din Cluj, la inițiativa Little People, traduce într-un mod mult mai spectaculos mesajul de mai sus.

Ultimele articole

Alte articole