fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024

Ionuț Olar, NetiTworks: “Externalizarea serviciilor IT poate reduce costurile de funcționare ale unei companii cu 30%” 

Share

În ultimii ani, oustourcing-ul a devenit o practică de business populară pentru un număr ridicat de companii din România, indiferent de industria în care activează și de dimensiunile acestora. Începând cu prelucrarea produselor și continuând managementul livrărilor, contabilitatea sau marketing-ul, există numeroase procese care pot fi externalizate și a căror outsourcing aduc beneficii semnificative unei firme. Printre ele se numără desigur și infrastructura IT, care a devenit pilonul central al productivității pentru multe business-uri, de ea fiind legată funcționarea în parametrii normali a acestora.

Fie că vorbim de simple echipamente precum laptopuri, monitoare sau imprimante, de mecanisme de asigurare a stocării și securității datelor, de soluții wireless sau de servicii de mentenanță, externalizarea IT ajută firmele să își dezvolte activitatea, menținându-și competitivitatea în piață fără sacrificii de timp și bani. În timp ce multe companii oferă însă doar unul sau câteva dintre aceste servicii, NetiTworks pune la dispoziția business-urilor soluții integrate de infrastructură IT, vizând toate aspectele necesare activității acestora. Pentru a afla mai multe despre importanța și beneficiile outsourcing-ului, am realizat un interviu cu Ionuț Olar, director executiv NetiTworks.

Cum ați început în domeniul IT și care a fost evoluția voastră de-a lungul anilor?

Povestea noastră începe în anul 1997 ca Elektroweigl, o companie mixtă germano-română, având ca obiectiv vânzarea și distribuția de produse și echipamente IT. Era perioada în care majoritatea companiilor din România incepeau să-și creeze propia infrastructura IT, o rețea internă constituind pentru multe dintre acestea încă o noutate. Începând cu 2005, ne-am extins portofoliul adaugând servicii de infrastructură IT si cybersecurity. Ulterior, realizând nevoia existentă în piață, am devenit NetiTworks, concentrându-ne pe oferirea de soluții integrate IT.

Ce înseamnă acest concept de soluții integrate? Cu ce se deosebește NetiTworks de alte firme de outsourcing?

Parcurgem toate etapele unui proiect, începând de la consultanță, analiză și proiectare. Urmează partea de implementare și testare, iar ulterior se ajunge in faza de mentenanță și service. Adițional, oferim o gamă de servicii care acoperă toate nevoile IT ale unei companii, atât pe partea hardware, cât și cea software. Mai simplu spus, poți lăsa în grija noastră tot ceea ce ține de IT.

În prezent, auzim de outsourcing sau externalizare în multe domenii. Ce implică aceasta în sfera IT?

În sens larg, luând în considerare și rapiditatea progreselor tehnologice din ultimele două decenii, ea privește o multitudine de aspecte referitoare la digitalizare, automatizare și tehnologizare. În particular, dacă considerăm nevoile din piață și procesele majorității companiilor din România, ea se referă la externalizarea unor activițăti precum: consultanță și audit, proiectare și instalare echipamente, securitate, administrare servere, update-uri software, service și mentenanță. Toate acestea constituie domeniul activității NetiTworks.

De ce aleg tot mai multe firme în prezent să-și externalizeze operațiunile IT în detrimentul creării unui departament intern?

Crearea unui departament intern c poate fi de multe ori o provocare majoră pentru o companie, implicând investiții mari la nivel hardware și software, dar și cu privire la resursele umane. Ca în multe alte cazuri, firmele renunță la acesta din cauza considerentelor de timp și bani.  In plus, eficiența nu este garantată, iar riscurile induse de limitarea la personalul propriu pot genera evenimente nedorite. 

Care sunt beneficiile efective ale externalizării? La ce se poate aștepta o companie dacă alege outsourcing-ul IT?

Există numeroase beneficii, dar voi începe cu cel mai important: reducerea costurilor. Multiple studii arată că externalizarea serviciilor IT poate reduce costurile de funcționare cu 30%, acesta fiind principalul motiv pentru care firmele din România, și nu numai, aleg outsourcing-ul. Spre exemplu, în Marea Britanie, aproape 70% dintre companii merg în această direcție. Prin proiectele pe care le-am defășurat, am confirmat acest beneficiu. În al doilea rând, prin externalizarea IT, obții un nivel mai ridicat de expertiză și calificare. Majoritatea furnizorilor au o experiență bogată, ceea ce îi ajută să răspundă prompt oricărei solicitări sau probleme.

Securitatea este un alt argument important, nu?

Cu siguranță. Digitalizarea tot mai puternică vine cu riscuri implicite, iar protejarea datelor este esențială pentru o companie. În prezent, atacurile cibernetice sunt tot mai dese, dar prin externalizare pot fi reduse sau eliminate vulnerabilitățile și breșele de securitate. Pe de altă parte, un alt argument în favoarea outsouring-uluI IT este creșterea productivității. Funcționarea eficientă a companiilor este strâns legată de infrastructura IT, iar orice problemă legată de aceasta poate provoca daune importante. O companie IT dedicată poate să recunoască și să soluționeze orice problemă în mod rapid și eficient.

Cum spuneați mai devreme, externalizarea implică numeroase servicii. Cum știu care dintre acestea sunt necesare pentru compania mea?

Totul începe de la o analiză, prin care identificăm nevoile, delimităm zonele de îmbunătățire și construim pachete personalizate conform acestora. Sunt multe companii în care departamenul IT funcționează intr-un sistem hibrid. O parte din servicii sunt externalizate, iar restul sunt asigurate cu resurse proprii.  Nu vom încerca niciodată să-ți vindem ceea ce nu ai nevoie, deoarece succesul nostru depinde de succesul tău, iar lipsa productivității serviciilor oferite este ușor observabilă în această sferă. Mai mult, noi ne ghidăm pe principiul grijii față de client, încercând să-l susținem în fiecare proces și să îi oferim prin soluțiile implementate beneficii măsurabile. În acest sens, putem construi pachete de abonamente fixe sau variabile, în funcție de necesități. Până la urmă, urmărim un obiectiv central comun: creșterea profitului și scăderea costurilor.

Despre NetiTworks

NetiTworks este o companie din Cluj-Napoca care împlinește chiar în acest an 25 de ani de activitate în domeniul IT, oferind în tot acest timp cele mai eficiente soluții pentru dezvoltarea proceselor interne ale unei companii. Ei urmăresc acoperirea nevoilor particulare ale fiecărui client, la costuri echilibrate și în intervale de timp favorabile acestuia. 

Ultimele articole

Alte articole