Evenimentele cu si despre vin se inmultesc in ultima vreme in Cluj, intr-un fel de crescendo, ca un fel de pregatire pentru mesele festive ce urmeaza in perioada Sarbatorilor. Poate fi dificil uneori sa navigam printre numeroasele oferte ce incarca rafturile, si de aceea aceste evenimente adresate atat iubitorilor de vin, cat si amatorilor, sunt un bun prilej de a afla mai multe din gura unor specialist. Chiar daca gusturile nu se discuta, o potrivire inspirata a vinului cu preparatele poate face diferenta dintre o cina normal si o masa cu adevarat festiva. Si nu in ultimul rand, vinul reprezinta un bun prilej de a deschide conversatia spre alte subiecte, de a depana amintiri, de a da frau liber imaginatiei.
In Cluj nu ducem lipsa de oameni cu o buna pregatire in domeniul vinurilor, care sunt intotdeauna dornici sa indrume consumatorii si sa ofere sfaturi cu privire la alegerea unui vin potrivit, la intelegerea procesului de fermentatie, la pastrarea vinului, ori chiar recomandari de cumparare. De aceea, e bine sa-i cunoastem si sa aflam ce le-a determinat pasiunea pentru acest domeniu atat de sensorial, si cum vad ei evolutia pietei locale de vinuri.
Iar cand vorbim despre comunitatea de iubitori de vinuri din Cluj, Kormos Zoltan se afla probabil printre fondatorii acesteia:
Ce experienta aveti in domeniul vinurilor ?
Vinul m-a fascinat inca din copilarie, tatal meu ma trimitea in beci dupa vin si inevitabil, o inghititura, doua lua o alta destinatie. Interesul meu pentru vin a crescut in timp, dar marele salt l-am facut dupa ce am inceput sa studiez sistematic la cursurile WSET*. Cea mai mare realizare este absolvirea cursurilor de nivelul patru, numit si Diploma, la scoala din Londra. Impreuna cu Dragos Leordean, clujean si el, suntem primii din Romania care au primit aceasta recunostere internationala. Incer sa-mi impartasesc cunoastintele si pasiunea pentru vin la cursurile de degustare precum si la degustarile publice si private pe care le organizez.Sporadic mai ofer consultanta pentru crame si pentru restaurante.
Cum vedeti piata clujeana a vinurilor ?
A avut o evolutie fantastica in ultimii cinci ani si e in schimbare continua. Vinul a ajuns sa fie servit la pahar in restaurantele mai bune, apar magazine noi de specialitate, iar degustarile se tin lant. Nu intamplator publicul clujean este cel mai educat din tara.
Ce recomandari de vinuri aveti pentru masa de Craciun.?
Inainte de cina ne putem relaxa cu noul vin petiant Friza rozé din 2015 de la crama Carastelec.. Sarmalele cer un vin proaspat, o Feteasca Alba de la Liliac sau un Aligote de la Gramma. La desert sa ne rasfatam cu vinul dulce Conacul Ambrozy de la Recas.
Pe Kormos Zoltan îl puteți întâlni Joi, 17 Decembrie în cadrul evenimentului Drink After Work, un spațiu de întâlnire de business: al tinerilor întreprinzători, directori, liderilor de opinie și a oamenilor de afaceri din Cluj. Mai multe detalii aici: http://on.fb.me/1NoPvia
*Wines and Spirits Education Trust n.r.