fbpx
luni, decembrie 9, 2024

Înainte de a ajunge la Cambridge (UK), grupul statuar „Arhetipuri’’ al sculptorului Liviu Mocan este expus la Cluj-Napoca

Share

Grupul statuar „Arhetipuri”, realizat de sculptorul clujean Liviu Mocan, va putea fi admirat în perioada 27 iunie – 11 iulie 2018 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în avanpremiera expoziției ce va dura șase luni și va avea loc la Great St. Mary, biserică a Universității Cambridge (Marea Britanie). Cele cinci arhetipuri și titlurile expresiilor lor sunt REVELAȚIE: „Cartea Care Te citește’’, SACRIFICIU: „Mielul lui Dumnezeu’’, TRANSCENDENȚĂ: „Scara Lumii’’, CREDINȚĂ: „Ancora Aruncată în Cer’’ și DESTIN: „Trompetă în Univers’’.

„Consider ideile exprimate de arhetipuri ca fiind fundamentale pentru condiția umană, dovadă că ele sunt înscrise adânc în conștiința morală a noastră, a tuturor. Am căutat să le scot de acolo, în contemporaneitate, pentru sufletul meu și cel al scumpilor mei contemporani, prin mijloace artistice și tehnologice de azi: proiectare 3d, listare 3d, debitări cu laser, debitări cu jet de apă, suduri specializate, strunjiri cu sistem CNC etc. Am lucrat cu bucurie și cu mare intensitate un an și jumătate și am avut privilegiul de a fi asistat la fiecare etapă de super specialiști în toate aceste domenii. Extrem de interesant este faptul că proiectul a întins limitele de capacitate profesională a fiecăruia dintre noi și s-a dovedit a fi mai mare decât noi toți’’, spune sculptorul Liviu Mocan.

”<Arhetipuri> explorează cinci teme universale regăsite în aproape fiecare cultură și societate, iar Liviu Mocan exprimă aceste teme utilizând tehnologii care aparțin secolului al 21-lea. Expoziția invită vizitatorii într-o conversație multi-fațetată între istorie, credință, artă și tehnologie, oferindu- le oportunitate unică de a interacționa cu semnificația contemporană culturală și spirituală a acestor arhetipuri”, declară Jonathan Tame, președinte al Jubilee Center, organizație socio-culturală din Marea Britanie care a sprijinit realizarea acestei expoziții.

Lucrarea „Mielul lui Dumnezeu’’ explorează tema sacrificiului. Forma este creată din sugestii de ochi și aureolă. O privire atentă descoperă un piron îngropat în pieptul său: “Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi’’.

Formată din 7×7 pagini deschise, traforate de ochi care te privesc, sculptura „Cartea care te citește” explorează tema revelației și constituie un tribut adus Bibliei, carte care puterea de a tranforma viețile oamenilor.

În „Scara lumii’’ fuzionează realitatea materială cu cea spirituală în forma unei persoane. Sculptura este alcătuită din 7×7 trepte de alamă ținute împreună de 365 de piroane. Brațele întinse formează o aripă. Privită din anumite unghiuri, lucrarea este transparentă. „Scara Lumii” explorează transcendența și este o căutare a unui simbol vizual care să exprime atât moartea substituitoare, cât și învierea lui Iisus Hristos.

„Ancora aruncată în cer” este sculptura care explorează tema credinței, care reflectă opțiunea ca, în momente de cumpănă, să îți pui încrederea în Dumnezeul nevăzut. Credința oamenilor este testată în momentele în care lucrurile nu merg bine, când furtunile amenință să scufunde barca vieții lor. Atunci ancora poate sfida gravitatea și să fie aruncată către cer.

Un mănunchi de raze de alamă țâșnesc înspre cer, traversând sfere care sugerează micro și macrocosmosul. La baza sculpturii sunt așezate 12 inscripții aparținând diferitelor discipline, ale artelor și științelor. Lucrare ce explorează tema destinului uman, „Trompeta în Univers” onorează oamenii de știință care descoperă mersul Universului, precum și scriitorii și muzicienii care îmbogățesc cultura umană. Împreună, toate înalță un imn spre gloria Creatorului.

Vernisajul expoziției din Piața Unirii va avea loc duminică, 1 iulie 2018, ora 17.00.

Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați’’ din Piața Unirii, Cluj-Napoca, și al ciclului „Semințe’’, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană. Dintre realizările sale internaționale menționăm grupul statuar “Decalog”, expus la Geneva, Los Angeles și Grand Rapids, SUA, lucrarea “The Poet and His Heart” la Biblioteca din Alexandria, Egipt și ciclul “Following the Sun”, care își propune câte o sculptură de 7 m pe fiecare continent și care, este la faza de a fi realizat până în acest moment, o lucrare de for public definitivată în Auckland, Noua Zeelandă și una în lucru în Chennai, India.

Născut în 1955 în satul Cara, județul Cluj, Liviu Mocan a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca și a fost artist rezident al Anderson University din Indiana și al Mississippi College, SUA. Lucrările sale au fost expuse și se găsesc în colecții particulare din Statele Unite ale Americii, Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Zeelandă.

Ultimele articole

Alte articole